1515

Råvaror: Urstark dag av oljan 

Råolja noterades för den största dagliga uppgången på tre månader på spekulationer om att oljeproducenterna i september kan komma överens om åtgärder för att stödja priset.
Foto:TT

WTI-oljan noterades drygt 4 procent högre på torsdagskvällen till omkring 43:50 dollar per fat, efter att under dagen varit nere på 41:10 som lägst.

Saudiarabiens energiminister sade enligt Reuters att samtalen i Alger nästa månad kan inkludera steg för att stabilisera marknaden. Meningsskiljaktigheter mellan Saudiarabien och Iran vid aprilmötet i Doha gjorde att ett förslag om att frysa produktionen då föll.

"Marknaden går uppenbarligen på kommentarerna om det stundande mötet", sade John Kilduff på Again Capital till Bloomberg News.

"Sannolikheten är större att de ska komma överens den här gången då Iran kommit mycket närmare sitt mål och saudiaraberna är mer flexibla än tidigare", fortsatte han.

Ädelmetallerna noterades för mindre nedgångar, medan basmetallerna utvecklades åt olika håll. Nickel tappade mer än 1 procent, och zink minskade 0,4 procent. Aluminium, koppar och bly ökade i stället mellan 0,4 och 0,8 procent.

Många av stålbolagen överraskade analytikerna med starkare kvartalsrapporter med betydande aktieuppgångar som följd. Men branschens största problem är inte löst: Kina exporterar rekordstora mängder stål.

"Vi tror inte att återhämtningen i det här läget är hållbar", sade Alon Olsha på Macquarie Group i London till Bloomberg News.

"Det kvarstår en enorm överkapacitet i stål och vilande kapacitet som enkelt kan tas i bruk", fortsatte han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?