1515

Räntor och valutor: Kronan svagare

USA-räntorna och dollarn har hållit sig kvar kring nivåerna från efter att William Dudley talat på tisdagseftermiddagen. Marknaden prisar med högre sannolikhet in en räntehöjning före årsskiftet inför att protokollet från det senaste policymötet publiceras på onsdagskvällen.

"Protokollet från mötet i slutet av juli får högre betydelse i skenet av NY-Fedchefen Dudleys yttrande", skriver Joseph Lavorgna på Deutsche Bank i en analys där det påpekas att timingen för Dudelys något hökaktiva uttalande är anmärkningsvärd och kan indikera ett något hökaktigt protokoll, åtminstone indikera att septembermötet är "live".

Strax före klockan 7 noterades amerikansk tvåårig respektive tioårig statsobligation vid 0,74 respektive 1,56 procent, därmed små nettorörelser jämfört med nivåerna vid svensk stängning av räntemarknaden på tisdagseftermiddagen.

USA-räntorna rörde sig uppåt under tisdagseftermiddagen sedan William Dudley sagt att obligationsmarknaden ser lite "stretchad" ut och att tiden för en räntehöjning kommer närmare där en höjning i september är möjlig. Han ansåg vidare att marknaden till för låg grad prisar in räntehöjningar.

Efter talet har marknaden till högre grad börja prisa in en höjning från Fed före årsskiftet. Marknadens prissättning i Fed funds-futures indikerar nu en sannolikhet om något mer än 50 procent för en räntehöjning vid decembermötet.

Under tisdagskvällen talade Dennis Lockhart, chef för Federal Reserve i Atlanta, och sade att åtminstone en räntehöjning kan behövas redan före årsskiftet då USA:s ekonomiska tillväxt ser ut att accelerera. Beroende på utfallet i inkommande data kan en höjning redan i september komma att bli aktuell, sedan eventuellt ytterligare en höjning före årsskiftet. Beroende på hur ekonomin fortsätter att utveckla såg han utsikter för ytterligare två höjningar under 2017.

Dennis Lockhart var senast röstande i FOMC under 2015 men kommer inte att rösta igen förrän 2018. När han väl varit röstande har han dock inte avvikit i något Fed-beslut. Han tog över som chef för Atlanta Fed i mars 2007.

På onsdagskvällen talar Fedchefen i St Louis, James Bullard utöver att protokollet från det senaste FOMC-mötet den 26-27 juli publiceras. Fed-chefen Janet Yellen ska tala i Jackson Hole nästa vecka.

På valutamarknaden har dollarn sedan tisdagseftermiddagen hållit sig kvar kring 1,1270 mot euron samt stärkts till 100,70 från 100,30 mot yenen.

Japan kommer att behöva agera vid extrema rörelser på valutamarknaderna, uppgav valutachefen och vice finansministern för internationella affärer Masatsugu Askawa.

Asienbörserna har uppvisat beskedliga rörelser under natten. Medan regionalt börsindex noterades svagt ned har de japanska börserna uppvisat viss positiv tendens. Exportörer har stötts av att yenen rört sig tillbaka upp över 100 mot dollarn. Oljeexploatörer stöddes av att WTI och Brent stärkts upp till nivåer kring 46 respektive 49 dollar fatet.

Japansk två- respektive tioårig statobligationsränta har rört sig upp 1 punkt till -0,08 respektive -0,18 procent.

Onsdagens europeiska agenda är relativt tunn även om månatlig brittisk jobbdata inkommer under förmiddagen och bland annat utvecklingen i antalet arbetslösa under juli då rapporteras. Pundet har stärkts över 1,30-strecket mot dollarn.

Den svenska kronan har under natten försvagats ett par ören mot såväl euro och dollar till 9,49 respektive 8,42.

Ingen viktig svensk statistik väntas under dagen.

Under onsdagsmorgonen visade Svensk Handels Handelsbarometer för augusti att det råder en dystrare framtidstro i handeln men att handlare samtidigt ser ett mer positivt läge för den egna butiken.

Försäljningsförväntningarna för hela detaljhandeln sjönk 0,3 procentenheter till 107,0. Förväntningarna för antal anställda minskade 1,1 procentenhet till 98,5. Förväntningarna på lönsamheten minskade 1,6 procentenheter till 97,5.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?