Annons

Räntor/Valutor: Dollarn har försvagats under natten

Dollarn har försvagats under natten medan USA-räntor letat sig nedåt då investerare bedömer att Fed kommer att vara långsamt med att genomföra räntehöjningar.

"Efter fredagens jobbrapport har det funnits mer tid att ta sig till statistiken med insikten om att förutsättningarna för en räntehöjning inte signifikant har ökat", sade Vishnu Varathan, seniorekonom på Mizuho Bank, till Bloomberg News.

Strax före klockan 7 hade amerikanska statspappersräntor rört sig ned 3-4 punkter jämfört med svensk tisdagsstängning.

Rörande läget på den amerikanska arbetsmarknaden bjuder eftermiddagens USA-agenda på JOLTS-data för juni.

Dollarn försvagats till 1:1150 gentemot euron under nattens handel, från 1:1114 vid tisdagens stängning av svensk räntemarknad. Mot yenen har dollarn tappat till 101:27, från 101:86 på tisdagseftermiddagen. Japanska börser har uppvisat en oregelbunden utveckling under onsdagens handelssession.

Japansk maskinorderingång steg 8,3 procent i juni jämfört med månaden före, och sjönk med 0,9 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Det var klart över förväntningar på +3,2 respektive -4,5 procent.

Pundet har likt de flesta övriga valutor stärkts mot dollarn under natten till nivå upp mot 1:31 efter att ha varit nere under 1:30 på tisdagseftermiddagen.

Den brittiska centralbanken Bank of England ska under onsdagsförmiddagen ge en respons på det faktum att inte hela den avsedda köpvolymen av obligationer med löptid på minst 15 år fylldes på tisdagen. På onsdagen ska även köp av obligationer med löptider på mellan 7 och 15 år genomföras inom ramen för det nyligen utökade kvantitativa lättnadsprogrammet. Måndagens köp av obligationer med löptid på mellan 3 till 7 år gick klart bättre än tisdagens auktion.

Under morgonen redovisades Stil Handel Stils index över svensk modeförsäljningsutveckling i juli. Klädhandelns försäljning sjönk 7,3 procent, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln sjönk 9,5 procent, juli 2015 var dock en stark månad. Då augusti 2015 var svagare kan innevarande månad tänkas visa på plussiffror, framhöll Mikael Sandström på Svensk Handel Stil i en kommentar.

Kronan har under natten stärkts ett par ören mot dollarn men däremot försvagats aningen mot euron.

Senare under tisdagsmorgonen väntas från svenskt håll TNS Prosperas enkät över inflationsförväntningarna bland penningmarknadsaktörer. SCB publicerar ett knippe med junidata under förmiddagen; industriproduktion och industriorder samt tjänsteproduktion. Från norskt håll väntas KPI-data för juli.

Australiendollarn har på ett dygn stärkts runt 1 procent mot den allmänt försvagade USA-dollarn upp till nivå runt 0:77.

Från australiensiskt håll visade lånedata för juni under natten att tillväxten i bostadslån som tas i investeringssyfte klart överskred ökningen av lån för ändamålet att köpa ett eget boende. Motsvarande utfall skönjdes även i maj och mars i år, för de första gångerna sedan juli 2014.

Den australiensiska centralbanken har sänkt räntan till rekordlåga nivåer vilket har rest en oro för att billiga krediter ska skapa en bubbla på bostadsmarknaden.

Sannolikheten för negativa räntor i Australien är låg. Vidare är det osannolikt att helikopterpengar skulle behöva övervägas, sade Glenn Stevens, chef för Australiens centralbank RBA fram till september, i sitt sista tal.

 

onsdag 6.55 (tisdag kl 16.15) USD/SEK 8:5111 (8:5307) EUR/USD 1:1150 (1:1114)EUR/SEK 9:4905 (9:4812) USD/JPY 101:27 (101:86)Jp obl 2 -0,20 (-0,19) Jp obl 10 -0,10 (-0,08)Ty obl 2 -0,63 (-0,62) Ty obl 10 -0,08 (-0,07)US obl 2 0,70 (0,73) US obl 10 1,53 (1,57)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?