1515

Råvaror: Oljan fortsätter uppåt

Priset på olja fortsatte upp ytterligare omkring 2 procent efter den starka uppgången på torsdagen. Metallerna avslutade veckan överlag med små nedgångar.

Oljan noterades för den starkaste veckouppgången sedan april, efter torsdagens kommentar från den saudiarabiska energiministern angående en möjlig opec-överenskommelse för att ge stöd åt priset. Samtidigt föll USA-dollarn till den lägsta nivån på sju veckor.

Fredagkvällens statistik över antalet aktiva gas- och oljeriggar från Baker Hughes visade på en ökning för sjunde veckan i rad. Tidigare i veckan visade statistik från USA:s energimyndighet på ökande lager av råolja, medan International Energy Agency rapporterade att den globala efterfrågan på råolja ökar snabbare än tillgången.

"I dag gäller en omvänd korrelation mellan dollar och olja", sade Bob Yawger på Mizuho Securities i New York till Bloomberg News.

"Vi steg nära 5 procent i går på rapporten från IEA och uttalandet från Saudiarabien. Den enda anledningen att priset rörde sig så mycket på dessa tveksamma rubriker var att det fanns för många som var positionerade för nedgång i marknaden", fortsatte han.

Med undantag för aluminium och bly sjönk såväl bas- och ädelmetaller på veckans sista handelsdag. Ekonomiska rapporter från Kina antyder att efterfrågan på industrimetaller kan vara avtagande. Fabriksproduktion, försäljning och investeringar i Kina har saktat in. I USA visar samtidigt data att detaljhandeln minskat och att grossistpriser fallit.

Råvaruanalytiker från Commerzbank skriver i en analys att dämpad ekonomisk utveckling i Kina kan ha en negativ inverkan på efterfrågan på metaller.

Noteringar klockan 20.35
Råolja (pris/fat):

31-dec
WTI, första termin          +0:92 USD 44:41:00 2,14% 4,76%
Brent, första termin        +0:96 USD 47:00:00 2,02% 8,85%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånadersterminKoppar                        -87 USD 4.752 -1,79% 1,19%
Zink                          -38 USD 2.233 -1,65% 39,12%
Aluminium                      +2 USD 1.650 0,12% 9,82%
Nickel                       -430 USD 10.285 -4,01% 16,84%
Bly                            +4 USD 1.832 0,22% 2,45%
Tenn                         -145 USD 18.130 -0,79% 25,01%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld                        -2:21 USD 1.336:49 -0,17% 25,91%
Silver                      -0:25 USD 0,840972 -1,24% 42,27%
Dollarindex                 -0.20 95.66 -0,21% -3,02%
(högre = starkare USD)


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?