1515
Annons

Börsen: Dyker efter flera plusdagar

Stockholmsbörsen fortsätter handlas på lätt negativa tal på måndagen, efter förra veckans uppgångar. Handeln är relativt tunn, med USA-börserna stängda på grund av nationaldagsfirandet, och fortsatt sydeuropeisk bankoro syns genom att bankerna ligger i botten av OMXS30.

Vid 14-snåret var OMXS30 ned 0,7 procent till nivån 1.331. Omsättningen uppgick till cirka 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

"Det är lite tempotapp, men det är naturligt med viss tveksamhet efter flera uppgångsdagar. Man behöver kanske inte fästa så stort avseende vid det nu när rapportsäsongen snart är i antågande", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Bank är fortsatt sämsta sektor i Stockholm, med SHB på minus 1,4 procent i botten efter att tillsammans med DNB ha blivit utnämnd till sämsta nordiska bankaktie av Credit Suisse. Nordea, Swedbank och SEB backar samtliga kring 1 procent.

I Italien faller banken Monte dei Paschi drygt 8 procent. ECB har krävt att banken genom en treårsplan säljer av dåliga lån. Även övriga italienska banksektorn backar. Bland de stora tyska bankerna är Commerzbank ned 1,2 procent och Deutsche Bank 0,2 procent.

I andra änden av OMXS30 finns Fingerprint, plus 3 procent. Boliden är näst bäst på plus 1,5 procent, i takt med att koppar- och guldpriserna är upp något. I råvarusektorn stiger SSAB A 0,2 procent, efter att ha rusat med 13 procent i fredags, och Lundin Mining med nästan 2 procent.

Dagens Industris uppgifter om S-planer på strypning av vinst i välfärdssektorn har åtföljts av kursminskningar för börsens välfärdskvartett, som ligger i botten av midcaplistan med kursminskningar på 4 och 6 procent för Attendo respektive Academedia, och med Capio och Humana däremellan. Det ackumulerade börsvärdet för kvartetten är ned med 1,3 miljarder kronor till cirka 28 miljarder kronor.

Tidningens köprekommendation på Thule har åtföljts av en kursökning på cirka 0,6 procent.

På makrofronten sjönk Markits inköpschefsindex för Storbritanniens byggindustri till sin lägsta nivå sedan 2009, 46,0, under juni, ned från 51,2 i maj. Väntat var 50,7 enligt Bloomberg. Av svaren lämnades 80 procent innan resultatet av EU-omröstningen stod klart den 24 juni. Skanska, vars rörelseresultat till cirka 7 procent kommer från Storbritannien, backar med strax under en procent trots en byggorder från Göteborg värd 580 miljoner kronor.

Saab är upp 1,7 procent efter att ha aviserat två order och en option på en tilläggsorder i marinsektorn, värda sammanlagt cirka en halv miljard kronor.

Opus stiger drygt 6 procent, och har därmed stigit cirka 50 procent sedan mitten av maj. I bakgrunden finns att bilbesiktningsbolagets marknadsandelar har stigit med besked under både april och maj efter en mer trevande vår.

Flera småbolag uppvisar stora rörelser. Igrene, som borrar efter djupgas i Dalarna, är upp 14 procent efter ett analyssvar som tyder på höga och ökande, om än osäkra, mängder metan i ett provborrningshål. Interfox Resources, verksamt inom oljeprospektering i Ryssland, är upp cirka 13 procent efter att ha aviserat en principöverenskommelse med en kinesisk potentiell köpare. Båda är listade på Aktietorget.

Mindre muntert är det för First North-listade Sprint Bioscience, vars aktie backar med nästan 40 procent efter att ett program inom tumörmetabolism läggs ned eftersom data visar att det är ineffektivt.


Taiwan ställs utanför amerikansk stillahavspakt

USA nysatsar på att skapa en stillahavspakt med närstående länder, för att motverka Kinas inflytande. Enligt president Joe Biden ingår inte Taiwan i pakten.

Foto:Susan Walsh

Beskedet om att en handelspakt planeras kom från Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på söndagen. Beskedet har varit väntat en längre tid, men med viss förvåning konstaterades det att Taiwan inte finns med på listan över länder som föreslås ingå i sammanslutningen.

Folkrepubliken Kina anser att Taiwan är en del av landet, och Peking erkänner inte Taiwans självständighet.

USA i sin tur stödjer Taiwans oberoende ställning gentemot Folkrepubliken.

”Vi ser på möjligheter att fördjupa vårt ekonomiska partnerskap med Taiwan, även i frågor om högteknologi”, sade Sullivan.

”Men vi gör detta främst genom bilaterala kontakter.”

President Biden ska diskutera utvecklingen och eventuella allianser med Japans premiärminister Fumio Kishida på måndagen. Under presidentens pågående statsbesök har han även avklarat ett besök i Sydkorea.

Peking har kritiserat planerna på en handelspakt.

”Vi hoppas att de bygger en öppen och inkluderande sammanslutning av vänner i Stilla havet, snarare än att skapa exklusiva klickar. Det är viktigt att de gör mer för att skapa fred och utveckling, och inte skapar tumult och kaos i regionen, har Wang Wenbin, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet, sagt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?