1515
Annons

Börsen: Banker och oljebolag leder nedgång

Stockholmsbörsen fortsätter resan nedåt. Nedgången i oljepriset pressar samtidigt som bankaktierna tappar.

På onsdagen fortsätter nedgången på Stockholmsbörsen. Vid 13-tiden är OMXS30 ner 1,5 procent och har därmed backat drygt 4,2 procent sedan starten på veckan. Samtidigt har breda OMXSPI backat 1,4 procent.

För flera av de tunga europeiska indexen ser det värre ut. Franska CAC 40 är samtidigt ner 2,3 procent tillsammans med Amsterdams AEX Index. Köpenhamnbörsens storbolagsindex OMXC20 backar lika mycket. Tyska DAX ligger på minus 2,1 procent.

I London är storbolagsindexet FTSE 100 och de mer inhemskt inriktade FTSE 250 och FTSE 350 alla ner 1,5 procent. Fastighetsbolagen pressas efter att flera brittiska fastighetsfonder tvingats frysa uttagen. CLS Holding sticker ut och har backat 8,7 procent.

Pressen är fortfarande på bankerna. STOXX Europe 600:s delindex för sektorn är ner 1,6 procent. I London är det framför allt uppstickarbanker som Metro Bank, Virgin Money Holdings och Shawbrook Group som backar kraftigt. Samtliga är ner mellan 6,1 och 7 procent.

Även på hemmaplan ser det dystert ut för bankaktierna. Delindexet för finanssektorn som helhet är ner 1,6 procent. Bland de tunga aktörerna pressas Handelsbanken mest, ner 3,6 procent. Övriga storbanker backar mellan 0,9 och 2,1 procent. Collector och Castellum sjunker 3,1 procent vardera.

Oljan har letat sig nedåt i takt med världens börser och ett fat Nordsjöolja handlas strax efter klockan 13 för 47,21 dollar, ner närmare 2 procent för dagen. I Storbritannien utmärker sig Tullow Oil. Aktien rasar hela 15,1 procent. Bolaget dras med produktionsneddragningar efter tekniska problem på ett oljefält i Ghana.

På Stockholmsbörsen leder Enquest nedgången och backar 6,6 procent. Africa Oil, Lundin Petroleum, Blackpearl Resources och Tethys Oil ner alla ner mellan 1,7 och 3,7 procent. som helhet har delindexet för olje- och gassektorn backat drygt 2,5 procent.

I övrigt faller ståljätten SSAB:s B-aktie 4 procent medan den mer handlade A-aktien backar 3 procent. Köksbolagert Nobia backar 3,5 procent.

Spelbolaget Unibet är ner 3,2 procent efter tisdagens besked att det nederländska parlamentet inte ser ut att sänka skatten på onlinespel enligt ett tidigare förslag. Även konkurrenten Betsson har verksamhet i Nederländerna men klarar sig lindrigare undan med en nedgång på 0,2 procent.

På midcaplistan är Arcam en av dagens mest handlade aktier men backar 4,3 procent. Concentric och Capio är ner 3,7 procent vardera medan Lucara Diamond backar 3,6 procent. Inget av bolagen har presenterat några nyheter.

Medicinteknikbolaget Vitrolife går mot strömmen och stiger istället med 2,3 procent. På storbolagslistan leder Dometic den handfull av bolag som håller sig på plus. Aktien är upp 1,8 procent. 


Cloettaägare: ”Skrytbygge som äventyrar utdelningen”

Det mullrar i ägarledet efter att Cloetta presenterat planer på en jätteinvestering om 2,5 miljarder kronor. Di har pratat med en handfull ägare som alla är negativa.

”Det här är det mest aktieägarfientliga jag sett av ett bolag på svensk aktiemarknad under många, många år”, säger Gustaf Tapper som har investeringsbolaget Antap Capital tillsammans med finansmannen Rune Andersson.

Alcur-förvaltaren Wilhelm Gruvberg, Cloettas vd Henri de Sauvage-Nolting och Gustaf Tapper på Antap Capital.
Alcur-förvaltaren Wilhelm Gruvberg, Cloettas vd Henri de Sauvage-Nolting och Gustaf Tapper på Antap Capital.Foto:Joey Abrait, Evelina Carborn, Di

Godisbolaget Cloetta, med ett börsvärde på 6,6 miljarder kronor och nästan 40.000 aktieägare, rasade över 10 procent på börsen efter att ha meddelat sina planer på en ny fabrik i Nederländerna i förra veckan. Investeringen är på totalt 2,5 miljarder kronor och ska generera en årlig ökning av ebit-resultatet med 160–180 miljoner kronor. 

