1515
Annons

Academedia klättrar på svag börs

Stockholmsbörsen öppnar försiktigt på plus. Utbildningsföretaget Academedia stiger efter nya bevakningar och Ericsson vänder ner efter måndagens uppgång.

Stockholmsbörsen öppnar försiktigt på plus på tisdagen. Tio minutrer in i handeln har breda OMXSPI klättrat 0,1 procent efter gårdagens uppgång på 0,7 procent. OMXS30 är upp 0,2 procent.

Utbildningsföretaget Academedia klättrat efter att två aktörer inlett bevakning av bolaget. SEB ger rekommendation behåll och sätter riktkursen till 57 kronor. Carnegie rekommenderar köp med riktkursen 73 kronor. Academedia stängde på 51,75 kronor på måndagen och har nu klättrat 3,4 procent till 53,5 kronor.

Telekombolaget Ericsson inleder med en lätt rekyl efter måndagens uppgång på 1,5 procent. Aktien backar nu 0,2 procent.

Kinnevik klättrar 0,5 procent efter beskedet att dotterbolaget Global Fashion Group säljer sin indiska verksamhet Jabong för 70 miljoner dollar.

Bilprovningsföretaget Opus Group inleder ett bilprovningsprogram i Lahore i Pakistan. Kontraktet löper på 20 år och ska utvidgas till hela provinsen Punjab fram till 2017. Aktien stiger 1,6 procent.

Assa Abloy är upp 0,4 procent efter en höjd rekommendation av Jeffries, som går från tidigare underperfom till behåll.

Ståljätten SSAB backar 1,3 procent efter en sänkt rekommendation till underperform från tidigare neutral signerad Exane BNP Paribas.

Även mättekniksbolaget Hexagon får sänkt rekommendation från Swedbank från tidigare köp till neutral. Storbanken tycker att värderingen är för hög. Aktien backar 0,6 procent.

Läkemedelsföregate Bioinvent backar 2,8 procent efter att ha lämnat kvartalsrapport på morgonen. Förlusten efter skatt uppgick till 27,1 miljoner, närmare 2 miljoner mer än förra året. Nettoomsättningen steg från 3,7 miljoner under fjolårets andra kvartal till 10,3 miljoner i år.

Byggjätten Skanska öppnade på minus men  har klättrat till plus 0,2 procent efter beskedet att ett av de tre polska dotterbolagen sparkar över 1.000 anställda. Verksamheten i Polen omnämndes Skanska halvårsrapport förra veckan, där vd Johan Karlström skrev att lönsamheten påverkats negativt av vissa projekt i Polen. 


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?