Annons

New York: Nasdaq slog nytt rekord – igen

Börserna i New York noterades för minimala nedgångar från torsdagens stängning på rekordnivåer, med undantag för Nasdaq som lyckades klättra upp på plus under veckans sista handelstimme.
Foto:Richard Drew/AP

Dow Jones och S&P 500 stängde 0,2 respektive 0,1 procent lägre, till nivåerna 18.576 respektive 2.184. Nasdaq fortsatte däremot till ännu en ny rekordnivå, 0,1 procent högre till 5.234.

Omkring 529 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq bytte drygt 337 miljoner aktier ägare. Det är 31 respektive 16 procent under genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna, som var 761 miljoner aktier för NYSE och 401 miljoner aktier för Nasdaq.

Bloomberg News noterar att senast då de tre indexen som på torsdagen nådde nya rekordnivåer samma dag, vilket var 1999, stod indexen mer än 3 procent lägre en månad senare. En betydande skillnad är att bolagsvärderingarna var betydligt högre då.

Eftermiddagens statistik från USA, som inte nådde upp till förväntningarna, satte inledningsvis indexen under press.

"Baserat på producentprisindex och detaljhandelssiffrorna tyder allt nu på att det inte kommer att bli aktuellt med en en räntehöjning redan 2016", sade Tom di Galoma på Seaport Global Holdings till Marketwatch.

Priset på råolja fortsatte upp efter torsdagens kraftiga uppgång, med WTI ytterligare nästan ytterligare 2 procent högre. S&P 500-indexets energisektor som helhet avancerade 0,7 procent. Exxon ökade 1,3 procent, medan Baker Hughes och Cabot Oil steg drygt 2 procent.

Rusningen till detaljhandlarna fortsatte. JC Penney kom med ett resultat över förväntan även om butikskedjan fortsätter att visa förlust. Aktien steg 3,5 procent.

Också Nordstrom överraskade positivt när kvartalsrapporten presenterades efter börsstängning på torsdagen. Aktien steg mer än 8 procent.

Gårdagens kursrusare Macy's stängde oförändrat efter torsdagens uppgång på 17 procent. Sektorkollegan Kohl's fortsatte däremot upp ytterligare 1,7 procent.

Microsoft har förvärvat dataspeltjänsten Beam, som adderas till affärsenheten Xbox. Microsoft-aktien backade 0,6 procent.

Den omsättningsmässigt största e-handelssajten i Kina, JD.com, rapporterade tidigare i veckan ett positivt kvartalsresultat, steg 5,8 procent på fredagen och sammanlagt 10 procent efter rapport.

Grafikkorttillverkaren Nvidias kvartalsrapport innan börsöppning överraskade positivt, och bolaget höjde prognosen för helårsförsäljningen. Aktien steg 5,6 procent.

Dow Chemical föll 2,4 procent och Dupont 0,2 procent. De båda bolagen är involverade i en samgåendeprocess. Aktieägarna röstade för samgående i juli, men nu tycks ingående granskning från EU:s konkurrensmyndighet fördröja det hela.

Ståltillverkarna Nucor och Alcoa sjönk 3 respektive 2 procent.

Acacia, som tillverkar produkter inom optisk höghastighetskommunikation, ökade sin försäljning jämfört med samma kvartal förra året med 100 procent. Aktien steg drygt 40 procent.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 5 punkter lägre till 1,51 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?