Annons

Stockholmsbörsen: Terminer pekar försiktigt upp

De europeiska börserna står inför en öppning med försiktigt positiva förtecken när den nya handelsveckan inleds.

I New York var rörelserna små på fredagen och i Asien har utvecklingen varit blandad på måndagen. Tokyobörsen backade något efter svagare japanska BNP-siffror än väntat, medan Kina noterade stora uppgångar mot bakgrund av ökad aktivitet inom fastighetssektorn.

I Sverige har Eniros vd fått sparken, samtidigt som bolaget förhandsrapporter ett förlustresultat.

Vid 8.25-tiden var terminen för tyska DAX-index i stort sett oförändrad, medan den franska CAC40-terminen var 0,2 procent upp. Eurostoxx 50-terminen var 0,1 procent högre för dagen och IG:s förhandel indikerade en uppgång för OMXS30 med 0,3 procent.

Wall Street noterade på fredagen minimala nedgångar från torsdagens stängning på rekordnivåer, med undantag för Nasdaq som lyckades klättra över nollstrecket under veckans sista handelstimme.

Japans BNP steg 0,2 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Därmed var tillväxten lägre än den enligt Bloomberg News prognossammanställning vände 0,7 procent. Tokyos Nikkei 225-index backade 0,3 procent.

I Kina steg Shanghai- och Shenzhenbörserna omkring 2,5 procent med framför allt fastighetsaktier bland vinnarna. Evergrande Group, en av landets tio största fastighetsutvecklare, har köpt andelar i andra bolag i sektorn - vilket skapat förhoppningar om ytterligare strukturåtgärder.

Småbolagsindexet Chinext steg 3,2 procent efter nya uppgifter om att även småbolagsaktier på Shenzhenbörsen ska kunna handlas i Hongkong.

Oljepriserna fortsatte upp mot bakgrund av kommande diskussioner om eventuella produktionsbegränsningar. Ett fat Nordsjöolja kostade på morgonen omkring 47:20 dollar, upp 1 dollar från fredagens nivåer.

Ryssland är öppet för att diskutera en frysning av oljeutbudet med Opec-länder om det skulle behövas, enligt landets energiminister.

Ur nyhetsflödet:

* Eniros vd Stefan Kercza får sparken och ersätts av styrelsemedlemmen Örjan Frid. Bolaget förhandsrapporterar en nettoförlust om 852 miljoner kronor efter en nedskrivning av immaterialtillgångar på 873 miljoner kronor. "Ytterligare åtgärder" kan behöva vidtas för att bolaget ska leva upp till villkoren i låneavtalen, noterar bolaget vidare.

* H&M:s försäljning steg 10 procent i juli, jämfört med samma månad förra året. Väntat var enligt SME Direkt en ökning med 8 procent. Aktien har stigit sex av de senaste sju handelsdagarna.

* Clas Ohlsons försäljning backade oväntat med 1 procent i juli. Väntat var en ökning med 1,3 procent.

* Brittiska spelbolaget William Hill tackar nej till ännu ett bud från konkurrenterna Rang och 888.

* Försvarskoncernen Saab har fått en order från Australien, värd 208 miljoner kronor.

* Africa Oil redovisar ett resultat efter skatt på -1,5 miljoner dollar för det andra kvartalet (-3,4).

På makroagendan för dagen står bland annat svenska konsumtions- och produktionsdata från SCB, samt på eftermiddagen USA Empire Manufacturing Index och NAHB husmarknadsindex.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?