1515

Stockholmsbörsen: Storbankerna faller

Europabörserna lyser med blodröda siffror efter stängning på tisdagen. Banksektorn pressades hårt av oro efter fredagens stresstester och bolagen inom olje- och gassektorn såg en svag utveckling.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backade 1,5 procent medan det breda indexet OMXSPI var ned 1,3.

Den sura trenden höll i sig för stålbolaget SSAB vars A-aktie nu rasat 12,9 procent sedan den 25 juli. Aktien gick kräftgång även i tisdagens handel och backade 5,1 procent. B-aktien har under samma period tappat 11,8 procent i och med tisdagens tapp på 3,9 procent.

Efter att ha stigit mer än 30 procent från bottennivån i början av juli så föll spelbolaget Betsson med 4,5 procent.

Även Fingerprint fortsatte nedåt och minskade 3,6 procent.

Det var en tung dag för Europas banker. En ökad oro för banksektorn i kölvattnet av fredagens stresstester bidrog till att samtliga svenska storbanker backade. SEB tappade 2 procent, Nordea och Swedbank med 1,7 procent vardera och Handelsbanken var ned 1,6 procent.

Det breda europeiska bankindexet Stoxx 600 Banks handlades 1,2 procent lägre på tisdagen. Såväl Franska CAC 40 som tyska DAX noterades för en nedgång på minus 1,8 procent.

Tyska Commerzbank noterade en nedgång på hela 9 procent, en historiskt låg nivå, efter att bolaget sänkt helårsprognosen för resultatet 2016.

Oron över de europeiska bankernas kapitalnivå ökar bland investerarna.

"Europeiska banker hindras av lönsamheten inom ett flertal områden och av dagens lågränteläge. Dessa är ytterligare motvindar vid sidan av pressen över ökad reglering och från rättstvistkostnader", sade Gerhard Schwarz, chef för aktiestrategi id Baader Bank, till Reuters.

Blodröda var även siffrorna för bolagen inom olje- och gassektorn.

Enquest såg en nedgång på 3,3 procent, Africa Oil minus 2,4 procent och Lundin Petroleum ned 2,1 procent.

Tisdagens vinnare var teknikkonsultbolaget Sweco som lyckades vända de senaste dagarnas nedgång till att stänga upp 3,9 procent.

Fastighetsbolaget Klövern ökade 2,8 procent. På tisdagen blev det känt att Klöverns vd Rutger Arnhults via bolag köpt A-aktier i bolaget varpå hans innehav uppgår till 11,2 procent av aktiekapitalet och 15,7 procent av rösterna.

Guldpriset fortsatte den positiva trenden och har nu ökat över 13 procent sedan i början av juni. De svenska guldbolagen fortsatte upp på tisdagen. Lundin Gold, Endomines och Nordic Mines ökade mellan 4,2 och 6 procent. Semafo rusade med 8,3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?