Annons

Stockholmsbörsen: Storbankerna faller

Europabörserna lyser med blodröda siffror efter stängning på tisdagen. Banksektorn pressades hårt av oro efter fredagens stresstester och bolagen inom olje- och gassektorn såg en svag utveckling.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backade 1,5 procent medan det breda indexet OMXSPI var ned 1,3.

Den sura trenden höll i sig för stålbolaget SSAB vars A-aktie nu rasat 12,9 procent sedan den 25 juli. Aktien gick kräftgång även i tisdagens handel och backade 5,1 procent. B-aktien har under samma period tappat 11,8 procent i och med tisdagens tapp på 3,9 procent.

Efter att ha stigit mer än 30 procent från bottennivån i början av juli så föll spelbolaget Betsson med 4,5 procent.

Även Fingerprint fortsatte nedåt och minskade 3,6 procent.

Det var en tung dag för Europas banker. En ökad oro för banksektorn i kölvattnet av fredagens stresstester bidrog till att samtliga svenska storbanker backade. SEB tappade 2 procent, Nordea och Swedbank med 1,7 procent vardera och Handelsbanken var ned 1,6 procent.

Det breda europeiska bankindexet Stoxx 600 Banks handlades 1,2 procent lägre på tisdagen. Såväl Franska CAC 40 som tyska DAX noterades för en nedgång på minus 1,8 procent.

Tyska Commerzbank noterade en nedgång på hela 9 procent, en historiskt låg nivå, efter att bolaget sänkt helårsprognosen för resultatet 2016.

Oron över de europeiska bankernas kapitalnivå ökar bland investerarna.

"Europeiska banker hindras av lönsamheten inom ett flertal områden och av dagens lågränteläge. Dessa är ytterligare motvindar vid sidan av pressen över ökad reglering och från rättstvistkostnader", sade Gerhard Schwarz, chef för aktiestrategi id Baader Bank, till Reuters.

Blodröda var även siffrorna för bolagen inom olje- och gassektorn.

Enquest såg en nedgång på 3,3 procent, Africa Oil minus 2,4 procent och Lundin Petroleum ned 2,1 procent.

Tisdagens vinnare var teknikkonsultbolaget Sweco som lyckades vända de senaste dagarnas nedgång till att stänga upp 3,9 procent.

Fastighetsbolaget Klövern ökade 2,8 procent. På tisdagen blev det känt att Klöverns vd Rutger Arnhults via bolag köpt A-aktier i bolaget varpå hans innehav uppgår till 11,2 procent av aktiekapitalet och 15,7 procent av rösterna.

Guldpriset fortsatte den positiva trenden och har nu ökat över 13 procent sedan i början av juni. De svenska guldbolagen fortsatte upp på tisdagen. Lundin Gold, Endomines och Nordic Mines ökade mellan 4,2 och 6 procent. Semafo rusade med 8,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?