ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen: Banker upp i väntan på stresstester

Den försiktiga uppgången fortsatte på storbolagsindexet OMXS30 efter lunchtid på fredagen, och speglade de större centraleuropeiska börsindexens blygsamma rörelser, medan Milano och Madrid tågade på med uppgångar på 2 respektive 1,3 procent.

Vid 13.15-tiden hade OMXS30 stigit med 0,5 procent, och stod i 1.388 punkter. Omsättningen i Stockholm uppgick till knappat 4 miljarder kronor.

Eurostats senaste siffror för arbetslöshet, inflation och BNP i EMU-området var i linje med förväntan, och marknaden verkar därför ha tagit statistiken med ro.

Priset på nickel har fallit med drygt 2 procent, medan de andra basmetallerna har haft mer modesta rörelser. Även guldet är i stort sett oförändrat

Bankerna tickade på uppåt - både på hemmaplan och i Europa. På OMXS30-index låg de fyra storbankerna runt toppen, med uppgångar kring 1 procent. Det europeiska sektorindexet för banker steg 3 procent.

Klockan 22.00 svensk tid väntas resultaten av de stresstester den europeiska banktillsynen EBA genomfört.

Den krisande italienska banken Monte Dei Paschi fick på fredagen ett erbjudande om räddningsplan från UBS. Banken uppges nu vara på väg att nobba förslaget. På dagens agenda står dessutom problembankens delårsrapport.

Loomis klättrade 6 procent i spåren av ett kvartalsresultat som var strax över förväntan. USA-verksamheten växte organiskt med 13 procent, lyft av inte minst fortsatta framgångar för kontanthanteringssystemet Safepoint och nu håller bolaget på att ta fram en affärsplan för en Europasatsning. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt uppgav vd:n också att köp av bolag ligger högt upp på prioriteringslistan.

"Förvärv är jätteviktigt och det ligger högt på min agenda. Vi har en pipeline som vi jobbar aktivt med hela tiden. Vi jobbar stenhårt med den frågan, dagligen", sade han.

Bland toppen av OMXS30 återfanns Fingerprint Cards, upp 1,3 procent. Bolagets amerikanska konkurrent Synaptics redovisade en rapport under torsdagen som var marginellt bättre än väntat med positiva utsikter för branschen.

Ögonsensorbolaget Tobii fortsatte utför efter gårdagens rapport, och handlades 5 procent lägre.

Moberg Pharma stack iväg kraftigt uppåt med 12 procent efter att analyshuset Redeye uttryckt sig positivt om framtiden för specialistläkemedelsbolaget. Förvärven av tre amerikanska receptfria varumärken nyligen kommer att föra tillbaks läkemedelsbolaget på tillväxtspåret och nästan fördubbla den amerikanska receptfria verksamhetens intäkter, skriver Redeye i sin analys.

Morgonens raket, MediRätt, har fallit drygt 6 procent. Vid börsöppning steg aktien kraftigt på nyheter om patenträttigheter i USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies