1515

Räntor och valutor: Dollarn något starkare

Amerikanska räntor rörde sig uppåt efter torsdagens europeiska stängning och dollarn har överlag stärkts något sedan torsdagseftermiddagen.

Europeiska räntor har dragit uppåt på fredagsförmiddagen. BNP för euroområdet inkom i linje med förväntan medan tysk BNP för det andra kvartalet överraskade på uppsidan.

"Den tyska ekonomin höll kursen under det andra kvartalet efter en exceptionellt stark tillväxt i inledningen av året", skriver Unicredit i en kommentar och tillägger att det därmed ger en risk på uppsidan för deras prognos om att den tyska ekonomin växer 1,7 procent under helåret 2016.

Vid 11.30-tiden noterades såväl svensk tvåårsränta som tioårsränta 1 punkt upp från torsdagens stängning. Tyska motsvarigheter rörde sig likartat under förmiddagshandeln.

Euroområdets BNP ökade under det andra kvartalet med väntade 0,3 procent från det första kvartalet samt med i Bloombergenkäten förväntade 1,6 procent från året före.

Dessförinnan hade såväl tysk som nederländsk BNP överraskat på uppsidan. Italiensk BNP uppvisade däremot en oförändrad utveckling mellan det första och det andra kvartalet, mot förväntan på marknaden om viss uppgång.

Enligt Eurostats data ökade vidare juni månads EMU-industriproduktion aningen mer än väntat på marknaden.

Från svenskt håll visade Valueguards sammanvägda indexet för hela Sveriges bostadsmarknad, HOXSWE, en uppgång på 0,4 procent i juli jämfört med juni. Under den senaste tremånadersperioden har index sjunkit 1,7 procent.

"Ökningen i juli gick emot normalt säsongsmönster men följde på ovanligt svag månadsvis utveckling under såväl maj som juni", skrev Martin Enlund, chefsstrateg på Nordea, i en kommentar och pekade på att den oväntade prisuppgången i juli indikerar att det inte finns ett behov för husprisrelaterad riskpremie i den svenska kronan, i kontrast mot Norge 2013.

På valutamarknaden var kronan 2 öre svagare mot dollarn, jämfört med på torsdagseftermiddagen, till 8:46 samt i stort oförändrad vid 9:43 mot euron, därmed fortsatt kring den lägsta nivån på en dryg månad. Dollarn noterades samtidigt till nivå runt 1:1150 mot euron, från omkring 1:1170 vid svensk räntemarknadsstängning på torsdagen.

Brittiska räntor har uppvisat rörelser uppåt på 1-3 punkter under fredagen, efter en allmän räntepress under veckan sedan Bank of England påbörjat köp av obligationer inom ramen för det utökade kvantitativa lättnadsprogrammet. Pundet har under fredagen legat kvar på nivåer något under 1:30 mot dollarn.

Produktionen i den brittiska byggindustrin visade nedgångar som ungefär var som väntat för juni -0,9 procent jämfört med i maj samt -2,2 procent från juni 2015.

Amerikanska räntor har rört sig uppåt sedan svensk räntemarknadsstängning på torsdagen med tioårsräntan 2 punkter högre till 1,54 procent. Under fredagseftermiddagen väntas USA-statistik i form av detaljhandel, PPI, lager osålda varor samt preliminärt Michiganindex för augusti.

Kinesiska yuanen har under fredagen försvagats mot dollarn. Kinesiska banker förmedlade en klart lägre nivå av nya lån under juli, jämfört med marknadsförväntningarna.

Under natten visade statistik över investeringarna i landet, industriproduktionen och detaljhandeln samtliga en något lägre nivå än väntat i Bloomberg News analytikerenkät.

USD/SEK 8:4557 (8:4412) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)
EUR/SEK 9:4289 (9:4264) Statsobl 10y 0,07 (0,06)
EUR/USD 1:1148 (1:1168) Räntegap/ty 18 (18)
US obl 10 1,54 (1,52) Ty obl 10 -0,09 (-0,10)


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?