1515

Norden: Breda nedgångar

De nordiska storbolagsindexen backade överlag på tisdagen, med Oslo som bästa börs mycket tack vare de stora oljebolagen.

Klockan 17.15 noterades samlingsindexet Nordic VINX för en nedgång om 1 procent till nivån 893.

Oslobörsens OBX-index stängde 0,1 procent lägre.

Oljepriset höll sig kvar på höga nivåer efter de senaste dagarnas betydande lyft. Marknaden har prisat in både ett högre oljepris och lägre kostnader för bolaget i Statoils aktie. Det menar Swedbank som står fast vid rekommendationen minska med målkurs 125 kronor. Statoil steg 1,0 procent till 135,30 kronor.

Det Norske uppgraderas av Nordea Markets till köp från behåll och aktien ökade 4,3 procent.

Mest omsatta aktie på Oslo-börsen var Marine Harvest, som fortsatte ned 1,8 procent efter måndagens fall på 3,4 procent. ABG Sundal Collier nedgraderar alla de norska laxaktierna och ser i snitt en femprocentig nedsida i sektorn.

I Köpenhamn tappade OMXC20CAP-indexet 1 procent.

Jyske Bank får efter en ny analys sänkt rekommendation av Danske Bank, från köp till behåll, och Jyske föll mer än 2 procent.

Sjukvårdsproduktbolaget Coloplasts kvartalsrapport innehöll en vinst något under förväntningarna. En besvikelse var att tillväxten i Kina inte ökade lika starkt som tidigare. Coloplasts aktie tappade 2,4 procent, och var med det sämst i Nordic Vinx.

I Helsingfors backade OMXH25-index 1,3 procent, med Konecranes som avvikare på plussidan. Konecranes steg mer än 5 procent efter en höjd rekommendation från Danske Bank.

Annars var det mest nedgångar, med mer än 2 procent minus för kvartetten Kone, Sampo, Metsä Board och Stora Enso.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?