ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Råvaror lyfter Asienbörserna

  • Foto: TT
De asiatiska börserna steg i måndagens handel med större uppgångar på framför allt de kinesiska handelsplatserna. Bakom uppgången låg förväntningar på stimulansåtgärder från centralbankernas sida i spåren av Brexit-omröstningen, samt stigande priser på basmetaller och olja.

Vid 8.15-tiden var kinesiska Shanghai- och Shenzhenbörserna upp 2 respektive 1,7 procent. I Tokyo stängde Nikkei 225-index på plus 0,6 procent.

På råvarumarknaderna fortsatte basmetallerna upp. Bland annat steg kopparterminer 0,8 procent för dagen till 4.948 dollar per ton, den högsta nivå sedan i slutet av april. Även ädelmetallerna avancerade, med guld upp 0,8 procent till 1.353 dollar per uns. Silver steg som mest till nivåer över 21 dollar per uns, innan priset backade tillbaka.

I Australien hade de stora gruvbolagen en bra dag med uppgångar på 2,2 procent för BHP Billiton, 3,9 procent för Rio Tinto och 6,6 procent för Fortescue. Även i Kina hörde gruvbolagen till dagens största vinnare.

Brentoljan steg sedan en milisgrupp i södra Nigeria sagt sig ha attackerat fem anläggningar i landet på söndagen. Nordsjöoljan handlades på morgonen kring 50:65 dollar per fat.

Dagens uppgång i Tokyo leddes av telekom- och matvarubolag, i vad som handlare beskrev som en fortsatt rekyl efter den stora nedgång som följde på den brittiska omröstningen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies