Annons

Räntor och valutor: <br />Yenen tappar mark

De asiatiska räntorna har under natten sjunkit mot svensk fredagsstängning. Yenen har försvagats något mot dollarn.

Främst är det förväntan inför kommande vecka, med räntebesked från Bank of Japan och detaljer kring det annonserade finanspolitiska stimulanspaketet som driver rörelserna, enligt analytiker.

Bank of Japan-chefen Haruhiko Kuroda sade att helikopterpengar inte har diskuterats under helgens G20-möte i Kina. Han sade under förra veckan att helikopterpengar inte är en aktuell åtgärd i Japan, något som fick yenen att stärkas kraftigt gentemot dollarn efter en tidsförsvagning.

Bank of Japan kommer i slutet av veckan att sammanträda och på fredag kommer nästa räntebesked. Även de finanspolitiska stimulanserna från premiärminister Shinzo Abe:s regering väntas under veckan.

Statistik över den japanska handelsbalansen inkom tidigt under måndagen. Det säsongsjusterade handelsöverskottet uppgick till 692,8 miljarder yen, vilket var betydligt högre än väntade 474,4 miljarder yen.

Exporten föll med 7,4 procent och importen med 18,8 procent i årstakt. Väntat var -11,3 procent respektive 20,0 procent.

Helgens G20-möte kom främst att handla om behovet av ekonomisk samordning, något det rådde delade meningar om.

Kinas finansminister Lou Jiwei sade att G20-länderna bör intensifiera samordningen och guidningen av marknadsförväntningarna. Han fick medhåll av Kinas premiärminister Li Keiqang som sade att det är "kritiskt att utöka det internationella samarbetet gällande ekonomiska åtgärder".

USA:s finansminister Jacob Lew ansåg dock att behovet av samordning var betydligt mindre än vid finanskrisen 2008-2009. Hans syn delades också av Kanadas finansminister Bill Morneau.

"Olika länder kommer göra olika saker beroende på situationen", sade Bill Morneau.

I USA har också Hillary Clinton utsett Tim Kaine, senator från Virginia, till sin vicepresidentkandidat.

Utnämningen kom inför demokraternas partikonvent som tar sin början under måndagskvällen svensk tid.

Konventet har överskuggats av läckta e-mail från den ledande demokraten Debbie Wasserman Schultz. I mailen framgår det att partiet medvetet favoriserat Hillary Clinton före Bernie Sanders, vilket fått Debbie Wasserman Schultz att avgå.

De amerikanska räntorna har sedan fredagens svenska stängning stigit i den korta änden och varit oförändrade i den långa. Samtidigt har dollarn försvagats svagt mot euron.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade vid G20-mötet att han samtalat med den brittiske finansministern Philip Hammond och bett honom göra allt för att hålla nere skadorna från Brexit.

Wolfgang Schäuble sade även att de krisande italienska bankerna går att rädda på "lagligt vis".

Den tyska tvåårsräntan har stigit 1 punkt sedan svensk stängning på fredagen medan tioårsräntan sjunkit 2 punkter.

Tyskland har under helgen också skakats av grova våldsdåd. På fredagen sköts nio personer ihjäl på ett köpcentrum i München. På söndagskvällen sprängde en person sig själv i staden Ansbach och skadade tolv andra.

Under måndagen inkommer statistik över tyska IFO-index i juli som visar förväntningarna i näringslivet. Konsensus pekar mot att både förväntningarna och bedömningen av det nuvarande läget väntas ha sjunkit i juli.

Även statistik för industritrender i Storbritannien presenteras på måndagen. Peter Dixon på Commerzbank sade att industritrenderna är en bättre indikator för det ekonomiska läget än flash-PMI som presenterades i fredags.

Under veckan som kommer riktas fokus mot KI:s konjunkturbarometer, SCB:s statistik över arbetslöshet och svensk BNP-data samt räntebesked från Federal Reserve i USA.

Måndag 7.00 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 8:6515 (8:6366) EUR/USD 1:0976 (1:1017)
EUR/SEK 9:4955 (9:5148) USD/JPY 106:26 (105:88)
Jp obl 2 -0,34 (-0,33) Jp obl 10 -0,24 (-0,22)
Ty obl 2 -0,61 (-0,62) Ty obl 10 -0,03 (-0,01)
US obl 2 0,72 (0,71) US obl 10 1,58 (1,58)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?