1515

Nordenbörser: Upp på alla marknader

På de nordiska börsgolven var det överlag positiv handel, med Vestas Wind Systems som tordagens stora vinnare. Laxbolagen höll Oslo lite mer dämpad.

Klockan 17.10 noterades samlingsindexet Nordic VINX 0,9 procent högre till nivån 890.

Oslobörsens OBX-index stängde 0,5 procent högre.

De stora fiskodlingsbolagen Marine Harvest och Lerøy Seafood presenterade sina kvartalsrapporter på torsdagen, och båda backade på börsen med 3 respektive 4 procent.

På årsbasis sänker Marine Harvest sin produktionsprognos med 14.000 ton, motsvarande omkring 4 procent.

"Siffrorna var som förväntat medan prognosen var en besvikelse, med sänkt volym i Norge och högre kostnader, och det reflekteras i kursen", sade Swedbanks Marius Gaard till TDN Finans.

Lerøy Seafood visade rekordsiffror för ett enskilt kvartal mot bakgrund av höga laxpriser, men rapporten nådde inte riktigt upp till marknadens förväntningar.

Olje- och gasprospektören DNO steg 4,6 procent efter dagens kvartalsrapport där resultat och omsättning var i linje med förväntningarna.

I Köpenhamn steg OMXC20CAP-indexet 1,4 procent.

Dagens stora vinnare i Norden med en uppgång på nära 10 procent var Vestas Wind System, efter en riktigt bra rapport på torsdagsmorgonen. Vestas rörelseresultat landade på 399 miljoner euro för kvartalet, klart över förhandstipsen om ett rörelseresultat på 202 miljoner euro. Vestas drar upp sina prognoser för helåret, och lanserar ett program för återköp av egna aktier värt 400 miljoner euro.

I Helsingfors ökade OMXH25-index 1,1 procent. Samtliga bolag steg exklusive Kesko som backade marginellt. Mest avancerade Valmet och Konecranes båda med omkring 3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?