Annons

Peab steg mest på lugn Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen klamrade sig fast vid torsdagens inledande uppgång och höll sig på plus hela dagen. Bäst gick det för fastighetsbolaget Peab som steg 2,3 procent.

Torsdagen blev en lugn dag på Stockholmsbörsen som efter en initial uppgång på 0,7 procent höll sig kvar på den nivån hela dagen. Både det breda OMXSPI-indexet och OMXS30 stängde på plus 0,8 procent.

Bäst på storbolagslistan gick det för fastighetsbolaget Peab som studsade upp 2,3 procent i spåren av onsdagens ras på drygt 7 procent. Sektorskollegan Balder var hack i häl med en uppgång på 2,1 procent.

Även dagligvarubjässen Ica hade gott om ånga i maskinen efter onsdagens kvartalsrapport och aktien steg 2,4 procent.

I andra änden av spektret placerade sig fastighetsbolaget Klövern och trädgårdsbolaget Husqvarna som backade 1,1 respektive 0,8 procent.

På rapportfronten redovisade hotellfastighetsbolaget Pandox ett driftöverskott som var något bättre än väntat medan de totala intäkterna och nettoresultatet var något under analytikernas prognos enligt SME Direkt. Rapporten fick ett ljummet mottagande och aktien backade med 0,3 procent.

Ett betydligt muntrare bemötande fick rekryterings- och konsultbolaget Wise Group som redovisade en omsättning på 190,5 miljoner kronor för det andra kvartalet. 21 procent högre än under samma period i fjol. Rörelseresultatet landade i sin tur på 14,5 Mkr vilket kan jämföras med 6,9 Mkr under det andra kvartalet 2015. Rapporten mottogs med öppna armar och aktien steg 11,8 procent.

Även kommunikationsutrustningsföretaget Invisio tillhörde torsdagens rapportvinnare efter att ha redovisat bättre siffror än under samma period i fjol. Aktien steg 6,4 procent.

Guldbolaget Endomines hade en intensiv dag med en kvartalsrapport som visade upp en lägre omsättning än under det andra kvartalet 2015 samt en förlust på 13,5 Mkr. Bolaget meddelade även att vd Markus Ekberg får lämna bolaget. Aktien backade med 5,7 procent.

En av de senaste dagarnas mer spektakulära kursrörelser har investmentbolaget Svolders A-aktie bjudit på. Från tisdagens stängningskurs på 189 kronor steg aktien till 251 kronor på onsdagen vilket sedan följdes upp med som högst 275 kronor på torsdagen, dock med en låg omsättning, innan den föll tillbaka till 243,5 ronor. Svolders B-aktie stängde i sin tur på 172 kronor, ner 1,7 procent.

”Vad jag kan se finns det inget som gör uppgången i A-aktien rimlig. Det känns som den aktien helt enkelt är väldigt felprissatt. Visst kan det vara värt något att ha extra röster i Svolder men den här skillnaden mellan aktierna ska inte finnas. Det finns ingen mening att köpa A-aktien på de nivåerna”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?