1515
Annons

Räntor/valutor: Nya rekordlåga räntor

De europeiska räntorna föll på bred front medan euron gick sidledes mot dollarn efter en svängig dag. Pundet tappade till den lägsta noteringen på 31 år.

Det noterades nya bottennoteringar från statspappersräntorna i flera länder. Den tyska tioåriga statsobligationsräntan var ned 4 punkter till rekordlåga -0,17 procent och den svenska tioårsräntan sjönk 7 punkter till 0,11 procent, efter att ha satt ett nytt bottenrekord på 0,084 procent.

Oberoende strategen Marty Mitchell sade i en kommentar till Bloomberg News att räntenedgången visar att "efterfrågan på räntepapper är oerhört hög".

Tjänste-PMI för euroområdet inkom under tisdagen. Data visade att inköpschefsindex sjönk något i juni, till 52,8 jämfört med 53,3 i maj.

Markit:s chefsekonom Chris Williamson sade i en kommentar att euroområdets ekonomi inte lyckades få momentum i juni och därmed avrundar ett svagt andra kvartal.

Bank of England meddelade under tisdagen att de sänker kapitalkraven för de brittiska bankerna. Centralbanken identifierar och bevakar också fem nyckelrisker mot den finansiella stabiliteten, bland annat aptiten på brittiska tillgångar.

BOE-chefen Mark Carney sade att Brexit innebär en högre osäkerhet i ekonomin och därför ska "penningpolitiska åtgärder vara välriktade". Han sade också att han ser fastighets- och bostadssektorn som särskilt utsatta.

"Se till att ni klarar era bolån när tiderna blir tuffare; vi vill inte att någon ska förlora sitt hem", sade han.

I en kommentar sade James Knightley på ING att BOE förmodligen sänker styrräntan till 0,25 procent i augusti.

"Det är dock i nuvarande situation inte tillräckligt för att hålla Storbritannien ur en recession", sade han till Bloomberg News.

Pundet var under tisdagen nere på de lägsta nivåerna på 31 år mot dollarn, men stärktes tillfälligt efter Mark Carneys presskonferens, för att sedan falla till nya rekordlåga nivåer. Brittiska räntor föll också och tioårsräntan noterades till den lägsta nivån någonsin under tisdagen.

"Det är mycket nervositet på marknaden just nu", kommenterade Thu Lan Nguyen, ekonom på Commerzbank, situationen.

Valet av ny konservativ partiledare i Storbritannien tog sin början på tisdagen. Efter den första omröstningen bland parlamentsledamöter uteslöts Liam Fox från kandidaturen. Omröstningarna kommer ske varje tisdag och torsdag där en kandidat elimineras per tillfälle tills endast två kandidater återstår. Därefter ska partimedlemmarna säga sitt.

Det är fortsatt oroligt på den italienska bankscenen. Problembarnet Monte dei Paschi såg på tisdagen sin aktie falla ytterligare. Källor uppger att italienska staten är beredda att injektera kapital i banken, vilket alltså inte genererade något positivt gensvar på börsen.

Även de amerikanska statslåneräntorna sjönk på tisdagen till rekordlåga nivåer. Tioårsräntan bottnade på 1,3750 procent och tvåårsräntan noterade som lägst 0,5655 procent vid svensk stängning. 30-årsräntan sjönk 5 punkter till 1,61 procent.

"Detta är det mest uppenbara uttrycket av den globala jakt på avkastning som tvingar investerare längre ut på kurvan. Storleken på fallet i 30-årsräntan visar att det är en slags kapitulationshandel som försiggår", sade Damien McColough på Westpac i en kommentar till Bloomberg News.

Den japanska yenen fortsatte att stärkas mot dollarn under tisdagen och noterade under den svenska handeln nivåer kring de starkaste i år.

Från USA kom under tisdagen också statistik över industriorder i maj. Orderingången sjönk något mer än väntat, -1,0 procent från i april.

För svensk del inkom statistik från SCB under tisdagsförmiddagen som visade att den svenska industriproduktionen sjönk 0,8 procent i maj, vilket var svagare än väntat.

Den svenska kronan försvagades mot 5 öre mot dollarn till 8:48 och 5 öre mot euron till 9:45 från svensk stängning på måndagen.