De ägare Di pratat med, där flera inte vill framträda med namn, pekar på att jätteinvesteringen kom väldigt plötsligt, ger dålig avkastning på investerat kapital, ändrar den finansiella profilen på bolaget med en kraftigt ökad skuldsättning och att tajmingen är tveksam. 

När det gäller avkastningen på investeringen landar den på 5-6 procent, enligt två av ägarnas beräkningar, vilket är långt under andra industriföretags avkastningskrav på minst 10 procent på nya investeringar. 

Enligt ägardatabasen Holdings gick fondbolaget Alcur in och köpte över 1,8 miljoner aktier, motsvarande 0,6 procent av kapitalet, i Cloetta under april - alltså precis före Cloettas nya planer presenterades. 

Alcur-förvaltaren Wilhelm Gruvberg vill inte kommentera uppgifterna i Holdings, men bekräftar att Alcur ägt aktier i Cloetta men inte längre gör det. 

Vad tycker du om den annonserade investeringen på 2,5 miljarder?
”Det ser inte ut att vara lysande avkastning på den investeringen.”

Sålde ni era aktier i spåren av det?
”Jag vill helst inte kommentera det. Vi tycker det är en ganska osäker avkastning på ett väldigt stort investeringsprogram som ökar osäkerheten i bolaget”, säger Wilhelm Gruvberg. 

Cloettas nettoskuld uppgick till nästan 1,7 miljarder kronor i slutet av mars och skulle alltså landa en bit över 4 miljarder kronor inklusive lånen för den annonserade investeringen. Det ska ställas i relation till ett ebitda-resultat om 874 miljoner kronor på rullande tolv månader. 

”Nu ska alltså Cloetta skuldsätta sig hårt för ett skrytbygge i Nederländerna som, om projektkalkylen spricker, äventyrar utdelningen. Tajmingen är ofattbart dålig. När alla andra pratar om skenande priser på byggmaterial och maskintillverkarna höjer sina priser, ja då vill Cloettas ledning bygga en jättefabrik för 2,5 miljarder, vilket motsvarar 40 procent av bolagets börsvärde”, säger Gustaf Tapper. 

Enligt Holdings äger Antap, där Gustaf Tapper är vd, 264.668 aktier i Cloetta och är den minsta ägaren Di talat med. Han menar att utsikterna för Cloettas investering ser mycket mörka ut. 

”Helt i klass med när Fermenta köpte ett nedplockat oljeraffinaderi eller Stora Ensos katastrofala förvärv av Consolidated Papers i USA.”

Han ifrågasätter också platsen Cloetta valt för den nya fabriken. 

”Varför just Nederländerna? Ett högkostnadsland. Cloetta har en modern fabrik i Slovakien. Det logiska vore att bygga ut den fabriken, förslagsvis i mindre etapper efter behov de närmaste tio åren. All infrastruktur är på plats. Det är en enorm fördel jämfört med att köpa mark på ett nytt ställe och bygga en helt ny fabrik”, säger han.

Han kommer inte att behålla sina aktier om Cloetta genomför planerna. 

”Just när jag levde i tron att nu är Cloetta på gång, nu finns inga negativa överraskningar kvar. Pandemin är över. Äntligen kommer aktieägarna få sin belöning efter tre års ökenvandring. Ja, då plötsligt händer det. Vissa saker kan man inte förutse och jag hade aldrig tänkt tanken att Cloetta skulle avla fram en alldeles egen ”svart svan” på kontoret.”

Så här kommenterade vd Henri de Sauvage-Nolting den nya investeringsplanen i bolagets pressmeddelande:

”En modern fabriksanläggning skulle utgöra grunden till en högkvalitativ och konkurrenskraftig konfektyrtillverkning, och borga för framtida expansion. En sådan investering skulle bidra till en betydande förflyttning mot vårt långsiktiga lönsamhetsmål...”

Malfors Promotor, som är största ägare i Cloetta och som kontrolleras av familjen Svenfelt, har visat sitt stöd för investeringsplanen genom att fylla på med ytterligare 1 miljon aktier. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?