Stockholmsbörsen: Vänder till minus 

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en mindre uppgång, men vände snart ned till nivåer under nollstrecket. I Europa i övrigt var utvecklingen blandad.

Haldex backade 5 procent sedan SAF-Holland förklarat att bolaget inte tänker ge sig in i en budstrid med ZF om den svenska bromstillverkaren.

Kronan stärktes efter högre inflationssiffror än väntat.

Vid 10.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent till nivån 1.403. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index upp 0,1 procent respektive oförändrat. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 2,0 miljarder kronor.

De svenska konsumentpriserna steg med 0,1 procent i juli jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,1 procent. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytikerna att konsumentpriserna skulle ha sjunkit med 0,2 procent på månadsbasis och stigit med 0,8 procent jämfört med samma månad 2015.

Kronan stärktes med 2-3 öre mot både dollar och euro.

Storbolagsindexet toppades av Fingerprint Cards, upp 1,1 procent, som därmed noterade sjunde dagen i följd med stigande aktiekurs. Securitas följde i toppen med en uppgång om 0,5 procent, samtidigt som även Skanska och H&M höll sig över nollan.

I andra änden av index låg SSAB A, som tappade 1,1 procent. Tyska Thyssen Krupp sjönk 1,2 procent sedan bolaget på morgonen redovisat en lägre försäljning än väntat, även om det justerade rörelseresultatet slog analytikernas snittprognos.

På råvarumarknaderna var såväl bas- som ädelmetaller stabila på morgonen. Oljan handlades dock nära de senaste dagarnas lägsta nivåer sedan onsdagens amerikanska lagerstatistik visat en överraskande ökning av lagren. På torsdagsmorgonen kostade ett fat Nordsjöolja omkring 43:70 dollar.

Nedgången satte vissa spår i oljebolagens kurser, bland annat förlorade Lundin Petroleum 0,5 procent. I sektorn tappade Shamaran 4,4 procent, sedan bolaget bekräftat marknadsrykten om att produktionen vid Atrush-fältet skjuts upp än en gång. Africa Oil adderade dock 0,5 procent, sedan Macquarie återupptagit bevakning med betyget outperform.

Bromstillverkaren Haldex föll drygt 5 procent till 99:75 kronor, sedan SAF-Holland meddelat att budet på 94:42 kronor per aktie inte kommer att höjas. Därmed är likaledes tyska ZF:s bud på 100 kronor alltjämt det högsta. I Frankfurt steg SAF-Holland 1,8 procent.

Riktigt ljust var det var solenergiproducenten Etrion, som rapporterade sin första nettovinst sedan det tredje kvartalet 2014 och betonade sin fokus på den lönsamma japanska marknaden. Aktien lyfte 13 procent.

I motsatt riktning gick seniortelefontillverkaren Doro, som rapporterade ett rejält vinstfall för det andra kvartalet. Bolaget har dock varnat för detta tidigare. Aktien föll 2,8 procent.

Att IT-konsulten HIQ:s kvartalsresultat var i linje med förväntningarna i SME Direkts prognossammanställning räckte inte för marknaden, som sänkte kursen med 0,9 procent.

 

På makroagendan kvarstår bland annat veckostatistik för amerikansk arbetslöshet klockan 14.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?