1515

USA-börser: Terminer pekar på nedgång

USA-börserna väntas inleda veckans sista handelsdag svagt nedåt efter en vecka med ganska små indexrörelser.

Fed står fortsatt i fokus, där protokollet från det senaste mötet i juli visar på fortsatt splittrad syn inom centralbanken, och att det ännu inte finns konsensus i fråga om behovet av nära förestående höjning. Inkommande data blir avgörande.

Marknaden ser 50/50-läge för att Fed har höjt före årsskiftet, vilket fått en del Fed-ledamöter att oroa sig för alltför lågt ställda förväntningar och betonat att alla möten är "live" för att agera, även nästa möte i september. Sådana tankegångar har uttryckts av bland annat Fed-ledamöterna Willam Dudley och John Williams i veckan, vilket gett dollarn visst stöd.

Närmast inväntas Fed-chefen Janet Yellens anförande på fredag i nästa vecka, i samband med den årliga konferensen i Jackson Hole.

Oljepriset har på fredagen backat något efter att under veckan ha noterat den största veckovisa prisuppgången på fyra månader. På basmetallmarknaden ses också vissa nedgångar i priserna.

De europeiska aktiemarknaderna har legat på minus under dagen och i Asien var det marginella rörelser med både plus och minus.

En stund före klockan 15 noterades terminerna för såväl Dow Jones som S&P 500 och Nasdaq på en nedgång runt 0,2 procent.

Bland enskilda aktier steg Deere i den amerikanska förhandeln efter att bolaget, som bland annat konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner, höjt sin vinstprognos för helåret. Aktien steg drygt 4 procent.

Även Applied Materials avancerade i förhandeln, efter att ha lämnat positiva siffror och utsikter i sin delårsrapport sen torsdagskväll.

Gap backade i stället några procent. Det justerade resultatet i klädkedjans andra kvartal, maj-juli, var i linje med förväntningarna, liksom försäljningen. En mindre nedjustering görs av vinstprognosen för 2016/2017.

Bland andra aktier som låg på minus i förhandeln fanns Emerson Electric. Bolaget meddelade sen torsdagskväll att det ska köpa verksamhet från pumptillverkaren Pentair för 3,2 miljarder dollar. Även skönhetsproduktbolaget Estee Lauder backade, efter att ha lämnat en helårsprognos som var under analytikernas vinstförväntningar. Omstruktureringskostnader och svagare försäljning av hudvårdsprodukter tynger resultatet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?