Annons

USA-börser: Breda nedgångar, råvarorna sätter press

USA-börserna backade i den inledande handeln. Råvarurelaterade aktier tar täten i nedgången, en starkare dollar sätter press på råvarumarknaden.

Vid 16.15-tiden noterades Dow Jones Industrials och S&P500 0,5 procent lägre, medan Nasdaq backade med 0,3 procent.

Med lejonparten av rapportsäsongen överstökad fokuserar handlarna på New York-börserna nu på att försöka tolka veckans uttalanden från Fed-ledamöter, där den klaraste slutsatsen är att oenighet råder om tidpunkten för stundande räntehöjning.

Energisektorn som helhet backade 0,7 procent, med indextungviktarna Chevron och Exxon ned 0,9 respektive 0,6 procent.

Telekomsektorn som gått ned när övriga sektorer har gått upp, backade tillsammans med de övriga på fredagen då samtliga sektorer noterades på minussidan.

Apples finanschef Luca Maestri har sålt aktier i bolaget för 1,2 miljoner dollar, motsvarande cirka 95 procent av hans innehav. Apple-aktien backade men mindre än index, minus 0,3 procent.

Deere, som tillverkar traktorer och andra arbetsfordon, redovisade ett starkt kvartal och höjde sin vinstprognos för helåret. Aktien stiger drygt 4 procent.

Sportskokedjan Foot Locker rapporterade högre försäljning och vinst per aktie än vad som förväntades, och aktien reagerar med en uppgång på 8,5 procent.

Även Applied Materials, som tillverkar utrustning för tillverkning av datachips, överraskade med en positiv rapport. Bolaget höjde prognoserna för helåret och aktien steg 4,2 procent.

Gap backade inför börsöppning men gick upp 1,3 procent när handeln satte i gång på riktigt. Bolagets justerade resultat i klädkedjans andra kvartal, maj-juli, var i linje med förväntningarna, liksom försäljningen. En mindre nedjustering görs av vinstprognosen för 2016/2017.

Emerson Electric tappar 4 procent. Bolaget meddelade på torsdagkvällen om förvärv av verksamhet från pumptillverkaren Pentair för 3,2 miljarder dollar.

Skönhetsproduktbolaget Estee Lauder backade 3 procent, efter att ha lämnat en helårsprognos som var under analytikernas vinstförväntningar. Omstruktureringskostnader och svagare försäljning av hudvårdsprodukter tynger resultatet.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 4 punkter till 1,57 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?