Annons

Räntor och valutor: Europaräntorna sjunker

Europaräntorna har sjunkit i den inledande onsdagshandeln med den tyska tioårsräntan 3 punkter lägre än vid svensk stängning på tisdagen. Samtidigt försvagas euron något mot dollarn.

Huvudpunkten för svensk del på onsdagsförmiddagen var publiceringen av produktionsdata från SCB.

Industriproduktionen fortsatte att sjunka i juni och var ned 0,4 procent i månadstakt efter att ha sjunkit med reviderade 3,2 procent i maj (tidigare rapporterades -0,8 procent). I årstakt sjönk industriproduktionen med 1,4 procent i juni. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades produktionen ha sjunkit 0,2 procent jämfört med i juni och stigit 1,9 procent jämfört med juni 2015.

Samtidigt steg den svenska industrins totala orderingång med säsongsrensade 0,7 procent i juni jämfört med maj. I årstakt minskade dock orderingången med 1,6 procent.

Den svenska tjänsteproduktionen steg däremot i juni med 3,8 procent i årstakt och var upp 0,2 procent under månaden. I maj reviderades produktionsökningen upp till 6,1 procent från tidigare 5,4 procent.

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att det tveklöst var svaga data för industriproduktionen men att den dåliga produktionen redan visats i BNP-statistiken som publicerades tidigare. Detta gör att utsikterna för ekonomin inte behöver revideras, menar han.

"Sammantaget bekräftar onsdagens statistik att den inhemska ekonomin uppvisar en god tillväxt men att tillverkningsindustrin tappar mark", skrev Andreas Wallström.

Statistiken innebar inga dramatiska rörelser för kronan, som har stärkts knappt 1 öre mot euron och försvagats 2 öre mot dollarn.

Svenska tvåårsräntan är oförändrad sedan tisdagens stängning medan tioårsräntan har sjunkit 1 punkt under onsdagsförmiddagen jämfört med svensk tisdagsstängning.

Den statistiktunga onsdagsförmiddagen inleddes dock med statistik över penningmarknadens inflationsförväntningar från TNS Prospera.

Penningmarknadernas aktörer spår en inflation på 1,1 procent om ett år 1,9 procent om fem år. Det innebär en uppgång från svaren från förra enkäten i juli. Då väntade sig penningmarknadsaktörerna en inflation på 1,1 procent på ett års sikt och 1,9 procent på fem års sikt.

Den största förändringen undersökningen var dock förväntningarna om reporäntan på längre sikt, där prognoserna på två och fem års sikt har justerats ned med 0,2 respektive 0,4 procentenheter, till 0,0 respektive 1,5 procent.

Under onsdagsförmiddagen inkom även KPI-data från Norge. Konsumentprisindex steg mer än väntat och noterade en ökning på 4,4 procent i årstakt. Kärn-KPI steg med 3,7 procent i årstakt, att jämföra med väntade 3,1 procent.

Staistisk Sentralbyrå, SSB, noterade att uppgången i KPI främst berodde på en uppgång i elpriser.

Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken noterade i ett kundbrev att prisökningarna för livsmedel och transport bidrog till den kraftiga ökningen i konsumentpriserna.

"Vi anser att detta helt utesluter en eventuell räntesänkning i september", skrev han.

Den norska kronan stärktes kraftigt i samband med att statistiken publicerades. Norska räntor steg samtidigt 2-3 punkter.

Under onsdagseftermiddagen väntas bland annat Opec:s månadsrapport, JOLTS-statistiken från USA samt veckostatistik över amerikanska oljelager.

Onsdag 11.00 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 8:5136 (8:5307) Statsobl 2y -0,65 (-0,65)
EUR/SEK 9:4898 (9:4812) Statsobl 10y 0,11 (0,12)
EUR/USD 1:1147 (1:1114) Räntegap/ty 21 (19)
US obl 10 1,53 (1,57) Ty obl 10 -0,10 (-0,07)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?