1515

New York: Ny rekorddag på Wall Street

På Wall Street fortsatte aktiemarknaderna upp till nya rekordnivåer under stabil handel. För S&P 500 var det tionde dagen i år med stängning på en ny alla tiders högsta nivå.

Dow Jones och S&P 500 stängde båda 0,3 procent högre till nivåerna 18.636 respektive 2.190. Nasdaq fortsatte 0,6 procent högre till 5.262.

Omkring 533 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är knappt 30 procent av 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte drygt 343 miljoner aktier ägare, vilket är 14 procent under genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

Enligt Bank of America köpte fondförvaltare i början av augusti terminer i S&P 500 för 6,7 miljarder dollar samtidigt som de sålde statsobligationer för 8,6 miljarder dollar.

En annan rapport från Bank of America visar att aktivt förvaltade aktiefonder inte varit så tydligt positionerade för uppgång i aktiemarknaderna sedan 2008.

"Aktier ser i dag inte så dåliga ut i förhållande till räntebärande placeringar och det är vad som driver på", sade Rick Rieder på Black Rock till Bloomberg TV.

"Tekniskt har det sett ganska bra ut för aktiemarknaderna en tid, samtidigt som flödena mer har gått mot räntebärande. Även om man nu bara ser en liten del av det flödet vända till aktier så får det effekt och pressar upp kurserna ytterligare", fortsatte han.

Statistik över vitvaruleveranser i juli i USA visade på en minskning på omkring 5 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Whirlpool har lite mer än hälften av omsättningen i USA och bolagets aktie föll då statistiken nådde marknaden. Whirlpool stängde 0,6 procent lägre. Av Electroluxs omsättning härrörde förra året 35 procent från USA.

Priset på råolja fortsatte upp, med WTI ytterligare omkring 3 procent högre på måndagkvällen. Det innebär en uppgång på cirka 10 procent sedan i torsdags, då den saudiske energiministerns uttalande angående gemensamma Opec-ansträngningar för att stödja oljemarknaden nådde ut. Energisektorn i S&P 500 steg 0,6 procent.

Chesapeake Energy meddelade att de sökt lån på 1 miljard dollar som ett steg för att omfinansiera delar av bolagets skuld om 9 miljarder. Aktien steg nästan 10 procent.

Oljeriggsbolaget Transocean var en annan vinnare i energisektorn med en uppgång på drygt 5 procent.

Chevron ökade 0,6 procent, medan bolag som Conoco Phillips, Kinder Morgan och Haliburton noterades för uppgångar på 1-2 procent.

Citigroup var en av de stora vinnarna i en stark bank- och finanssektor. Två stora hedgefonder köpte under det andra kvartalet betydande poster i Citigroup, för sammanlagt ungefär 250 miljoner dollar. Citigroup steg 1,8 procent.

Många metallrelaterade bolag ökade i värde på måndagen.

JP Morgan rekommenderar övervikt i US Steel med en riktkurs på 37 dollar. Enligt JP Morgans analytiker Michael Gambardella har produktionskapaciteten i USA minskat med 12 procent, och därutöver har utebliven import från Kina minskat utbudet i USA med ytterligare 6-7 procent. Steel Dynamics ökade nästan 6 procent till 22:30.

Century Aluminum ökade mer än 4,5 procent och Kaiser Aluminum steg nästan 2 procent. Alcoa klättrade 3,4 procent.

Flera IT-bolag steg mer än index. Apple steg 1,2 procent. Warren Buffets Berkshire Hathaway ökade sitt ägande i Apple med ungefär 50 procent till 15 miljoner aktier under det andra kvartalet.

Cisco och Intel handlades ungefär 1 procent högre, medan

Amazon och Facebook gick åt andra hållet med nedgångar på omkring 0,5 respektive 0,8 procent.

Vattenreningssystemtillverkaren Xylem ska förvärva Sensus, som tillverkar mätutrustning, nätverksteknik och analystjänster åt vatten-, el- och gasföretag. Xylems aktie steg nästan 4 procent.

Mid-America Apartment Communities köper fastighetsbranschkollegan Post Properties för omkring 3,9 miljarder dollar, och Post Properties klättrade 9,4 procent. De båda bolagen tillsammans bildar den största börsnoterade hyresvärden i USA.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 4 punkter högre till 1,56 procent.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så accelererar Riksbyggen digitaliseringen inom fastighetsbranschen

Sofia Enberg, vd för Rafino.
Sofia Enberg, vd för Rafino.

Bygg- och fastighetsbranschen ligger efter när det gäller digitalisering. Nu tar Riksbyggen täten för att snabba på utvecklingen genom ett nystartat dotterbolag som erbjuder digitala tjänster som hjälper till med allt från lägenhetsförsäljning till kattmatning.

Digitalisering är en självklarhet i samhället i dag. Trots det har fastighetsbranschen generellt sett legat efter övriga branscher. För att driva utvecklingen snabbare framåt har Riksbyggens dotterbolag, Rafino, fått i uppdrag att jobba med de frågorna.

– Med bildandet av bolaget vill vi öka tempot i digitaliseringen genom att erbjuda digitala tjänster både till oss själva men också till andra aktörer på fastighetsmarknaden Vi vill inte bara att Riksbyggen ska bli mer digitalt utan driva på hela branschen, säger Sofia Enberg, vd för Rafino.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande  

Och det är inte lite som är på gång. Riksbyggen har kommit en bra bit på sin digitaliseringsresa och har redan tillsammans med sitt dotterbolag lanserat flera nya digitala tjänster, till exempel automatisering av hyresavtal med digital signering samt en helt digital process för överlåtelser vid försäljning av lägenheter införts. Något som har ökat hastigheten på handläggningen avsevärt och som ersätter runt 50 000 pappersbrev inom Riksbyggens förvaltning – varje år.

– När någon i dag köper en lägenhet i en bostadsrättsförening har den personen hela tiden kontakt med mäklaren som i sin tur sköter kontakten med fastighetsförvaltaren, styrelsen och så vidare. I den här processen är det en himla massa dokument som skickas runt för att godkännas av olika parter. Vår tjänst ”Digital överlåtelse” tar hand om detta helt digitalt, och nu erbjuder vi den även till andra aktörer på marknaden såsom förvaltare, mäklare och bostadsrättsföreningar för att nyttja.

Läs mer om Riksbyggens dotterbolag Rafino

Men även i vardagen behövs digitalisering, något som Riksbyggen har tagit fasta på genom att i ett pilotprojekt låta boende styra såväl värme som belysning via en app i mobilen. Rafino har även tagit fram en annan app - Hemshare - vars syfte är att förenkla vardagslivet genom att man som boende i ett flerbostadshus kan nyttja hemnära tjänster och öka grannsamverkan.

– Om du vill ha en tjänst, till exempel städning, så får du erbjudande om det i appen och kan där även sköta all tidsbokning, kommunikation och betalning. Dessutom kan du öka grannsamverkan genom allt ifrån att köpa, sälja och låna saker av varandra, till att även hjälpa varandra med att handla, passa katten eller be om hjälp och tips om saker i närområdet. Allt för att främja delningsekonomi och cirkulärt tänkande.

Än så länge är appen på pilotstadiet, men testerna visar en stor nyfikenhet och hög användningsgrad från de boende som fått tillgång till appen. Nu är planen att rulla ut Hemshare i full skala över vintern.

– Det här är riktigt bra tjänster som både främjar hållbarhet och ökar effektivitet och kundnytta.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?