1515
Annons

Norden: Banker i fokus

De nordiska börserna gick åt olika håll på fredagen. Köpenhamn stängde på plus medan börserna i Oslo och Helsingfors avslutade veckan med en minusdag.

Klockan 17.30 var samlingsindexet Nordic VINX 0,2 procent högre till nivån 908.

Det norska OBX-indexet stängde 0,7 procent lägre. Priset på Brent-oljan fortsatte ned på fredagen och noteras nu nära 42 dollar per fat.

Oljebolaget Seadrill utvecklades sämst i det norska storbolagsindexet, med en nedgång på 5 procent.

Statoil, som på fredagen meddelade att bolaget förvärvat 66 procent av en Petrobras-licens, fortsatte att falla. Aktien var ned 2 procent på fredagen, att addera till de omkring 5 procent som bolaget tidigare tappat sedan onsdagens rapport.

Bättre gick det för flygbolaget Norwegian som steg med nästan 4 procent utan några bolagsspecifika nyheter.

I Köpenhamn stängde OMXC20CAP efter en uppgång om 0,2 procent.

En stor del av uppmärksamheten i det danska indexet riktades mot bankerna, inför resultaten av den europeiska bankmyndighetens stresstest som ska publiceras sent på fredagskvällen. I torsdagens handel var de förlorare men på fredagen hörde de tre stora - Nordea, Danske och Jyske Bank - till dem som drog upp indexet, med uppgångar på mellan 0,6 och 2 procent.

Också A-P. Möller-Maersk gick bra i Köpenhamn, plus 1,8 procent, efter att Credit Suisse höjt sin rekommendation till outperform från neutral.

I Helsingfors noterade OMXH25 för en nedgång om 0,4 procent.

Nordea utvecklades bäst i indexet med en uppgång på 1,5 procent.

Outotec fortsatte ned 2,5 procent efter torsdagens rapportbesvikelse och var med det sämst i det finländska storbolagsindexet.


Finanspolitiska rådet oroat över ekonomin: ”Ett sluttande plan”

Lars Heikensten, ordförande i Finanspolitiska rådet och tidigare riksbankschef, har länge varit oroad över det ekonomiska läget, säger han i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Foto:Claudio Bresciani / TT

Anledningen är den snabba prisökningen på de finansiella marknaderna, pandemin, kriget i Ukraina och nu även den höga inflationen.

Tidigare i veckan presenterade rådet sin årliga rapport. Där fastslogs att både regering och opposition allt oftare bryter mot de finanspolitiska regelverken. Det beskriver Heikensten som att vara ”på ett sluttande plan”.

”Regeringen har lagt fram förslag som gör att man riskerar att spräcka utgiftstaket. Det är valår och i riksdagen är det ingen som står upp för det regelverk vi har, det gör inte det hela mindre oroande”, säger han till Ekot.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?