Annons

Norden: Positivt i Norge och Danmark

Börserna i Oslo och Köpenhamn trotsade nedgångarna i omvärlden och avslutade veckan med en plusdag. På Helsingforsbörsen backade storbolagen på bred front.

Klockan 17.15 noterades samlingsindexet Nordic VINX 0,5 procent lägre till nivån 886.

Oslobörsens OBX-index stängde 0,5 procent högre.

Även om priset på Brent-olja backade något på fredagseftermiddagen påverkade veckans uppgång - den starkaste veckan sedan mars månad - utvecklingen för oljebolagen i Oslo.

Statoil ökade 0,2 procent, medan Petroleum Geo-Services och Aker Solutions steg 5,1 respektive 3,6 procent.

Laxbolagen gick åt olika håll, då Marine Harvest vände upp och handlades 0,6 procent högre efter en tung vecka. Salmar och Leroy Seafood backade dock, den senare bara marginellt men Salmar med nära 3 procent.

I Köpenhamn steg OMXC20CAP 0,5 procent.

Spekulationer om utfallet av A.P. Möller-Maersks strategiska genomgång driver bolagets båda aktier högre, rapporterar Ritzau Finans. Genomgången kan mycket väl resultera i att bolaget delas upp i två självständiga delar, en transport- och en energiverksamhet. A-aktien steg 2,3 procent medan B-aktien steg 1,9 procent.

Genmab backade nära 2 procent på förmiddagen men vände upp för att stänga 1,6 procent på plussidan. Enligt Ritzau tyngdes aktien inledningsvis av att ledningspersoner sålt aktier för nästan 166 miljoner kronor.

I Helsingfors backade OMXH25-index 0,7 procent.

Tieto var enda bolag på plus, upp 1,5 procent. Outokumpu stängde på oförändrad nivå. Övriga 23 bolag i indexet sjönk mellan 0,2 och 1,7 procent. Allra sämst gick Wärtsilä.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?