I Almedalen avslutas Socialdemokraternas dag med ett tal av statsminister Stefan Löfven på tisdagskvällen. Talet väntas inte innehålla några signifikanta förändringar i den ekonomiska politikens inriktning.

På onsdagen ligger framför allt Riksbankens räntebesked i kalendern. Analytikerkåren står enad i tron att Riksbanken låter räntan vara oförändrad, men åsikterna går isär vad gäller räntebanan. De allra flesta tror dock på en sänkning.

Även tung statistik från Tyskland (industriorder) och USA (handelsbalans) väntas under onsdagen.

I Almedalen har Kristdemokraterna sin dag på onsdagen.


Innehåll från JungheinrichAnnons

Stor efterfrågan på ny batteriteknik

Jungheinrich ser ökade krav på intralogistik med mer fokus på hållbarhet, i kombination med effektivitet och lönsamhet. Allt fler företag väljer truckar med litiumjonbatterier som en del av företagets hållbarhetsarbete.

– De flesta räknar hem investeringen ekonomiskt direkt. Miljöaspekten och ökad säkerhet är också bidragande faktorer till omställningen, berättar Joakim Klintestam, försäljningsdirektör på Jungheinrich.

Vikten av effektiv och hållbar intralogistik har vuxit med digitaliseringens framfart då lokala producenter har fått ge vika för e-handelslösningar och megalager. Nya krav på effektiva logistiklösningar har lett till en enorm utveckling för batteritekniken i branschen. 

– Dagens kunder ställer sig frågan om hur man kan driva ner kostnader och hitta hållbara, miljövänliga lösningar, säger Joakim Klintestam, försäljningsdirektör på intralogistikkoncernen Jungheinrich.

Maximerar effektiviteten

För att säkerställa effektiv utveckling av ny batteriteknik för en hållbar intralogistik har Jungheinrichs produktavdelning anställt en energiexpert. Han räknar ständigt på hur stora batterier och laddare som behövs för att kunna maximera effektiviteten hos kunderna, med minsta möjliga miljöpåverkan.

– Vi lägger stor vikt vid vårt hållbara arbete och har fått platinacertifikat för transparent hållbarhetsengagemang av kreditinstitutet EcoVadis. Det innebär att vi globalt tillhör den främsta procenten av alla företag inom detta. Vi tror väldigt mycket på litiumjontekniken som ett hållbart arbetssätt för branschen i framtiden och ser att de stora företagen helt och hållet går åt det hållet. Efterfrågan handlar i grunden om möjligheten att ta hand om energin på ett så bra sätt som möjligt. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att fortsätta göra intralogistikbranschen hållbar, utan att tumma på dess effektivitet, berättar Joakim Klintestam.

Pionjärer inom litiumjonteknik

Jungheinrich är pionjär inom litiumjonteknik och driver utvecklingen framåt genom att ständigt förbättra produktiviteten i lagret. För elva år sedan tog Jungheinrich fram sin första serietillverkade litiumjontruck. För fyra år sen släppte man även truckar med helt integrerat litiumjonbatteri. Det satte den nya standarden för branschen. En stor fördel med litiumjonbatterier är att man inte behöver bygga trucken runt batteriet utan kan anpassa och forma maskinen optimalt, vilket gör den mer säker. Litiumjonbatteriet är underhållsfritt, har lång batteritid och drar mindre ström. Det gör trucken tillgänglig dygnet runt tack vare snabba laddningstider. Samtidigt ger det högre prestanda för maximal arbetskapacitet och effektivitet i lagret. 

– Det här är faktorer som vi ser blir allt viktigare för ekonomiskt medvetna och hållbarhetsfokuserade kunder. Vi har en stor bredd av truckar med integrerat litiumjonbatteri som vi kallar Powerline, där vi dessutom klimatkompenserar för koldioxidneutral produktion fram till leverans, förklarar Joakim Klintestam.

Om Jungheinrich
Jungheinrich är en global koncern inom intralogistik med huvudkontor i Hamburg. I mer än 60 år har man hjälpt kunder till effektivare, säkrare och mer ergonomisk materialhantering.

Läs mer om Jungheinrich

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?