1515

Räntor/valutor: USA-räntor något ned

USA-räntorna sjunker tillbaka i den asiatiska handeln med den tioåriga statsobligationen på 1,54 procent. New York-börserna satte nya rekord men Asienbörserna visar en blandad utveckling med Tokyo på minus, medan oljepriset har backat något från måndagens uppgång.

John Williams, Fed-chef i San Francisco, skrev i en artikel att de policyansvariga bör tänka om vad gäller hur de arbetar, då USA har fått känna av en ny ekonomisk verklighet som kräver en förändring i det ortodoxa sättet att agera.

Han koncentrerade sig runt idén att den neutrala räntan är historiskt sett nedpressad och väntas fortsätta att vara det. Regeringarna bör förbereda sig för att kunna ge ett bättre finanspolitiskt stöd och centralbankerna överväga att överge det låga inflationsmålet. Det långvariga mantrat om att hålla en låg inflation inte längre är tillämpbart i en era av låga räntor.

"Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för centralbankerna att sänka räntan som en respons för en ekonomisk nedgång när såväl den neutrala räntan som inflationen är mycket låga", skrev John Williams, som även tidigare talat om behovet av ett högre inflationsmål.

Hans kommentarer kommer en vecka före den årliga Fed-konferensen i Jackson Hole, där även Fed-chefen Janet Yellen ska tala. Hon var tidigare chef för San Francisco Fed när John Williams var hennes främste rådgivare.

Senare i denna vecka ska flera Fed-ledamöter tala, närmast Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, på tisdagen. På onsdagen publiceras protokollet från det senaste FOMC-mötet den 26-27 juli. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på cirka 45 procent att Fed genomför en räntehöjning i år.

På valutamarknaden har yenen stärkts betydligt till 100:40 mot dollarn, som även tappat till nära 1:120 mot euron.

"Svagare USA-data fortsätter att tynga dollarn", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News.

Pundet har varit under förnyad press nedåt men återhämtat sig något till 1:291 mot dollarn, efter att på måndagen ha varit under 1:29-nivån.

"Pundet kommer troligen att fortsätta att falla mot 1:2798 (lägstanivån efter Brexit som noterades den 6 juli) då den brittiska ekonomin står inför en nedgång och med utsikter för ytterligare lättnader från BOE", sade Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities till Reuters.

På tisdagens agenda står bland annat brittiskt KPI för juli, en av de första omgångarna "hårda data" efter Brexit-omröstningen. Inflationstakten väntas ligga kvar på 0,5 procent.

Från Tyskland kommer ZEW-index som antas visa ett lite förbättrat förtroende i augusti. Senaste IFO-index steg och Bundesbank konstaterade i sin månadsrapport att de kortsiktiga effekterna från Brexit bedöms vara begränsade.

Från USA kommer under eftermiddagen bostadsbyggande, KPI och industriproduktion för juli. Kärninflationen väntas ligga kvar på 2,3 procent.

tisdag 6.15 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 8:4479 (8:4633) EUR/USD 1:1194 (1:1187)
EUR/SEK 9:4564 (9:4677) USD/JPY 100:43 (101:15)
Jp obl 2 -0,18 (-0,18) Jp obl 10 -0,08 (-0,09)
Ty obl 2 -0,61 (-0,62) Ty obl 10 -0,07 (-0,07)
US obl 2 0,71 (0,72) US obl 10 1,54 (1,53)


Innehåll från Siemens HealthcareAnnons

Smart teknologi minskar vårdskulden, ökar tillgängligheten till specialisterna och förbättrar vården

Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.
Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Den demografiska utvecklingen tillsammans med den uppbyggda vårdskulden från pandemin gör nu att vården måste hitta nya smarta digitala lösningar som underlättar vårdarbetet. Med hjälp av innovativa lösningar, som exempelvis fjärrstyrd utrusning för bilddiagnostik, kan patienter få ökad tillgänglighet till specialisterna och vården effektivisera sitt arbete. 

Det finns idag en stor diskrepans i samhället som påverkar vården. Invånare över 80 år kommer att öka kraftigt under de närmaste åren, samtidigt som antalet förvärvsarbetande kommer att vara i stort sett oförändrat. 

– Det medför en stor utmaning att finansiera ett ökat vårdbehov, med kraftigt ökande sjukvårdskostnader, då de äldre står för en stor del av de kroniska åkommorna som belastar sjukvården stort. Dessutom har många delar av vården brist på utbildad personal. Vården kan inte längre jobba snabbare utan måste jobba smartare och ta hjälp av innovativa digitala lösningar som effektiviserar arbetet och gör det möjligt för vårdpersonalen att få mer patienttid, säger Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Digitalisering ger ökad tillgänglighet

Med Siemens Healthineers tekniska lösning för fjärrstyrning av röntgenutrustning, Syngo Virtual Cockpit, kan vården nu öka tillgängligheten till specialisterna genom att undersökningarna kan göras på distans. 

– Radiologer är idag en bristvara, och samtidigt är röntgen en central del i diagnostikkedjan. Syngo Virtual Cockpit gör det möjligt att fjärrstyra röntgenutrustning och en specialist kan stötta upp till tre undersökningar samtidigt på olika orter. Det medför en ökad tillgång till specialister och bättre utnyttjande av dyr utrustning utan att behöva anställa fler, förklarar Fredrik Gustafsson. 

Minskade kostnader och bättre utnyttjande av personal

Komplexa skanningar kan göras på vilken plats som helst, när som helst, med virtuellt stöd från erfarna kollegor. Sjukvårdstjänster blir mer tillgängliga när patienter inte behöver resa långa sträckor och väntelistor blir kortare när stöd för avancerade undersökningar finns på distans. Tack vare Syngo Virtual Cockpit kan idag exempelvis Region Norrbotten, som verkar över ett stort geografiskt område, erbjuda sina invånare i både Piteå och Kalix tillgång till MR-undersökningar. Det nya arbetssättet med fjärrstyrda undersökningar ger minskade resekostnader och bättre utnyttjande av personalen.

– En viktig del i digitaliseringen är att skapa tillgång till lika vård. Att se till att exempelvis en strokepatient snabbt kan undersökas med rätt utrustning medför både kostnadsbesparingar för vård och samhälle och minskat lidande för patienten. Vi på Siemens Healthineers arbetar med digitala lösningar för modern sjukvård. Våra kunder kan dra nytta av vår storlek, vår internationella kompetens och snabba innovationstakt säger Fredrik Gustafsson. 

Om Siemens Healthineers
Med över 66 000 anställda i mer än 70 länder och över 120 års erfarenhet förnyar och formar vi vårdens framtid tillsammans med vårdgivarna. Mer än 240 000 patienter kommer i kontakt med våra lösningar, varje timme! Vi möjliggör ökad precisionsmedicin, förändrad vårdleverans och förbättrad patientupplevelse genom digitalisering och hjälper vårdgivare skapa mervärde.

Läs mer på siemens-healthineers.com/se 

Läs mer om Syngo Virtual Cockpit i Norrbotten här.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Healthcare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?