ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Fiasko för traineejobben

  • Foto: TT
Regeringen pratade om att skapa tusentals nya traineejobb för arbetslösa ungdomar. Men på ett år har det bara blivit 125 jobb.

Ett av socialdemokraternas vallöften var att skapa tusentals traineeplatser för arbetslösa ungdomar i åldern 20-24 år. I augusti i fjol infördes också traineejobben, en halvtidsanställning som kombineras med en yrkesutbildning på 50 procent där staten står för en del av lönen. Åtgärden var i första hand riktad mot välfärdssektorn, främst vård och omsorg.

Ett år senare kan man konstatera att det bidde en tumme. I 257 kommuner har inte en enda arbetslös fått ett trainejobb. I de övriga 33 kommuner har totalt 125 nya jobb skapats, enligt siffror som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

”Det har inte varit någon succé direkt”, säger Patrik Vikström, chef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, kommunen som ändå lyckats bäst.

I Eskilstuna har 15 ungdomar fått traineejobb, enligt Patrik Vikström tack vare att kommun och arbetsförmedling har ett bra samarbete.

”De har behovet och då gäller det att för oss att matcha och hitta intresserade ungdomar”, säger han.

Näst bäst har Trollhättan och Vänersborg lyckats, de två kommunerna har samarbetat om en undersköterskeutbildning som 22 arbetslösa ungdomar hoppade på.

”Traineejobben har ju inte kommit i gång någonstans. Kriterierna har varit så begränsande. Det krävs att man ska ha varit arbetslös i sex månader, men det är nästan inga ungdomar som går utan jobb så länge”, säger Carina Wickström, chef för arbetsförmedlingen i Vänersborg.

Regeringen talar inte längre om att skapa 32.000 traineejobb och tar de låga siffrorna med ro.

”Det finns inget egenvärde i att sätta unga i arbetsmarknadspolitiska åtgärder om de kan få ett annat arbete”, säger Annica Dahl, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, till Nyhetsbyrån Siren.

Hon säger också att det tar tid för en reform att slå igenom.

Tyck till