Annons

Räntor och valutor: Yenen stärks

USA-räntorna steg i den avslutande handeln på måndagen men sjunker tillbaka något i den asiatiska handeln. Asienbörserna har visat en blandad utveckling medan oljan vänt svagt upp från måndagens nedpressade nivåer.

En emission av tvååriga statsobligationer för 26 miljarder dollar i USA på måndagen mötte den svagaste efterfrågan sedan 2008. Räntan blev 0,76 procent och emissionen fick betyget "2" på en 5-gradig skala av primary delars. Täckningkvoten hamnade på 2,52.

Resultatet från emissionen indikerar "en viss svaghet, vilket delvis belyser osäkerheten från Fed", sade Aron Kohli på BMO Capital Markets till Bloomberg News.

Investerare förbereder sig för Fed-beskedet på onsdagen. Förväntningarna om att Fed ska leverera en andra höjning har åter börjat dras upp i spåren av starkare data och då effekterna från Brexit hittills varit hanterbara.

Mycket få bedömare väntar sig dock att Fed ska agera denna vecka utan de flesta tror att de vill invänta mer information.

"Om data senare i veckan verkligen stöttar en höjning i september, så kommer den del av avkastningskurvan som påverkas mest att bli två- och treåriga statsobligationer", sade Aron Kohli.

Mohit Kumar på Credit Agricole tror att Fed kommer att hålla dörren öppen för en höjning i år.

"Om data fortsätter att vara starka, så bör de vara i positionen att kunna höja i år. Jag tror att de kommer att vara mindre duvaktiga än vad marknaden prisar in just nu. Utbudet kommer också att tynga statsobligationerna", sade Mohit Kumar.

På valutamarknaden har yenen stärkts från 105:80 till 104:35 mot dollarn, samtidigt som dollarn tappat något till strax under 1:10-nivån mot euron.

Bank of Japan har policymöte på fredagen.

"Vi tror att de kommer att leverera lite av allting men kanske inte riktigt den bazooka som en del kanske hoppas på", skrev Frederic Neumann på HSBC i en kommentar enligt Reuters.

Utökade tillgångsköp eller en ytterligare sänkning av räntan till längre in på minusterritoriet är möjliga, men hur mycket stimulans som tillförs beror på hur det implementeras.

Hursomhelst är det ett recept för volatilitet.

"Våra samtal med investerare visar att förväntningarna ligger överallt. BOJ kan också inte göra något alls", vilket skulle öppna för kraftfulla rörelser tillade han.

Yenen tappade ytterligare på tisdagen efter att finansminister Taro Aso sagt att de ännu inte bestämt omfattningen av det planerade stimulanspaketet.

Pundet har tappat något till 1:311 mot dollarn. Martin Weale, ledamot i Bank of Englands policykommitté, indikerar i en intervju med Financial Times att han är öppen för stimulanser vid nästa policymöte den 4 augusti. Han hänvisade bland annat till den kraftiga nedgången i PMI i förra veckan.

Bank of England avvaktade med nya åtgärder vid sitt förra möte men flera ledamöter, inklusive BOE-chefen Mark Carney, har hållit öppet för att stimulanser kan komma när väl effekterna från Brexit-omröstningen klarnat.

På tisdagens agenda står för svensk del PPI för juni.

Från USA väntas husprisindex från S&P-Caseshiller, försäljning nya hem och preliminärt tjänste-PMI från Markit.

Dessutom kommer hushållens konfidensindikator, som väntas ha sjunkit till 96,0 i juli från 98,0 i juni.

Tisdag 6.45 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 8:6410 (8:6509) EUR/USD 1:0991 (1:0979)
EUR/SEK 9:4979 (9:4972) USD/JPY 104:41 (106:00)
Jp obl 2 -0,33 (-0,33) Jp obl 10 -0,26 (-0,24)
Ty obl 2 -0,61 (-0,61) Ty obl 10 -0,04 (-0,05)
US obl 2 0,75 (0,71) US obl 10 1,55 (1,55)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?