1515

Råvaror: Urstark vecka för oljan

Oljepriset noterades för den starkaste veckan på fem månader, efter talet om produktionsbegränsningar från Opec samt minskande lagernivåer i USA. På fredagen var dock rörelserna små.

USA-dollarn återhämtade sig något vilket gjorde råvarorna dyrare för alla som handlar i andra valutor.

Både Brent och WTI har stigit mer än 20 procent från den senaste större bottennoteringen tidigt i augusti, vilket enligt Bloomberg är en vanlig definition av en "bull"-marknad.

I slutet av förra veckan uttalade sig den saudiske energiministern om att man inom Opec på samtalen i september kan komma att enas om en produktionsbegränsning för att ge stöd åt priset. Efter det har Rysslands energiminister sagt att även ryssarna är intresserade av att diskutera frågan.

Enligt data från Commodity Futures Trading Commission har det gjorts rekordstora satsningar på att oljepriset ska sjunka.

"Det är någon form av perfekt storm som har drivit på den här marknaden, men det har ingenting med det fundamentala att göra", sa Bob Yawger på Mizuho Securities USA till Bloomberg News.

"Det är i grunden ett rally som bygger på att många måste täcka sina korta positioner när rykten om Opec-begränsningar gav fart åt priset", fortsatte han.

De flesta metaller tappade i värde under fredagen. Zink föll tillbaka från den högsta nivån på 15 månader, efter att priset stigit 42 procent i år.

USA-dollarn kom tillbaks från det mest utdragna fallet sedan i april. Valutahandlarna försökte som alla andra marknadsaktörer klura ut hur utsikterna för räntehöjning i USA egentligen ser ut efter veckans olika uttalanden från Fed-ledamöter samt offentliggörandet av protokollet från FOMC-mötet.

"Dollarn sköt upp som en missil i dag utan att titta tillbaka, och det skadar metallerna", sa Peter Thomas på Zaner Group till Bloomberg News.

"De hökaktiga uttalanden från Fed börjar att sätta sig på marknaden och man ser att de börjar få effekt", fortsatte han.

Noteringar kl 20.40
Råolja (pris/fat): 
31-dec
WTI, första termin  +0,20 USD 48,42  0,41% 14,20%
Brent, första termin  -0,07 USD 50,82  -0,14% 17,78%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -11 USD 4.799  -0,23% 1,98%
Zink  -10 USD 2.287  -0,41% 42,08%
Aluminium  -16 USD 1.669  -0,95% 10,62%
Nickel  +5 USD 10.350  0,05% 17,40%
Bly  -11 USD 1.884  -0,58% 5,02%
Tenn  +150 USD 18.470  0,82% 27,38%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -7,74 USD 1.344,49  -0,58% 26,65%
Silver  -0,37 USD 19,38  -1,85% 39,91%
Dollarindex  +0,38 94,53  0,40% -4,15% (högre = starkare USD)


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?