Annons

USA-börser: New York väntas klart upp vid öppning

Terminerna för de amerikanska börsindexen indikerade en tydlig positiv start på onsdagens handel i New York. Apple rusade i förhandeln, vilket lyfte hela tekniksektorn. Marknadens blickar riktades också på kvällens räntebesked från Fed.

Vid 15-tiden stod terminerna för Dow Jones och S&P 500 kring 0,3 procent upp och tekniktunga Nasdaq visade en uppgång med drygt 0,8 procent.

Apple steg med närmare 8 procent i förhandeln, efter att ha släppte sin kvartalsrapport efter tisdagsbörsens stängning. Bättre resultat och högre Iphone-försäljning bidrog till att lyfta aktien.

"Ett rally av denna dignitet i Apple är ganska anmärkningsvärt", säger Oliver Herington, vid mäklarfirman Atlantic till Bloomberg News.

Mikrobloggen Twitter rasade däremot 11 procent efter att ha presenterat en intäktsprognos som inte nådde marknadens förväntningar.

Flygplanstillverkaren Boeing redovisade en mindre förlust än vad analytikerna förväntat sig under kvartalet. Bolaget rapporterade en förlust om 0:44 dollar per aktie, där väntat var 0:92 dollar.

Läskjätten Coca Cola nådde däremot inte riktigt upp till omsättningsförväntningarna under det andra kvartalet och justerade även ned sin prognos för helåret 2016. Aktien var ned knappt 2 procent.

Facebook presenterar sin kvartalsrapport efter stängning på onsdagen. Många analytiker på Wall Street håller köprekommendation för aktien, men Andrew Left, grundare av analysfirman Citron Research och känd för sina ofta korrekta korta positioner, anser att Facebook är övervärderat i dagsläget.

"Jag tror bara att förväntningarna är lite högt uppskruvade för den verklighet som bolaget kommer att möta under de kommande tolv till 24 månaderna", säger han till Bloomberg News.

På makrofronten rapporterades att orderingången på varaktiga varor i USA sjönk 4,0 procent i juni, jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle ha sjunkit 1,4 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Klockan 20.00 svensk tid lämnas räntebesked från Federal Reserve. Den allmänna uppfattningen på marknaden är att räntan lämnas oförändrad.

"Ingen verkar tro på en höjning från Fed vid detta möte. Varje kommentar som hänvisar till en förbättrad verksamhetsmiljö kommer att leda till ökade förväntningar om att Fed höjer räntan i september", sade Bob Pavlik, marknadsstrateg vid Boston Private Wealth, till Marketwatch.

 

Noteringar vid 15-tiden(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)Terminen för Dow Jones +0,34%Terminen för S&P 500 +0,24%Terminen för Nasdaq +0,84%2-åriga USA-räntan +0,0000 till 0,7539%10-åriga USA-räntan -0,0086 till 1,5525%Olja, US WTI -0:01 USD till 42:91 dollar/fatOlja, Brent -0:26 USD till 44:61 dollar/fatEUR/USD +0:0013 till 1:1000


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?