Annons

Börsfall för välfärdsbolagen

På söndagen avslöjade Di att Socialdemokraterna har långtgående planer på att begränsa vinster i välfärden. På måndagen backar välfärdsbolagens aktier på Stockholmsbörsen och totalt har över 1,3 miljarder kronor försvunnit i börsvärde för bolagen.
Foto:TT

Mest backar vårdbolaget Humana som faller med över 5,5 procent. Friskolekoncernen Academedia sjunker också och backar med strax över 5 procent. Vårdbolaget Capio samt vårdbolaget Attendo backar båda med över 3 procent. Dedicare, som hyr ut personal till vård, backar med nästan 1,3 procent.

Totalt har över 1,3 miljarder kronor raderats ut från bolagens börsvärde jämfört med vad bolagen var värda då börsen stängde i fredags.

På söndagen avslöjade Di att ledningen i Socialdemokraterna svängt angående vinst i välfärden. Tidigare har partiets ledning valt att inte ta strid i frågan om vinst i välfärden men nu uppges man ha ändrat sig och söker nu aktivt en konflikt i frågan. Enligt Di:s källor hoppas ledningen att initiativet ska hjälpa partiet till en valseger 2018.

Den politiska risken har alltid funnits i de här bolagen, påpekar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

”Men jag tycker att marknaden ignorerat den. De här bolagen har gått bra på börsen jämfört med index”, säger han.

Du tycker inte att den politiska risken är inprisad i aktiekursen?
”Nej, inte riktigt. Sedan är den risken det absolut svåraste att prisa in”, säger Joakim Bornold.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?