Råvaror lyfter Asienbörserna

De asiatiska börserna steg i måndagens handel med större uppgångar på framför allt de kinesiska handelsplatserna. Bakom uppgången låg förväntningar på stimulansåtgärder från centralbankernas sida i spåren av Brexit-omröstningen, samt stigande priser på basmetaller och olja.
Foto:TT

Vid 8.15-tiden var kinesiska Shanghai- och Shenzhenbörserna upp 2 respektive 1,7 procent. I Tokyo stängde Nikkei 225-index på plus 0,6 procent.

På råvarumarknaderna fortsatte basmetallerna upp. Bland annat steg kopparterminer 0,8 procent för dagen till 4.948 dollar per ton, den högsta nivå sedan i slutet av april. Även ädelmetallerna avancerade, med guld upp 0,8 procent till 1.353 dollar per uns. Silver steg som mest till nivåer över 21 dollar per uns, innan priset backade tillbaka.

I Australien hade de stora gruvbolagen en bra dag med uppgångar på 2,2 procent för BHP Billiton, 3,9 procent för Rio Tinto och 6,6 procent för Fortescue. Även i Kina hörde gruvbolagen till dagens största vinnare.

Brentoljan steg sedan en milisgrupp i södra Nigeria sagt sig ha attackerat fem anläggningar i landet på söndagen. Nordsjöoljan handlades på morgonen kring 50:65 dollar per fat.

Dagens uppgång i Tokyo leddes av telekom- och matvarubolag, i vad som handlare beskrev som en fortsatt rekyl efter den stora nedgång som följde på den brittiska omröstningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?