Annons

Räntorna steg efter nya bottennoteringar

Svenska räntor steg ungefär i linje med övriga Europa medan kronan tappade på onsdagen, där Riksbanken inte levererade några överraskningar. Långa USA-räntorna noterade nya bottennoteringar men vände upp efter starka data på eftermiddagen.

Riksbanken meddelade att reporäntan hålls oförändrad på -0,50 procent, och även obligationsköpen hålls kvar på nuvarande nivå. Däremot sänktes räntebanan på längre sikt och utsikterna för när den första räntehöjningen kommer senarelades till andra halvåret 2017.

Resultatet var i linje med analytikernas förväntningar. Räntebanan bottnar fortsatt på -0,53 procent i närtid och indikerar därmed fortsatt en viss sannolikhet för en ny räntesänkning.

Kronan stärktes initialt några ören mot dollarn och euron, men tappade relativt snart detta för att sedan fortsätta försvagas under dagen. Vid stängning hade kronan tappat 10 öre till 8:58 mot dollarn och 3 öre till 9:47 mot euron.

Svenska räntor var upp 1-2 punkter medan tyska räntor var upp ungefär lika mycket. EMU-periferin sjönk däremot några punkter. Sentimentet var inledningsvis negativt, med fallande börser och nedåtpress i oljan.

Riksbanken noterade att den globala konjunkturen fortsätter att förbättras, men i långsammare takt jämfört med tidigare prognoser. Brexit drar ned den brittiska tillväxten men påverkar övriga världen i mindre grad, även om osäkerheten är stor.

Riksbanken har dragit ned den svenska inflationsprognosen något. Prognoserna för den BNP-utvecklingen reviderades också ned, med 0,5 procentenhet för 2017, till följd av effekterna från Brexit-omröstningen, men också på grund av ny bedömning om migration och offentlig konsumtion.

Den svagare kronan efter Brexit drar upp importpriserna men å andra sidan dämpar den svagare konjunkturutvecklingen, och totalt sett tar faktorerna ut varandra vad gäller effekten på inflationen.

Riksbanken upprepar att det finns beredskap för att bedriva en ännu mer expansiv penningpolitik. Medel som nämns är bland annat ytterligare räntesänkningar och utökade köp av värdepapper, men även valutaintervention finns fortsatt på agendan med förnyat mandat att agera. Kronan får inte stärkas för snabbt.

Bedömare såg inga överraskningar från Riksbanken nu, men att riskerna ligger på nedsidan framöver.

SEB noterade att Riksbanken som väntat lämnade oförändrat och att sannolikheten för en räntesänkning i närtid är fortsatt 3 punkter.

"Vi har flyttat fram vår prognos för när Riksbanken börjar höja räntan till oktober 2017, jämfört med april 2017 i Nordic Outlook i maj. Vi tror också att Riksbanken beslutar om att förlänga sina tillgångsköp ytterligare ett halvår till juni 2017 och att man då kommer att köpa obligationer för ytterligare ca 30 miljarder kronor", skrev SEB och utesluter inte köp av kommunobligationer i programmet.

Handelsbanken noterade att Riksbankens beslut var i linje med vad de väntat sig. Liksom tidigare är Riksbanken redo att göra mer om inflationen inte ökar mot målet, räntan kan sänkas och obligationsköpen kan utökas. Mandatet för valutainterventioner utökades också.

"Givet de nuvarande förhållandena och vår uppfattning om den framtida utvecklingen så håller vi kvar vid vår syn att Riksbanken kommer att låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad tills vidare. Men riskerna ligger på nedsidan och beror i stor utsträckning på policyresponsen från andra centralbanker, i första hand ECB", skrev Handelsbanken.

De brittiska räntorna sjönk jämfört med nivåer vid tisdagens svenska stängning och räntorna noterade under onsdagen ett ytterligare bottenrekord. Tioårsräntan var som lägst nere på 0,722 procent under den svenska tisdagshandeln.

Pundet föll ytterligare från tisdagens svenska stängning och låg på onsdagsmorgonen på den lägsta nivån på 31 år, 1:2797 mot dollarn, för att sedan stärkas något.

Den amerikanska handelsbalansen visade ett underskott på 41,1 miljarder dollar. Väntat var ett underskott på 40 miljarder dollar. I en kommentar skrev ekonomer på RDQ Economics att fallet kan härledas från minskad export till Storbritannien.

ISM:s tjänste-PMI inkom under tisdagseftermiddagen och visade en ökning till 56,5 från tidigare 52,9. Väntat var 53,3.

I en kommentar sade Anthony Nieves på ISM att påverkan av "Brexit" på datan är försumbar, men det återstår att se om det var en tillfällig uppgång eller inte.

Även amerikanska statsobligationsräntor nådde för andra dagen i rad nya bottenrekord under tisdagens europeiska handel. Den nya lägstanoteringen för tioårsräntan var 1,318 procent. Räntorna steg sedan under eftermiddagen, med stöd av ISM, och tioåringen låg vid svensk stängning på 1,38 procent, 1 punkt ned från tisdag samma tid.

På valutamarknaden stärktes dollarn till 1:104 mot euron men tappade till 101:10 mot yenen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?