Annons

Räntor/valutor: Räntenedgång i euroområdet

Räntorna i euroområdets kärna sjunker något, medan periferin stiger svagt och euron är i stort oförändrad mot dollarn. Även de europeiska börserna öppnade nedåt i den inledande tisdagshandeln.

Sabine Lautenschläger, ledamot i ECB:s direktion, sade på tisdagen att hon inte ser något behov av ytterligare räntesänkning, och euron stärktes initialt men övergående i samband med detta.

Definitiva PMI-data från eurozonen inkom under tisdagen. Tjänste-PMI föll till 52,8 (53,3) och tillväxten var den svagaste sedan slutet av 2014.

Chris Williamson, chefsekonom på Markit sade i en kommentar att euroområdets ekonomi inte lyckades att få momentum i juni, och därmed avrundar ett andra kvartal som varit en besvikelse.

"Avsaknaden av tecken på en vändning i ekonomin kommer oroa policyansvariga, särskilt nu med osäkerheten kring 'Brexit' som ser ut att dämpa tillväxten kommande månader", sade han.

Tjänste-PMI för Storbritannien inkom också under tisdagsförmiddagen. Indexet sjönk något i juni jämfört med maj. Pundet har försvagats mot dollarn sedan måndagens svenska stängning.

I brittiska konservativa partiet inleds i dag processen att välja ny partiledare och premiärministern. Fem kandidater ska reduceras till fyra under tisdagen. Den slutliga vinnaren utses på partikonventet i oktober.

Swedbank/Silf:s tjänste-PMI sjönk till 53,4 i juni från 54,4 i maj. En nedgång i sysselsättningen var främsta orsaken.

Svenska industriproduktionen sjönk något i maj jämfört med april enligt data från SCB, med orderingången var oförändrad. Andreas Wallström, Nordea, skrev i en kommentar att de svagare orderingångarna indikerar en kommande produktionsnedgång.

"Dock kommer en nedgång i den ekonomiska aktiviteten orsakas av svagare inhemsk efterfrågan snarare än exportsektorn", skrev han.

Kronan har under dagen försvagats något mot dollarn och euron jämfört med måndagens svenska stängning. De svenska räntorna sjunker mer än de tyska och är 2-6 punkter ned.

Vid tisdag lunch hålls en presskonferens med Bank of England-chefen Mark Carney som presenterar BOE:s stabilitetsrapport.

På onsdagen kommer Riksbanken räntebesked. Enligt SME Direkt:s enkät är analytiker eniga om att styrräntan hålls oförändrad men att räntebanan kan komma att sänkas.

USD/SEK 8:4541 (8:4373) Statsobl 2y -0,64 (-0,62)
EUR/SEK 9:4129 (9:3970) Statsobl 10y 0,11 (0,18)
EUR/USD 1:1135 (1:1138) Räntegap/ty    27 (31)
US obl 10 1,38 (1,44) Ty obl 10   -0,16 (-0,13)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?