ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Guld och aktier gäller i höst

Chefsstrategerna tror att företag med exponering mot USA går en munter höst till mötes och att guldet blir en fortsatt god investering.

”Jag tror generellt att aktier kommer gå bra. Mitt främsta argument är framför allt att låga räntor kommer göra att aktier värderas betydligt högre än i dag. Det är inget nytt, men ska man leta efter någon sorts underliggande kraft till att börsen ska gå bra, är det vad det landar i”, säger Johan Javeus, chefsstrateg SEB.

Han spår att företag med exponering mot USA kommer att gynnas och att tillväxtmarknader kan komma att bli allt mer intressanta. Samtidigt höjer Johan Javeus ett varningsfinger för brittiska sektorer.

”Jag ser ingen större risk för inflationsuppgång i världen och därför är det svårt att säga att vi inte kommer ha en miljö som är positiv för aktier. Samtidigt har aktiemarknaden inte tagit sig på det sättet som man väntat. Vinstutvecklingen i företagen är jätteviktig och jag tror inte den kommer att utvecklas negativt framöver. Det finns dock en risk att Storbritanniens får en dålig överenskommelse i samband med utträdet, som förvisso inte kommer ske i höst men det kommer att spekuleras – och det gör mig lite tveksam till vissa brittiska sektorer”.  

Även om fastigheter är en tillgång som historiskt sett aldrig sett dyrare ut är de fortfarande väldigt intressanta, enligt Johan Javeus.

”Allting som har en avkastning som man kan diskontera med en ränta blir oerhört attraktivt på pappret. I en historisk jämförelse ser inget billigt ut, men med de räntenivåer vi har nu ställs alla sådana jämförelser på sin ända”.

Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken, tror att aktiemarknaden i Sverige mycket väl kan springa vidare.

”Tittar man på börsen i Sverige har den släpat efter lite. Tongivande bolag har inte gått så bra som man trott och de stora drakarna har inte hängt med”, säger han.

Sett till råvaror tror han att guldet kommer att fortsätta klättra.

”Guld är något som gått väldigt bra. Det är en tillgång med hedge (skydd, Di:s anm) mot aktiemarknaden vilken jag tror på”, säger han.

Investerare kommer att jaga ut kapitalet på riskskalan och då kommer de leta efter bolag med god direktavkastning, och gärna bolag som har täckning för det, enligt Niklas Wellfelt.

”Tittar man på bank är de allmänna förutsättningarna ganska tuffa. Tillverkningsindustrin har varit duktiga på lönsamhet och marginaler men det finns fortfarande frågetecken kring försäljningstillväxt. Inom de traditionellt mer defensiva sektorerna som telekom och sjukvård finns ingen större dynamik. Det känns som att det finns en del frågetecken kring utvecklingen i höst i och med att börsen rekylerat i sommar”, säger han.

Det positiva i vågskålen är att rapportperioden varit generellt sätt bra på båda sidor Atlanten.

”Det är en viktig signal. Därför blir det väldigt intressant när Q3:an kommer. Det vore riktigt positiv information för börsen om de är lika bra”, säger Niklas Wellfelt.  

Tyck till