ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ylva Johansson: Tiggeriförbud bör övervägas

  • Ylva Johansson. Foto: TT

På torsdagen öppnade civilminister Ardalan Shekarabi för ett förbud mot tiggeri. Nu får han uppbackning av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. "Jag tycker absolut att det bör övervägas", säger hon till Di.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter på torsdagen som Ardalan Shekarabi öppnade för ett tiggeriförbud i Sverige.

Utspelet väckte starka reaktioner och Miljöpartiets gruppledare och migrationspolitiska talesperson Maria Ferm gjorde snabbt klart att tiggeri inte är ett brott och att det inte går att förbjuda fattigdom.

Men nu får Ardalan Shekarabi uppbackning av sin S-kollega Ylva Johansson, som anser att ett tiggeriförbud bör övervägas.

”Det finns liksom ingen väg framåt i att människor som är fattiga och utsatta, det finns ingen lösning på deras problem med att man tigger i Sverige”, säger hon.

”Man måste jobba på andra sätt för att komma tillrätta med detta, så jag tycker absolut att det bör övervägas”, fortsätter hon.

I Danmark finns ett nationellt förbud mot tiggeri medan man i Norge har infört en modell där kommunerna har möjlighet att införa lokala förbud.

Ardalan Shekarabi säger till DN att han vill ta del av erfarenheterna i våra grannländer för att se om något liknande system kan genomföras även i Sverige.

Ylva Johansson är dock noga med att påpeka att regeringen inte har tagit fram något förslag som förbjuder tiggeri.

”Det är inte så att det finns framme något förslag om att införa ett tiggeriförbud, så är det inte. Men min uppfattning är att det absolut är ett förslag som bör övervägas”, säger hon.

Tyck till