1515
Annons

Stockholmsbörsen: Doro rasar efter vinstvarning

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med att backa 0,6 procent. Bland förlorarna fanns telefonbolaget Doro som rasar efter sin vinstvarning.

Stockholmsbörsen breda OMXSPI-index inledde onsdagens handel med att backa 0,6 procent medan storbolagsindexet OMXS30 föll med 0,5 procent. Även andra europeiska börser öppnade med röda siffror. Tyska DAX backade med 0,4 procent medan franska CAC40 föll med 0,9 procent.

Två av orsakerna till nedgången är tisdagens röda stängning på Wall Street och de negativa kursrörelserna i Asien.

I botten fanns teknikkonsultföretaget Sweco och Handelsbanken som backade med 3,7 respektive 1,8 procent. Storbankerna har legat i botten under början av handelsveckan och fortsatte att tynga index under onsdagen. Swedbank backade med 1 procent och SEB föll med 0,9 procent. Nordea gick bättre än index och föll med 0,3 procent. Berenberg Bank sänker riktkursen för Nordea till 91 kronor från 105 kronor och upprepar rekommendationen köp.

”Givet att aktien har fallit med 23 procent i år och därmed gått 12 procentenheter sämre än övriga svenska banker känns det rätt att kliva in nu”, skriver Berenbergs i sin analys.

Även fastighetsbolaget Castellum och byggbolaget Peab backade med 1,8 respektive 1,3 procent strax efter börsöppning. Byggbolaget NCC har fått en order värd 608 miljoner kronor för att bygga trafikplatsen Hjulsta Norra. Aktien backade med 0,2 procent.

Telefonbolaget Doro vinstvarnar, och meddelar att resultatet för det första halvåret kommer att bli lägre än förväntat, enligt preliminära siffror. Bolaget ändrar sin helårsprognos och Ulf Lindsten, vd för dotterbolaget Doro Care, lämnar sitt uppdrag. Strax efter börsöppning backade aktien med 10,6 procent.

På råvarumarknaden fortsatte oljan att gå svagt efter tisdagens nedgång medan guldet noteras på ny årshögsta. Ett fat nordsjöolja, Brent, handlades strax innan börsöppning till ett spotpris på cirka 48 dollar per fat medan den nordamerikanska oljan, WTI, handlades till ett spotpris på cirka 47 dollar per fat.

Mot strömmen gick telekombolaget Ericsson som inledde med att stiga 1 procent efter att Barclays nu höjer sin rekommendation för aktien till jämvikt, men justerar ned riktkursen till 65 kronor. Även branschkollegan Tele2 inledde onsdagshandeln med att klättra 0,7 procent.  

Till vinnarna hörde även gruvbolaget Lundin Mining och it-bolaget Tieto som steg med 1,2 respektive 0,2 procent. 


Boom i bryggeriet – antalet tillverkare har ökat 700 procent

Trots pandemirestriktioner ökar antalet tillverkare av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Frågan om gårdsförsäljning är fortsatt het samtidigt som intresset för lokalproducerat växer så det knakar. Sedan 2010 har antalet tillverkare ökat med 710 procent.

”Det är ett styrketecken som lovar gott för svensk dryckesindustri”, säger Anna Kaijser.

Från vänster: Ölbuteljering på Oppigårds bryggeri; En flaska whisky av det svenska märket Mackmyra; Gintillverkning hos Hernö Gin i byn Dala utanför Härnösand.
Från vänster: Ölbuteljering på Oppigårds bryggeri; En flaska whisky av det svenska märket Mackmyra; Gintillverkning hos Hernö Gin i byn Dala utanför Härnösand.Foto:Beulah Falkeström; TT; Jesper Frisk

Under pandemin fortsatte antalet svenska dryckestillverkare öka, i slutet av 2021 uppgick antalet till 728 producenter. Det visar den årliga Dryckesbranschrapporten som bland annat LRF Lokal Mat & Dryck står bakom. Rapporten bygger på statistik från SCB:s Företagsregister och Föreningen Svenskt Vin.

”Det är ett styrketecken som lovar gott för svenskt lantbruk och dryckesindustri att vi har så stor tillväxt i den här sektorn”, säger Anna Kaijser, branschansvarig på LRF Lokal Mat & Dryck.

Dryckestillverkning är fortsatt ett av de snabbast växande segmenten inom svensk livsmedelsindustri.

”Det speglar att människor intresserar sig för svenskt och lokalt. Intresset för lokalproducerad dryck går hand i hand med att intresset för lokalproducerad mat växer. Det här är en ny våg entreprenörer som är väldigt dedikerade för dryckeshantverket”, säger hon.

Enligt Anna Kaijser skapade pandemin en oro hos producenterna samtidigt som det påverkade människors resande och vardagsmönster. Det gav allt lokalproducerat en skjuts och fler dryckestillverkare började producera.

”Det vi ser nu med Ukrainakrisen är annorlunda, med stigande produktionskostnader blir det väldigt kämpigt för de minsta producenterna”, säger hon.

Anna Kaijser, Branschansvarig LRF Lokal Mat & Dryck
Anna Kaijser, Branschansvarig LRF Lokal Mat & DryckFoto:Pressbild

Ölbryggerier utgör närmare 75 procent av dryckestillverkarna. Men den största ökningen de senaste åren finns bland tillverkare av spritdrycker som gin och whisky. 2020 och 2021 ökade antalet producenter med 20 procent respektive år. Samtidigt som Sverige sakta men säkert börjar röra sig mot att bli ett vinland. 

”Det tillkommer nya vingårdar varje år, i Sverige finns goda förutsättningar att etablera vinodlingar på flera platser där man kan finna gynnsamma förutsättningar för att skapa ett gott mikroklimat. Exempelvis en södersluttning med rätt förhållanden gällande vind och fuktighet”, säger Anna Kaijser.

En omstridd fråga om lokalproducerade drycker handlar om gårdsförsäljning där kritiken emot är fortsatt stark. Utredaren Elisabeth Nilssons tredje utredning om gårdsförsäljning är ute på remiss och redan nu har ett flertal tunga remissinstanser lämnat in sina remissvar. 

”Om frågan om gårdsförsäljning landar i ett positivt svar så skulle det ha otroligt stor betydelse för hela landsbygdens besöksnäring”, säger Anna Kaijser.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?