Annons

Stockholmsbörsen: Ratos rasar på sur börs

Stockholmsbörsen surnade till på fredagsförmiddagen och rörde sig söderut under de första handelstimmarna. Värst gick det för investmentbolaget Ratos som rasar 8,1 procent.

Stockholmsbörsen bjöd på ett buttert humör under veckans sista handelsdag. När klockan närmade sig halv tolv hade det breda OMXSPI-indexet backat med 0,7 procent medan OMXS30 var ner 0,8 procent.

På rapportfronten redovisade investmentbolaget Ratos en förlust på 26 miljoner kronor efter skatt för det andra kvartalet 2016. Bolaget justerade även ned sin prognos för helåret 2016 och spår nu att årets resultat blir något lägre än fjolårets. Siffrorna uppskattades inte alls av marknaden som handlade ner aktien 8,1 procent.

Ett betydligt varmare mottagande fick värmeteknikbolaget Nibes kvartalssiffror. Omsättningen landade på 3.301 Mkr medan rörelseresultatet uppgick till 405 Mkr mot väntade 397. Rörelsemarginalen uppgick i sin tur till 12,3 procent vilket var 0,3 procentenheter över förväntan. Rapporten föll marknaden i smaken och aktien stiger med 3,3 procent.

Klädbolaget Björn Borg redovisade ett resultat efter skatt på minus 2,2 Mkr för det andra kvartalet vilket kan jämföras med minus 2,3 Mkr under samma kvartal i fjol. Nettoomsättningen uppgick till 122 Mkr jämfört med 99,2 Mkr under det andra kvartalet 2015. Aktien backar med 3 procent.

Bilbesiktningsföretaget Opus levererade en stark rapport för det andra kvartalet som möttes med öppna armar på Stockholmsbörsen. Resultat efter skatt landade på 50,5 Mkr vilket kan jämföras med analytikernas prognos på 30 Mkr. Ebitda-marginalen uppgick till 25,7 procent vilket var en bra bit över analytikernas prognos på 20,8 procent enligt SME Direkt. Aktien stiger med 6,4 procent under förmiddagshandeln.

Bland storbolagen hade spelbolaget Betsson gott om ånga i maskinen och stiger med 3,1 procent medan teknikkonsulten Sweco är upp 2,1 procent.

I andra änden av spektret placerar sig gruvbolaget Boliden som backar 3,2 procent. På rekommendationsfronten har ABG Sundal Collier sänkt sin rekommendation till sälj samt hyvlat ner riktkursen till 160 kronor från tidigare 165.

Efter två dagars uppgång verkar marknaden även ha blivit mätta på matbjässen Ica som backar med 2,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?