Annons

Stockholmsbörsen: SSAB klättrade 9 procent

Stockholmsbörsen avslutade veckan på minus. Ståljätten SSAB och it-tjänsteföretaget Tieto gick mot strömmen på starka rapporter.

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på fredagen och både breda OMXSPI och OMXS30 avslutade på minus 0,3 procent. Tack vare uppgångarna på tisdagen och onsdagen blev det ändå ett positivt resultat för veckan.

Tyska DAX stängde ner 0,1 procent medan Franrikes CAC 40 avslutade precis under nollan. Londonbörsens storbolagsindex FTSE 100 klättrade 0,4 procent, Det mer inhemskt inriktade FTSE 250 tog däremot stryk av svag data på fredagsmorgonen och backade 0,5 procent.

Bland rapportbolagen gick ståljätten SSAB överlägset starkast efter att ha levererat en betydligt bättre kvartalsrapport än väntat. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 428 miljoner men utfallet blev istället 668 miljoner.

Det var framför allt en stark utveckling i Europa med stöd av högre volymer, högre priser och synergieffekter som bidrog till resultatet. Aktien klättrade 9 procent.

Tieto levererade en lägre omsättning än väntat men rörelseresultatet på 32,3 miljoner euro var desto bättre. It-tjänsteföretaget upprepade den tidigare prognosen att rörelseresultatet för helåret kommer bli bättre än förra året. Aktien klättrade som mest över 8,5 procent och avslutade upp 4,1 procent.

Bland de medelstora bolagen klättrade läkemedelstillverkaren Recipharm efter att ha levererat ett bättre rörelseresultat och en högre nettoomsättning jämfört med motsvarande kvartal förra året. DNB Markets återupptog bevakningen med rekommendationen behåll. Aktien klättrade 5,8 procent.

Andra rapportvinnare var industrihandelsbolaget Indutrade och tobaksbolaget Swedish Match som klättrade 1,6 respektive 0,3 procent. Biometribolaget Fingerprint Cards försäljning var lägre än väntat men rörelseresultatet och rörelsemarginalen bättre. Aktien klättrade 0,7 procent.

Dagen blev desto sämre för Autoliv. Bilsäkerhetsföretaget levererade inte bara en rapport som var under förväntan utan justerade också ned prognosen för helåret. Aktien backade 7,8 procent. Analytikerna pekar bland annat på de stora investeringar som Autoliv genomför.

"Det är en fin balansgång, ska man bibehålla en hög organisk tillväxt och slå marknaden måste man satsa mycket på forskning och utveckling. Jag hyser vissa farhågor för kostnadsutvecklingen", säger Erik Paulsson på Pareto Securities till nyhetsbyrån Direkt.

Även byggjätten Skanska missade målet med sämre rörelseresultat och intäkter än väntat. Bolaget sänkte också byggprognosen för Storbritannien efter brexit. Trots en något bättre orderingång backade aktien 4,8 procent.

Utöver rapportbolagen agerade oljeaktierna sänke efter att oljepriset fortsatt backa. Vid Stockholmsbörsens stängning handlades ett fat Nordsjöolja för strax under 45,4 dollar. Enquest dalade mest, ner 5,6 procent. Africa Oil och Lundin Petroleum backade 0,9 respektive 2,3 procent.

Spelbolaget Unibet fick fart av en höjd rekommendation från Handelsbanken och aktien klättrade 3,5 procent.

Hexpol tog igen en del av raset sedan onsdagens rapport och klättrade 1,9 procent. Aktien har dock fortfarande backat 17,6 procent på tre dagar. Tele2 fortsatte nedåt efter en svagare rapport än väntat på torsdagen och en sänkt rekommendation från RBC Capital Markets. Aktien backade 2,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MylocAnnons

Informationsflödet är kritiskt i logistikkedjan

Lars Eiring, vd, och Lennart Pihl, styrelseordförande.
Lars Eiring, vd, och Lennart Pihl, styrelseordförande.

