Annons

Räntor och valutor: Starkare euro

Europaräntorna noterades vid svensk stängning till nivåer något högre än vid gårdagens stängning. Euron hade stärkts mot dollarn. Huvudnumret på tisdagseftermiddagen var amerikansk julistatistik.

Konsumentpriserna i USA var oförändrade i juli, jämfört med månaden före. KPI-inflationen uppgick samtidigt till 0,8 procent. Analytiker hade räknat med oförändrad KPI jämfört med månaden före samt en inflationstakt på 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,1 procent i juli, och ökade 2,2 procent jämfört med samma månad i fjol. Väntat här var en ökning med 0,2 procent respektive 2,3 procent.

Scott Brown på Raymond James Financial sade i en kommentar till Bloomberg News att tron i marknaden varit ett skifte mot Feds inflationsmål, vilket nu ser ut att dröja.

"Fed har lång tid på sig innan det är dags att höja räntan", sade han.

Det amerikanska bostadsbyggandet steg 2,1 procent i juli jämfört med månaden före, vilket var klart mer än den väntade nedgången på 0,8 procent. Detta motsvarar säsongsjusterad årstakt på 1.211 miljoner bostäder.

Byggandet av enfamiljsbostäder steg 0,5 procent i juli, medan byggandet av flerfamiljshus steg 5,0 procent

Antalet bygglov sjönk med 0,1 procent i juli jämfört med månaden före. Väntat var en uppgång med 0,6 procent.

Även amerikansk industriproduktion inkom under tisdagseftermiddagen. Industriproduktionen steg 0,7 procent i juli jämfört med månaden före, vilket var högre än väntade 0,3 procent. Produktionen i tillverkningsindustrin steg 0,5 procent i juli, även det något högre än väntade 0,3 procent.

Kapacitetsutnyttjandet inom den amerikanska industrin uppgick till 75,9 procent i juli, jämfört med oreviderade 75,4 procent föregående månad. Analytikernas förväntningar pekade mot ett kapacitetsutnyttjande på 75,6 procent i juli.

Fed-chefen i New York, William Dudley, sade i en intervju med Fox Business att tiden för en räntehöjning kommer närmare och påpekade att en höjning i september är möjlig.

"Vi ser framför oss en starkare tillväxt under det andra halvåret, jämfört med under det första halvåret", sade han med tillägget att "vi rör oss närmare" den punkt "där det är lämpligt med ytterligare räntehöjningar".

Dollarn stärktes i samband med William Dudleys intervju efter att ha försvagats under tisdagen. Jämfört med svensk måndagsstängning hade valutan dock försvagats mot övriga stora valutor efter en dag med stora rörelser. Mot yenen noterades en kurs på 100:34 vid svensk stängning av räntemarknaden på tisdagen efter att yenen som stakrast noterat 99:54 under tidig eftermiddag.

De amerikanska räntorna steg 2-4 punkter i den europeiska tisdagshandeln.

Brittiska KPI sjönk 0,1 procent i juli jämfört med juni. Samtidigt var inflationstakten 0,6 procent i juli. Analytiker hade väntat sig en månatlig prisminskning med 0,1 procent och en inflationstakt på 0.5 procent enligt Bloomberg News enkät bland bedömare.

Kärninflationen uppgick till 1,3 procent, väntat var 1,4 procent. Importpriserna uppvisade samtidigt den största ökningen sedan 2011.

KPI-data för juli var den första hårddata rörande den brittiska ekonomins utveckling efter Brexit-omröstningen.

James Smith, ekonom på ING Bank, sade till Bloomberg News att han räknar med att inflationen kommer att öka den kommande tiden.

"Dock tror vi att Bank of England fokuserar på den lägre tillväxten och vi räknar därför med ytterligare en räntesänkning i år", sade han.

Brittiska producentpriser steg samtidigt 0,3 procent i juli och 0,3 procent i årstakt, vilket var något högre än väntat.

Pundet stärktes till 1:298 mot dollarn, från 1:294 strax före statistiken. Vid svensk stängning handlades pundet till en kurs kring 1:298 mot dollarn. De brittiska räntorna steg 2-3 punkter jämfört med svensk måndagsstängning.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg till 0,5 i augusti jämfört med -6,8 i juli. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var ett index på 2,0.

Index över nuläget steg samtidigt till 57,6 från 49,8 föregående månad. Väntat här var ett index på 50,2.

ZEW konstaterade att de ekonomiska förväntningarna återhämtade sig något efter Brexit-chocken, men politiska risker såväl inom som utanför EU hindrar mer optimistiska utsikter för Tyskland. Samtidigt kvarstår osäkerheten om motståndskraften i den europeiska banksektorn, framhölls det.

På valutamarknaden rörde sig kronan sidledes mot euron och stärktes cirka 7 öre gentemot dollarn jämfört med svensk måndagsstängning. De svenska statsobligationsräntorna uppvisade måttliga rörelser i tisdagshandeln med tioårsräntan 1 punkt högre än måndagens stängningsnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?