Annons

Räntor/valutor: Nya rekordlåga räntor

De europeiska räntorna föll på bred front medan euron gick sidledes mot dollarn efter en svängig dag. Pundet tappade till den lägsta noteringen på 31 år.

Det noterades nya bottennoteringar från statspappersräntorna i flera länder. Den tyska tioåriga statsobligationsräntan var ned 4 punkter till rekordlåga -0,17 procent och den svenska tioårsräntan sjönk 7 punkter till 0,11 procent, efter att ha satt ett nytt bottenrekord på 0,084 procent.

Oberoende strategen Marty Mitchell sade i en kommentar till Bloomberg News att räntenedgången visar att "efterfrågan på räntepapper är oerhört hög".

Tjänste-PMI för euroområdet inkom under tisdagen. Data visade att inköpschefsindex sjönk något i juni, till 52,8 jämfört med 53,3 i maj.

Markit:s chefsekonom Chris Williamson sade i en kommentar att euroområdets ekonomi inte lyckades få momentum i juni och därmed avrundar ett svagt andra kvartal.

Bank of England meddelade under tisdagen att de sänker kapitalkraven för de brittiska bankerna. Centralbanken identifierar och bevakar också fem nyckelrisker mot den finansiella stabiliteten, bland annat aptiten på brittiska tillgångar.

BOE-chefen Mark Carney sade att Brexit innebär en högre osäkerhet i ekonomin och därför ska "penningpolitiska åtgärder vara välriktade". Han sade också att han ser fastighets- och bostadssektorn som särskilt utsatta.

"Se till att ni klarar era bolån när tiderna blir tuffare; vi vill inte att någon ska förlora sitt hem", sade han.

I en kommentar sade James Knightley på ING att BOE förmodligen sänker styrräntan till 0,25 procent i augusti.

"Det är dock i nuvarande situation inte tillräckligt för att hålla Storbritannien ur en recession", sade han till Bloomberg News.

Pundet var under tisdagen nere på de lägsta nivåerna på 31 år mot dollarn, men stärktes tillfälligt efter Mark Carneys presskonferens, för att sedan falla till nya rekordlåga nivåer. Brittiska räntor föll också och tioårsräntan noterades till den lägsta nivån någonsin under tisdagen.

"Det är mycket nervositet på marknaden just nu", kommenterade Thu Lan Nguyen, ekonom på Commerzbank, situationen.

Valet av ny konservativ partiledare i Storbritannien tog sin början på tisdagen. Efter den första omröstningen bland parlamentsledamöter uteslöts Liam Fox från kandidaturen. Omröstningarna kommer ske varje tisdag och torsdag där en kandidat elimineras per tillfälle tills endast två kandidater återstår. Därefter ska partimedlemmarna säga sitt.

Det är fortsatt oroligt på den italienska bankscenen. Problembarnet Monte dei Paschi såg på tisdagen sin aktie falla ytterligare. Källor uppger att italienska staten är beredda att injektera kapital i banken, vilket alltså inte genererade något positivt gensvar på börsen.

Även de amerikanska statslåneräntorna sjönk på tisdagen till rekordlåga nivåer. Tioårsräntan bottnade på 1,3750 procent och tvåårsräntan noterade som lägst 0,5655 procent vid svensk stängning. 30-årsräntan sjönk 5 punkter till 1,61 procent.

"Detta är det mest uppenbara uttrycket av den globala jakt på avkastning som tvingar investerare längre ut på kurvan. Storleken på fallet i 30-årsräntan visar att det är en slags kapitulationshandel som försiggår", sade Damien McColough på Westpac i en kommentar till Bloomberg News.

Den japanska yenen fortsatte att stärkas mot dollarn under tisdagen och noterade under den svenska handeln nivåer kring de starkaste i år.

Från USA kom under tisdagen också statistik över industriorder i maj. Orderingången sjönk något mer än väntat, -1,0 procent från i april.

För svensk del inkom statistik från SCB under tisdagsförmiddagen som visade att den svenska industriproduktionen sjönk 0,8 procent i maj, vilket var svagare än väntat.

Den svenska kronan försvagades mot 5 öre mot dollarn till 8:48 och 5 öre mot euron till 9:45 från svensk stängning på måndagen.

I Almedalen avslutas Socialdemokraternas dag med ett tal av statsminister Stefan Löfven på tisdagskvällen. Talet väntas inte innehålla några signifikanta förändringar i den ekonomiska politikens inriktning.

På onsdagen ligger framför allt Riksbankens räntebesked i kalendern. Analytikerkåren står enad i tron att Riksbanken låter räntan vara oförändrad, men åsikterna går isär vad gäller räntebanan. De allra flesta tror dock på en sänkning.

Även tung statistik från Tyskland (industriorder) och USA (handelsbalans) väntas under onsdagen.

I Almedalen har Kristdemokraterna sin dag på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?