Annons

Räntor och valutor: Avvaktan inför Fed-besked

Det har varit blandade rörelser på de asiatiska börserna under natten. Nikkei-index vände upp efter att yenen försvagats kraftigt under natten.

Anledningen ska vara rykten om storleken på det kommande finanspolitiska stimulanspaketet.

"Nya förväntningar på japanska stimulanspaket har satt ett nedåttryck på yenen", sade Jun Kato, förvaltare på Shinkin Asset Management.

De japanska statslåneräntorna har under nattens handel sjunkit 2 punkter i den korta änden och stigit 5 punkter i den långa änden efter spekulationerna på omfattningen av stimulanspaketet.

Rykten om att det planerade finanspolitiska stimulanspaketet i Japan skulle uppgå till hela 27 biljoner yen, cirka 254 miljarder dollar började florera under onsdagsnatten.

Den japanska premiärministern Shinzo Abe sade att stimulanspaketet kommer uppgå till minst 28 biljoner yen, men att detaljer ska komma nästa vecka.

De rykten om att Japan planerar att införa en 50-årig obligation dementerades av myndigheterna.

"Införandet av en 50-årig statsobligation skulle vara förödande för marknaden för vår 40-åriga statsobligation", skrev japanska myndigheter i ett uttalande.

De amerikanska räntorna i nattens asiatiska handel? Hur har dollarn gått under natten? Varför?

Den amerikanska tioårsräntan rörde sig sidledes i nattens asienhandel. Tvåårsräntan sjönk 2 punkter. Även dollarn rörde sig sidledes gentemot euron.

"Med Fed- och BOJ-besked senare i veckan har investerare intagit en slag 'vänta-och-se'-inställning till

Australiensiskt KPI steg under andra kvartalet med 0,4 procent jämfört med första kvartalet och steg 1,0 procent i årstakt. Analytikerkåren hade räknat med uppgångar på 0,4 procent i kvartalstakt och 1,1 procent i årstakt.

I Kina steg industriföretagens vinster med 5,1 procent i årstakt i juni, att jämföra med maj då vinsterna steg med 3,7 procent i årstakt.

Onsdagsförmiddagen innehåller tung svensk statstik. Bland annat presenterar KI den tunga konjunkturbarometern. Indikatorn väntas ha vänt nedåt i juli enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

I juni steg barometern efter fyra månader med nedgångar.

SCB publicerar under onsdagsförmiddagen statistik över den svenska handelsbalansen och hushållsutlåning i juni.

Även penningmängdens utveckling i euroområdet och estimat över den brittiska BNP publiceras under förmiddagen på onsdagsförmiddagen.

På onsdagskvällen svensk tid kommer Feds räntebesked. Spekulationer om vad centralbanken kommer välja att göra har florerat under de senaste veckorna efter stark statistik och blandade uttalanden från Fed-ledamöter.

Ekonomerna på Danske Bank antar att Fed kommer avvakta med räntehöjningar till juni nästa år men att diskussioner om en höjning kan bli aktuella vid starkare "post-Brexit"-data.

"Trots att finansmarknaderna har uppvisat lugn efter Brexit tror vi att FOMC avvaktar med räntehöjningar", skriver de i ett kundbrev.

Inte heller Deutsche Bank tror att det kommer bli någon räntehöjning denna gång. Ekonomerna på banken tror att Fed kommer vilja ha mer statistik att basera sitt beslut på. Framförallt är det Brexit-effekterna som behöver bli tydligare, skriver de i en marknadsrapport.

Även Nordeas analytiker ser en räntehöjning som osannolik, trots att allt fler ledamöter har uttryckt en tilltro till amerikansk ekonomi. Nordea räknar därför med att Esther George kommer reservera sig mot att hålla räntan oförändrad efter sina hökaktiga uttalanden.

USD/SEK 8:6474 (8:6436) EUR/USD 1:1001 (1:0994)
EUR/SEK 9:5125 (9:5040) USD/JPY 105:34 (104:65)
Jp obl 2 -0,35 (-0,33) Jp obl 10 -0,28 (-0,33)
Ty obl 2 -0,61 (-0,61) Ty obl 10 -0,03 (-0,03)
US obl 2 0,75 (0,77) US obl 10 1,57 (1,57)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?