Annons

Räntor och valutor: Kronan föll

Euron har under måndagen stärkts något gentemot dollarn. De europeiska räntorna har stigit med den tyska tioårsräntan 4 punkter högre.

Orlando Green, strateg på Credit Agricole, sa att marknaden fortfarande hoppas på ytterligare stimulanser.

"Det finns fortfarande ett antal risker som finns i bakhuvudet på marknadsaktörerna, då inte minst Brexit", sa han till Bloomberg News.

Amerikanska Empire Manufacturing index, som mäter sentimentet i delstaten New York, sjönk till -4,21 i augusti från noteringen 0,55 i juli. Väntat var ett index på 2,00 enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Statistik över de amerikanska huspriserna på NAHB inkom också under måndagen. Husprisindex steg 2 punkter till 60 i augusti från 58 i juli. Väntat var ett index på 60.

Dollarn har under måndagen försvagats måttligt mot euron jämfört med svensk fredagsstängning. De amerikanska statsobligationsräntorna har samtidigt stigit 3-4 punkter.

Under måndagsförmiddagen presenterades statistik över hushållens konsumtion samt näringslivets produktion i juni från SCB.

Hushållskonsumtionen sjönk med säsongsrensade 0,1 procent under juni jämfört med maj. Under tremånadersperioden till och med juni ökade konsumtionen 0,9 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och i årstakt steg konsumtionen 2,9 procent.

Post- och telekommunikationer ökade 8,0 procent i årstakt, medan konsumtionen av kläder minskade med 4,7 procent.

Cathrine Danin på Swedbank skrev i en kommentar att hushållskonsumtionen var högre än angivet i preliminära BNP-data för andra kvartalet, vilket innebär en risk på uppsidan inför definitiva data.

"Hushållens köpkraft har varit hög men vid en framåtblick förväntas konsumtionen att mattas av", skrev hon.

Näringslivets produktion sjönk 0,2 procent i juni jämfört med maj. Jämfört med samma månad föregående år steg produktionen 3,0 procent, kalenderkorrigerat.

Industriproduktionen sjönk 3,1 procent i årstakt i juni, tjänsteproduktionen steg 3,8 procent medan byggproduktionen steg 16,4 procent.

Den svenska kronan har under måndagen försvagats cirka 4 öre mot euron och 3 öre mot dollarn. Samtidigt har de svenska räntorna stigit 1-2 punkter med tioårsräntan på 0,06 procent vid svensk stängning.

I Japan presenterades under måndagsmorgonen preliminära BNP-data. BNP var (säsongsjusterat) oförändrad under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, motsvarande en uppgång på 0,2 procent i beräknad årstakt, enligt preliminär statistik. Väntat var 0,2 respektive 0,7 procent enligt Bloomberg News prognosenkät

Exporten minskade med 1,5 procent jämfört med föregående kvartal, samtidigt som importen minskade med 0,1 procent. Totalt ökade den inhemska efterfrågan 0,3 procent och den privata efterfrågan steg 0,2 procent.

BNP-deflatorn steg samtidigt 0,8 procent jämfört med samma period 2015. Väntat var en uppgång med 0,7 procent.

Japans ekonomiminister Nobuteru Ishihara framhöll efter BNP-statistiken att en försiktighet bland landets företag ligger bakom låga nivåer för kapitalinvesteringarna.

Amy Yuan Zhuang, analytiker på Nordea, skrev i en kommentar att andra kvartalets BNP-data var en besvikelse. Hon noterade att bakom det svaga utfallet låg bland annat svaga företagsinvesteringar och att hushållens konsumtion förvisso ökade men i betydligt lägre takt än under första kvartalet.

"Dagens data bekräftar vår långvariga åsikt att den japanska ekonomin ännu inte tagit sig förbi den värsta uppförsbacken", skrev hon.

Yenen har under måndagen stärkts mot dollarn och noterades tillfällig under 101-nivån. De japanska statsräntorna steg samtidigt 1 punkt.

På tisdagen kommer bland annat brittiska KPI-data för juli som kommer ge en bild av den brittiska ekonomin efter Brexit-omröstningen. Prognoserna antyder dock inte någon omedelbar priseffekt från den Brexitrelaterade pundförsvagningen. Även tyska ZEW-index publiceras under tisdagen.

Från USA väntas KPI, bostadsbyggande och industriproduktion för juli.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?