Annons

Stockholmsbörsen: Klättrade på bred front

Stockholmsbörsen klättrade på måndagen med stöd av bland andra SSAB och Ericsson. Beskedet om vd:ns omedelbara sorti gav skjuts åt telekomjättens aktie.

Stockholmsbörsens OMXSPI-index ökade med 0,7 procent, medan storbolagsindexet OMXS30 steg 0,6 procent. Under dagen handlades aktier för 11,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen som helhet.

I Europa var utvecklingen oregelbunden. Frankfurtbörsens DAX-index steg med 0,5 procent, medan FTSE 100-index i London tappade 0,4 procent och Parisbörsens CAC 40-index stängde oförändrat. Även det pan-europeiska storbolagsindexet FTSEurofirst 300 rörde sig nära nollan.

Uppgången i Stockholm var bred, med olje- och gasbolag som enda sektor mot strömmen. Brentoljepriset backade med 2 procent till 44:80 dollar fatet, och de svenska aktierna som tog mest stryk var Lundin Petroleum och Enquest med nedgångar om 1,4 och 1,3 procent. Även europeiska oljebolag tappade mark i och med kräftgången på prissidan.

Bättre gick det för teknologibolagen, där tungviktaren Ericsson agerade huvudroll. På måndagsmorgonen kom beskedet att vd:n Hans Vestberg tvingats lämna bolaget efter beslut från styrelsen. Enligt styrelseordföranden Leif Johansson väntas bolaget kunna presentera en ersättare först om ”många månader”.

Aktien lyfte inledningsvis med upp till 6 procent, men saktade in under dagen och stängde slutligen upp 1,5 procent.

”Vd-bytet kan ge en kortsiktig kursreaktion. Samtidigt förändrar det inte fundamenta, det är inte så mycket ett bolagsproblem utan mer av ett branschproblem. Att fortsätta skära kostnader räcker inte riktigt”, säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

På eftermiddagen rapporterade Bloomberg News att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänker sina utsikter för Ericssons kreditbetyg till negativa, från stabila.

Stålbolaget SSAB fortsatte uppåt med 2,4 procent efter fredagens rapportdrivna kurslyft. En rad analyshus, bland dem Handelsbanken Capital Markets, Deutsche Bank och Jefferies, har upprepat köp och höjt sina riktkurser på aktien.

I topp hittades köksbolaget Nobia med ett lyft om 5,4 procent. Bolaget har tagit mycket stryk sedan EU-omröstningen i Storbritannien, då man har stor verksamhet i landet. Sedan i torsdags har vd:n Morten Falkenberg passat på att handla totalt 8.500 aktier, värda nästan 660.000 kronor, enligt Finansinspektionens insynslista.

På tisdagen lämnas rapporter från bioteknikbolaget Bioinvent, järnhandelskedjan Swedol samt en rad tunga amerikanska bolag.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?