Annons

Räntor och valutor: Yenen fortsätter att stärkas

De europeiska räntorna har under tisdagshandeln rört sig sidledes jämfört med svensk måndagsstängning, bland annat är den tyska tioårsräntan oförändrad.

Euron har stärkts något gentemot dollarn efter att ha stärkts kontinuerligt sedan måndagsförmiddagen.

En emission av tvååriga statsobligationer för 26 miljarder dollar i USA på måndagen mötte den svagaste efterfrågan sedan 2008 och emissionen fick betyget "2" på en 5-gradig skala av primary dealers.

Stort fokus ligger på veckans centralbanksmöten i USA och Japan.

Inför onsdagens Fed-möte har förväntningarna om en andra höjning åter börjat dras upp i spåren av starkare data. Effekterna från Brexit har hittills varit hanterbara.

Mycket få bedömare väntar sig dock att Fed ska agera denna vecka utan de flesta tror att de vill invänta mer information.

Mohit Kumar på Credit Agricole tror att Fed kommer att hålla dörren öppen för en höjning i år.

"Om data fortsätter att vara starka, så bör de vara i positionen att kunna höja i år. Jag tror att de kommer att vara mindre duvaktiga än vad marknaden prisar in just nu. Utbudet kommer också att tynga statsobligationerna", sade Mohit Kumar.

Inför Bank of Japans räntebesked är förväntningarna fortsatt höga. Samtidigt är förväntningarna på kommande finanspolitiska stimulanspaket också höga. Dock har japans regering ännu inte bestämt omfattningen av det planerade stimulanspaketet.

Yenen har fortsatt att stärkas. Stephen Innes, handlare på Oanda i Singapore, sade till Bloomberg News att marknaden anpassar sig till ett mindre stimulanspaket än vad som tidigare antagits.

I Sverige inkom PPI-data under tisdagsförmiddagen. Producentpriserna steg 1,5 procent i juni, jämfört med månaden före, och sjönk 1,9 procent i årstakt. I maj noterades en PPI-inflation på -4,5 procent.

Kronan handlas cirka 3 öre starkare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron. De svenska räntorna är i stort oförändrade jämfört med måndagens stängningsnoteringar.

Under tisdagseftermiddagen väntas främst statistik från USA på bred front. Veckostatistik över detaljhandeln från The Retail Economist och Redbook väntas först, följt av husprisindex i maj och Markit:s preliminära tjänste-PMI för juli.

USA-statistiken kröns under eftermiddagen med hushållens konfidensindikator för juli. I juni steg index till åttamånadershögsta, 98,0, som dock inkom före Brexit. Credit Suisse USA-ekonomer noterar att konsumenternas bedömning av jobbutsikterna har legat kvar nära de högsta nivåerna för konjunkturcykeln, men har visat små förbättringar de senaste månaderna.

Indikatorn väntas ha sjunkit till 96,0 i juli.

Samtidigt som hushållens konfidensindikator publiceras också statistik av försäljning av nya bostäder.

Tisdag 11.15 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 8:6260 (8:6509) Statsobl 2y -0,65 (-0,65)
EUR/SEK 9:5047 (9:4972) Statsobl 10y 0,19 (0,19)
EUR/USD 1:1020 (1:0979) Räntegap/ty 24 (24)
US obl 10 1,55 (1,55) Ty obl 10 -0,05 (-0,05)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?