Annons

Stockholmsbörsen: Loomis rusade på försiktig börs

En mild uppgång präglade Stockholmsbörsen på fredagen. Loomis rusade på rapport medan teknikkonsultföretaget Sweco fick mest stryk bland storbolagen.
Foto:TT

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde fredagens handel upp 0,4 procent. Storbolagetsindexet steg med 0,3 procent till 1.387.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till blygsamma 10 miljarder kronor.

Även i Europa var indexen gröna. Frankfurtbörsens DAX-index var upp 0,7 procent medan Londonbörsens FTSE 100-index klättrade 0,1 procent.

Rapportflödet har mattats av markant men kontanthanteringsbolaget Loomis lyfte med 7,8 procent efter att ha levererat en rapport över förväntan. Verksamheten i USA stack ut med en organisk tillväxt på 13 procent. Samtidigt ligger förvärv högt upp på agendan, enligt vd:n Patrik Andersson.

”Vi ha en pipeline som vi jobbar aktivt med hela tiden. Vi jobbar stenhårt med den frågan dagligen”, sade han till Direkt.

Även Axis, Klövern och fastighetsbolaget Wihlborgs tillhörde dagens bäst presterande med uppgångar på 3,2-1,7 procent.

Budrykten lyfte Astra Zenecas aktie. Läkemedelsbolaget, som i samband med torsdagens rapport fick rejält med stöd av spekulationerna om ett förvärv, steg med 0,4 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Moberg Pharma rusade iväg med 10 procent efter att analyshuset Redeye siat om positiva framtidsutsikter för bolaget.

Efter att ha tecknat ett avtal kring en pågående studie gällande typ 1-diabets steg bioteknikbolaget Diamyd med över 20 procent.

Ögonsensorbolaget Tobii fick mycket stryk på torsdagen efter att ha presenterat en ökad kvartalsförlust. På fredagen fortsatte aktien nedåt med 5 procent.

Till dagens förlorare hörde även teknikkonsultföretaget Sweco och spelutvecklaren Net Entertainment som backade 3,2 procent respektive 2 procent.

Under veckan har en rad oljebolag presenterat riktigt sura kvartalsrapporter, och de svenska oljebolagen gick fortsatt tungt på fredagen. Africa Oil och Lundin Petroleum backade med 1,5 respektive 1,1 procent.

Brentoljan handlas till 43:18 dollar per fat under fredagseftermiddagen. Den amerikanska WTI-oljan kostar samtidigt 41:28 dollar fatet.

Bankernas kurser steg i väntan på fredagskvällens stresstestrapport från europeiska centralbanken. Sektorsvis var finans och hälsovård dagens vinnare som båda gick upp 0,7 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?