1515

Peab steg mest på lugn Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen klamrade sig fast vid torsdagens inledande uppgång och höll sig på plus hela dagen. Bäst gick det för fastighetsbolaget Peab som steg 2,3 procent.

Torsdagen blev en lugn dag på Stockholmsbörsen som efter en initial uppgång på 0,7 procent höll sig kvar på den nivån hela dagen. Både det breda OMXSPI-indexet och OMXS30 stängde på plus 0,8 procent.

Bäst på storbolagslistan gick det för fastighetsbolaget Peab som studsade upp 2,3 procent i spåren av onsdagens ras på drygt 7 procent. Sektorskollegan Balder var hack i häl med en uppgång på 2,1 procent.

Även dagligvarubjässen Ica hade gott om ånga i maskinen efter onsdagens kvartalsrapport och aktien steg 2,4 procent.

I andra änden av spektret placerade sig fastighetsbolaget Klövern och trädgårdsbolaget Husqvarna som backade 1,1 respektive 0,8 procent.

På rapportfronten redovisade hotellfastighetsbolaget Pandox ett driftöverskott som var något bättre än väntat medan de totala intäkterna och nettoresultatet var något under analytikernas prognos enligt SME Direkt. Rapporten fick ett ljummet mottagande och aktien backade med 0,3 procent.

Ett betydligt muntrare bemötande fick rekryterings- och konsultbolaget Wise Group som redovisade en omsättning på 190,5 miljoner kronor för det andra kvartalet. 21 procent högre än under samma period i fjol. Rörelseresultatet landade i sin tur på 14,5 Mkr vilket kan jämföras med 6,9 Mkr under det andra kvartalet 2015. Rapporten mottogs med öppna armar och aktien steg 11,8 procent.

Även kommunikationsutrustningsföretaget Invisio tillhörde torsdagens rapportvinnare efter att ha redovisat bättre siffror än under samma period i fjol. Aktien steg 6,4 procent.

Guldbolaget Endomines hade en intensiv dag med en kvartalsrapport som visade upp en lägre omsättning än under det andra kvartalet 2015 samt en förlust på 13,5 Mkr. Bolaget meddelade även att vd Markus Ekberg får lämna bolaget. Aktien backade med 5,7 procent.

En av de senaste dagarnas mer spektakulära kursrörelser har investmentbolaget Svolders A-aktie bjudit på. Från tisdagens stängningskurs på 189 kronor steg aktien till 251 kronor på onsdagen vilket sedan följdes upp med som högst 275 kronor på torsdagen, dock med en låg omsättning, innan den föll tillbaka till 243,5 ronor. Svolders B-aktie stängde i sin tur på 172 kronor, ner 1,7 procent.

”Vad jag kan se finns det inget som gör uppgången i A-aktien rimlig. Det känns som den aktien helt enkelt är väldigt felprissatt. Visst kan det vara värt något att ha extra röster i Svolder men den här skillnaden mellan aktierna ska inte finnas. Det finns ingen mening att köpa A-aktien på de nivåerna”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 


Innehåll från TakedaAnnons

Läkemedelsområdet förändras och Sverige behöver hänga med

Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda och Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.
Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda och Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.

Givet den utveckling som sker på läkemedelsområdet krävs ett omtag kring hur läkemedelsföretag, myndigheter och regioner kan samarbeta. Detta för att revidera utvärderingen av behandlingar till små patientpopulationer, ta fram en plan för monitorering sett till alla de värden behandlingarna skapar samt skapa ett hållbart system som möjliggör tillgänglighet av innovationer i hela Sverige. 

– Läkemedelsindustrin, myndigheter och regioner måste ta ett gemensamt ansvar för att svenska patienter får tillgång till ny banbrytande behandling, säger Ulf Jersenius, medicinsk direktör på Takeda.

Med dagens utveckling på läkemedelsområdet finns möjligheter att hjälpa många patienter som för bara några år sedan stod helt utan behandlingsalternativ. Dessa behandlingar är väldigt nischade men också riktade till de tusentals sjukdomar med få patienter. I båda dessa grupper finns idag sällan några behandlingsalternativ tillgängliga. Denna evolution inom läkemedel leder så klart till tydliga utmaningar i ett system som är gjort och byggt för att utvärdera läkemedel som riktar sig till stora och breda patientgrupper. Detta betyder att det finns en stor risk att läkemedel till små patientpopulationer inte blir tillgängliga i Sverige.

– Vi har full förståelse för problematiken med att det initialt inte finns samma mängd data om man jämför med vanligt förekommande sjukdomar som diabetes. Detta kräver nya typer av modeller för att värdera behandlingarnas effektivitet men också att vi blir bättre på att dela data. Alldeles avgörande är att dessa nya modeller tas fram i samverkan mellan alla parter, säger Maria Mässing, chef för Market Access på Takeda.

– Vi befinner oss i ett intressant läge just nu då det kommer många nya behandlingsstrategier och läkemedel som riktar sig till sjukdomar som inte haft samma fokus tidigare. Det här kräver att sjukvård och företag samverkar än bättre för att utvärdera dessa nya metoder för att möjliggöra en användning, säger Ulf Jersenius.

En nationellt samordnad vård

För att det här ska bli möjligt krävs en bredare samordning nationellt. Detta innebär att processer blir bättre koordinerade och att det finns tillgång till likvärdiga kunskapsunderlag, vilket SKR påbörjat på ett fördömligt sätt. 

– Vi anser att vi som läkemedelsbolag har ett ansvar att bistå i det koordinerande arbetet genom att tidigare dela data givet att det finns säkra plattformar. Likaså behöver vi följa upp effekten av våra läkemedel och se att det tillför ett faktiskt värde för samhället. Det här kräver ett tydligare samarbete med vården än idag för att monitorera hur det fungerar ute i verkliga livet. Genom monitorering kan vi bättre säkerställa att läkemedlet ges till rätt patient samtidigt som vi alla också får ny kunskap vilket främjar nya innovationer och behandlingsmetoder, säger Maria Mässing.

En ny finansieringsmodell 

Takeda  ser att det krävs en ny typ av finansieringsmodell där läkemedel prissätts än mer efter dess effekt i verklig miljö. Läkemedlet utvärderas av antingen myndigheter eller SKR och beroende på uppnådd effekt får läkemedelsbolagen en större eller mindre ersättning, något som lyfts fram av Region Västerbotten för den typ av läkemedel vi diskuterar här. Beroende på utveckling kan summan ändras med tidens gång.

– Ponera att vi kan sammanställa data från hela Norden gällande exempelvis sällsynta sjukdomar. Då får vi dels en fördjupad kunskap om diagnoserna men kan också se vilka värden våra läkemedel levererar, och kan därefter följa upp dessa över tid, avslutar Ulf Jersenius.

Om Takeda
Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, gastroenterologi och onkologi. Se altinget.se/aktoerer/nyttvaardtanksverige för mer information om Takedas vision för en hållbar vård.

C-ANPROM/SE/CORP/0022 oktober-21

www.takeda.se 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?