Det senaste året har vikten av effektiva logistikkedjor blivit allt tydligare. Störningar i såväl global produktion som transportflöden har drabbat många aktörer hårt. Behovet av effek-tiva och heltäckande digitala logistiklösningar är alltså större än någonsin; mot den bak-grunden arbetar IT-företaget Myloc aktivt med att utveckla koncept och molnlösningar för att ge sina kunder effektivare produkt- och logistikflöden. 

De flesta större tillverkningsindustrier tenderar att förläggas där produktion kan ske så billigt – och storskaligt – som möjligt. Detta har resulterat i en global marknad med allt komplexare och mer sårbara logistikkedjor. Oavsett detta finns det på många håll fortfarande brist på samman-hållna, heltäckande IT-lösningar för översikt och effektivisering av logistikflöden, en brist som Myloc satsar intensivt på att lösa. 

– Det finns många delar/aktörer i logistikkedjorna och var och en av dessa delar tenderar att an-vända sina egna system. Detta betyder att en enda leverans ofta omfattar en mängd olika sy-stem som inte kan koordineras. Samtidigt har inte mottagaren någon insyn i vad som sker med den aktuella leveransen, säger Lars Eiring, VD på Myloc, att kunna dela på informationen skapar nya möjligheter och till exempel kan mottagaren ha stor nytta av proaktivitet och något vi adres-serar i våra lösningar.

Logistikkedjorna på hemmaplan

Han exemplifierar med en vanlig svensk kommun, som ofta anlitar ett stort antal leverantörer varje månad. Ofta sker alla beställningar centralt och det kan röra sig om dussintals eller till och med hundratals dagliga leveranser till olika verksamheter. Risken är att varje verksamhet behö-ver ta emot leveranser flera gånger varje dag och har inte koll på vem som kommer, hur eller när det sker.

– Detta skapar en omöjlig situation. De som ska ta emot dessa beställningar har inte en chans att planera sin arbetsdag. Etter värre blir det om en beställning levereras till en lokal eller anläggning som inte har daglig tillsyn; det kan resultera i förstörda leveranser och att stora värden går förlo-rade. Sammantaget kostar detta både tid, pengar och arbetskraft, och i tillägg kan vi minska miljöpåverkan med samordnade  Andra som utnyttjar samma funktionalitet är företag som hjälper till med logistiken för kontor/butiker, till exempelvis Mall of Scandinavia (Urban Services) och Stockholms Central (RagnSells).

Sättet Myloc har valt att lösa komplexiteten på är genom att ta inspiration från produktionssy-stem och applicerat den metoden på logistikkedjan. Detta används idag i en mängd olika arbets-områden. Utöver samordnad varudistribution i kommuner, så används detta idag bland annat i hamnverksamheter, industrier samt inom byggindustrin via Myloc Construction. Man koordinerar informationen genom molntjänsten och möjliggör för alla i kedjan att se samma information.

– Myloc är en molntjänst där alla kan logga in på ett enkelt sätt och möjliggör därför kommunikat-ion mellan alla aktörer i logistikkedjan. Vi blir spindeln i nätet och tillgängliggör den enorma mängd information och data som krävs för att samordna allt som händer inom logistikkedjan. Vi koordine-rar såväl transportörer och leverantörer som beställare och allt däremellan. Våra system är helt stand-alone, men kan förstås också anslutas till existerande system, säger Lennart Pihl, styrel-seordförande.

Flera fördelar

Mylocs lösningar är inte begränsade till traditionella logistikflöden. Företaget arbetar på liknande vis inom ett stort antal branscher där samordnad varudistribution är av vikt. I förlängningen handlar det om att både effektivisera, reducera kostnader och – kanske viktigast av allt – minska den mängd transporter som rör sig i städerna. Det omfattar exempelvis ruttplanering, temporär förvaring på mellanlager, tydlig och direkt kommunikation med mottagaren och mycket mer. 

– Det som gör oss så unika är att det i princip inte finns något annat system idag som kan un-derbygga den här sortens arbete. Det blir ofta alldeles för komplicerade processer, vilket inte är bra för någon av de inblandade parterna. Vi vet att det finns enklare och smartare sätt att sköta det här arbetet, avslutar Lennart Pihl.

Läs mer om Myloc här 

Mer från Myloc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Myloc och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?