Annons

Räntor/valutor: USA-räntor något ned

USA-räntorna sjunker tillbaka i den asiatiska handeln med den tioåriga statsobligationen på 1,54 procent. New York-börserna satte nya rekord men Asienbörserna visar en blandad utveckling med Tokyo på minus, medan oljepriset har backat något från måndagens uppgång.

John Williams, Fed-chef i San Francisco, skrev i en artikel att de policyansvariga bör tänka om vad gäller hur de arbetar, då USA har fått känna av en ny ekonomisk verklighet som kräver en förändring i det ortodoxa sättet att agera.

Han koncentrerade sig runt idén att den neutrala räntan är historiskt sett nedpressad och väntas fortsätta att vara det. Regeringarna bör förbereda sig för att kunna ge ett bättre finanspolitiskt stöd och centralbankerna överväga att överge det låga inflationsmålet. Det långvariga mantrat om att hålla en låg inflation inte längre är tillämpbart i en era av låga räntor.

"Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för centralbankerna att sänka räntan som en respons för en ekonomisk nedgång när såväl den neutrala räntan som inflationen är mycket låga", skrev John Williams, som även tidigare talat om behovet av ett högre inflationsmål.

Hans kommentarer kommer en vecka före den årliga Fed-konferensen i Jackson Hole, där även Fed-chefen Janet Yellen ska tala. Hon var tidigare chef för San Francisco Fed när John Williams var hennes främste rådgivare.

Senare i denna vecka ska flera Fed-ledamöter tala, närmast Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, på tisdagen. På onsdagen publiceras protokollet från det senaste FOMC-mötet den 26-27 juli. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på cirka 45 procent att Fed genomför en räntehöjning i år.

På valutamarknaden har yenen stärkts betydligt till 100:40 mot dollarn, som även tappat till nära 1:120 mot euron.

"Svagare USA-data fortsätter att tynga dollarn", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News.

Pundet har varit under förnyad press nedåt men återhämtat sig något till 1:291 mot dollarn, efter att på måndagen ha varit under 1:29-nivån.

"Pundet kommer troligen att fortsätta att falla mot 1:2798 (lägstanivån efter Brexit som noterades den 6 juli) då den brittiska ekonomin står inför en nedgång och med utsikter för ytterligare lättnader från BOE", sade Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities till Reuters.

På tisdagens agenda står bland annat brittiskt KPI för juli, en av de första omgångarna "hårda data" efter Brexit-omröstningen. Inflationstakten väntas ligga kvar på 0,5 procent.

Från Tyskland kommer ZEW-index som antas visa ett lite förbättrat förtroende i augusti. Senaste IFO-index steg och Bundesbank konstaterade i sin månadsrapport att de kortsiktiga effekterna från Brexit bedöms vara begränsade.

Från USA kommer under eftermiddagen bostadsbyggande, KPI och industriproduktion för juli. Kärninflationen väntas ligga kvar på 2,3 procent.

tisdag 6.15 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 8:4479 (8:4633) EUR/USD 1:1194 (1:1187)
EUR/SEK 9:4564 (9:4677) USD/JPY 100:43 (101:15)
Jp obl 2 -0,18 (-0,18) Jp obl 10 -0,08 (-0,09)
Ty obl 2 -0,61 (-0,62) Ty obl 10 -0,07 (-0,07)
US obl 2 0,71 (0,72) US obl 10 1,54 (1,53)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?