Annons

Europabörser: Banksektorn tynger

De ledande Europabörserna fortsätter backa för tredje dagen i rad med bakgrund av politisk och ekonomisk oro i Europa efter Storbritanniens Brexitomröstning.

Banksektorn fortsätter tynga sentimentet och Deutsche Bank tar mest stryk av de europeiska bankerna. Societe Generales ordförande Lorenzo Bini Smaghi sade i en intervju med Bloomberg att den italienska bankkrisen kan sprida sig till resten av Europa. Det borde övervägas regler som begränsar statligt stöd till långivare, menar han.

"Hela banksektorn är under press", sade han.

Både Italien och Tyskland har för många banker som inte är lönsamma. Det behövs en konsolidering. Italien borde ta itu med dåliga lån och premiärminister Matteo Renzo måste ta politiskt impopulära beslut som kostnadsbesparingar och personalminskningar, anser Societe Generales-toppen.

Deutsche Bank är ned med 5,9 procent följt av Banco Santander, -3,0 procent, och ING Group, -2,7 procent.

Även olje- och gassektorn är fortsatt under press till följd av fallande oljepriser. Tullow Oil är ned hela 14 procent. Samtidigt är Total och Royal Dutch ned 1,6 respektive 0,7 procent.

Efter den brittiska omröstningen om EU-medlemskapet har flera politiska ledare lämnat sina poster, vilket ger en politisk osäkerhet i landet och framför allt kring verkställandet av EU-utträdet. Storbritanniens inrikesminister Theresa May har nu tagit ledningen i kapplöpningen om att bli ledare för det konservativa partiet samt Storbritanniens premiärminister. Kampen fortsätter och nästa valomgång hålls på torsdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?