1515

Stockholmsbörsen: Terminer pekar försiktigt upp

De europeiska börserna står inför en öppning med försiktigt positiva förtecken när den nya handelsveckan inleds.

I New York var rörelserna små på fredagen och i Asien har utvecklingen varit blandad på måndagen. Tokyobörsen backade något efter svagare japanska BNP-siffror än väntat, medan Kina noterade stora uppgångar mot bakgrund av ökad aktivitet inom fastighetssektorn.

I Sverige har Eniros vd fått sparken, samtidigt som bolaget förhandsrapporter ett förlustresultat.

Vid 8.25-tiden var terminen för tyska DAX-index i stort sett oförändrad, medan den franska CAC40-terminen var 0,2 procent upp. Eurostoxx 50-terminen var 0,1 procent högre för dagen och IG:s förhandel indikerade en uppgång för OMXS30 med 0,3 procent.

Wall Street noterade på fredagen minimala nedgångar från torsdagens stängning på rekordnivåer, med undantag för Nasdaq som lyckades klättra över nollstrecket under veckans sista handelstimme.

Japans BNP steg 0,2 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Därmed var tillväxten lägre än den enligt Bloomberg News prognossammanställning vände 0,7 procent. Tokyos Nikkei 225-index backade 0,3 procent.

I Kina steg Shanghai- och Shenzhenbörserna omkring 2,5 procent med framför allt fastighetsaktier bland vinnarna. Evergrande Group, en av landets tio största fastighetsutvecklare, har köpt andelar i andra bolag i sektorn - vilket skapat förhoppningar om ytterligare strukturåtgärder.

Småbolagsindexet Chinext steg 3,2 procent efter nya uppgifter om att även småbolagsaktier på Shenzhenbörsen ska kunna handlas i Hongkong.

Oljepriserna fortsatte upp mot bakgrund av kommande diskussioner om eventuella produktionsbegränsningar. Ett fat Nordsjöolja kostade på morgonen omkring 47:20 dollar, upp 1 dollar från fredagens nivåer.

Ryssland är öppet för att diskutera en frysning av oljeutbudet med Opec-länder om det skulle behövas, enligt landets energiminister.

Ur nyhetsflödet:

* Eniros vd Stefan Kercza får sparken och ersätts av styrelsemedlemmen Örjan Frid. Bolaget förhandsrapporterar en nettoförlust om 852 miljoner kronor efter en nedskrivning av immaterialtillgångar på 873 miljoner kronor. "Ytterligare åtgärder" kan behöva vidtas för att bolaget ska leva upp till villkoren i låneavtalen, noterar bolaget vidare.

* H&M:s försäljning steg 10 procent i juli, jämfört med samma månad förra året. Väntat var enligt SME Direkt en ökning med 8 procent. Aktien har stigit sex av de senaste sju handelsdagarna.

* Clas Ohlsons försäljning backade oväntat med 1 procent i juli. Väntat var en ökning med 1,3 procent.

* Brittiska spelbolaget William Hill tackar nej till ännu ett bud från konkurrenterna Rang och 888.

* Försvarskoncernen Saab har fått en order från Australien, värd 208 miljoner kronor.

* Africa Oil redovisar ett resultat efter skatt på -1,5 miljoner dollar för det andra kvartalet (-3,4).

På makroagendan för dagen står bland annat svenska konsumtions- och produktionsdata från SCB, samt på eftermiddagen USA Empire Manufacturing Index och NAHB husmarknadsindex.


Innehåll från CompodiumAnnons

Luleåbolaget börsnoteras – väntar fortsatt stark tillväxt

Svenska Compodium är inne i en aggressiv expansionsfas och kunde visa upp en omsättningsökning med 25 procent i fjol. Nu förbereder bolaget för börsintroduktion den 9 november. I ryggen har man flera tunga investerare. 

Compodium är trots sin startup-approach gamla i gamet – bolaget som levererar en plattform med säkra kommunikationslösningar har funnits sedan 1997. Under det senaste året har Compodium vuxit kraftigt. Nu bedöms bolaget vara i rätt position för notering på Nasdaq First North. 

– Vi är redan ledande leverantörer av säker digital kommunikation till den regulatoriska marknaden i Sverige och växer snabbt både geografiskt och inom nya vertikaler. Alla företag som hanterar konfidentiell information är potentiella kunder, säger Lin Nordström, marknadschef på Compodium.

Stor befintlig kundbas 

I dag använder fler än 100 kommuner, regioner och privata företag Compodiums SaaS-tjänst för krypterade videomöten. Just nu tittar flera myndigheter på ersättare till amerikanska molntjänster och Compodiums lösning, som till skillnad från Teams och Zoom efterlever både GDPR och offentlighet- och sekretesslagen, är ett starkt alternativ.   

– Vår plattform driftas på svenska servrar, vilket innebär att information inte delas med tredje land utanför EU och EES. All kommunikation via våra tjänster är dessutom punkt-till-punkt-krypterad, plus att vi använder oss av stark autentisering. Vi kan alltså säkerställa att personuppgifter och känslig information inte hamnar i fel händer, säger Lin Nordström. 

Tar in 65 miljoner

Börsnoteringen på Nasdaq First North sker den 9 november. Då kommer Compodium ta in cirka 65 miljoner kronor. Bolagets värdering pre-money beräknas till 200 miljoner kronor.

Fem tunga investerare – Beijer Ventures, Erik Selin, Fårö Capital, Concejo AB (publ) och Quinary Investment – som gick in i bolaget i våras har förbundit sig att teckna för 50 miljoner kronor. 

– Kapitalet kommer delvis att användas till att göra fler förvärv och för att utöka inom marknadsföring och försäljning, så att vi kan fortsätta expandera lika aggressivt framåt, säger Lin Nordström.

Ta del av detaljerna kring noteringen av Compodium här.  

Om Compodium
Compodium levererar säkra, pålitliga och anpassade kommunikationslösningar till offentlig verksamhet och företag över hela världen. I produktportföljen finns bland annat en SaaS-tjänst för krypterade videomöten samt en tjänst för säker meddelandekommunikation. Den 9 november börsnoteras Compodium på Nasdaq First North Growth Market och tar i samband med detta in 65 miljoner kronor.

 Läs mer om Compodium här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Compodium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?