ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lysande rening i badet

  • DÖDAR BAKTERIER. Den nya tekniken kan möjliggöra stora besparingar för offentliga inrättningar som simhallar och sjukhus eftersom dessa slipper stänga när vattenledningarna ska bytas. Foto: Mostphotos

Uppkopplade UV-lampor ska förhindra att legionärssjuka sprider sig i duscharna i Stockholms simhallar.

Tekniken, som har utvecklats av svenska Watersprint, renar vattnet genom en kombination av ett led-genererat ultraviolett ljus och nanoteknik. Enheten drivs med tolv volt och monteras direkt på duschen ovanför blandaren.

De första fasta installationerna finns i simhallarna i Beckomberga och Enskede i Stockholm och gjordes förra året sedan provtagningar visat förhöjda värden av legionellabakterier.

”Vi har följt installationerna i ett år och vet nu att det fungerar, vi har visat att tekniken tar död på bakterier”, säger Anders Ruland, vd för Watersprint.

Varje enhet är uppkopplad med wifi och övervakar sig själv. Om en led-lampa inte klarar av att rena vattnet i tillräckligt hög utsträckning så kan enheten själv öka lampornas intensitet. Uppkopplingen gör också att varje enhet själv kan larma om den behöver support. Den kan också kommunicera med användarna.

”Om man har en enhet hemma som renar dricksvattnet och en tankbil välter där det finns en vattentäkt kunde vi skicka ut ett rött ljus som varnar för att dricka vattnet”, säger Anders Ruland.

Ultraviolett ljus har använts för att rena vatten under flera årtionden, men då främst med hjälp av lysrör. En enhet som monteras på duschen kostar 17 000 kronor och har en förväntad livslängd på tio år om man renar 1 000 liter vatten om dagen. Anders Ruland menar att det finns stora besparingar att göra, särskilt för offentliga inrättningar som simhallar och sjukhus.

”Hetvattenspolning och klordioxidbehandling löser inte problem med legionella, det skjuter bara upp dem. Behöver man byta vattenledningarna måste simhallarna hålla stängt och det innebär förlorade intäkter.”

Anders Ruland säger att flera svenska kommuner har visat intresse för bolagets teknik och han räknar med att affärerna även ska ta fart internationellt i år. Diskussioner förs med återförsäljare i Nederländerna, Tyskland och Storbritannien.

Tyck till