Annons

Räntor och valutor: Liran fortsätter försvagas

De asiatiska börserna har under natten stigit och de japanska statslåneräntorna har sjunkit 1 punkt jämfört med svensk onsdagsstängning. Yenen fortsatte under natten mellan onsdag och torsdag att försvagas gentemot dollarn efter spekulationer om de annonserade stimulanspaketen.

Även Bank of Japan:s sammanträde är en faktor som anses försvaga yenen. I en undersökning från Citigroup tror majoriteten av de tillfrågade att någon form av agerande vid mötet.

I Kina har centralbanken PBOC annonserat den starkaste riktkursen för yuanen mot dollarn på tre veckor. Valutan stärktes på nyheten.

På Republikanernas partikonvent i Cleveland undvek senatorn Ted Cruz att uttala sitt stöd för Donald Trump som presidentkandidat. I stället önskade han alla kandidater lycka till utan att nämna Donald Trump vid namn.

Efter talet blev Ted Cruz utbuad.

Mike Pence bekräftades också officiellt som vicepresidentskandidat under onsdagsnatten.

Dollarn har under natten försvagats mot euron och de amerikanska räntorna har rört sig måttligt med tvåårsräntan oförändrad mot svensk stängning och tioårsräntan 2 punkter lägre.

Standard & Poor sänkte under onsdagen Turkiets kreditbetyg till BB med negativa utsikter. Det är främst den politiska orons påverkan på nödvändiga kapitalinflöden som bidragit till betygssänkningen och de negativa utsikterna.

Liran har under natten mellan onsdag och torsdag nått de hittills svagaste nivåerna mot dollarn på en vecka och är för närvarande svagare än vid kuppförsöket.

De turkiska räntorna var vid svensk onsdagsstängning på de högsta på en månad och var upp 94 punkter sedan det misslyckade kuppförsöket.

I Turkiet utlyste president Recep Erdogan undantagstillstånd i tre månader. Undantagstillståndet kommer en knapp vecka sedan det misslyckade kuppförsöket som orsakat stor politisk osäkerhet. Hittills har cirka 60.000 personer frihetsberövats, avskedats eller suspenderats.

Theresa May gjorde sin första utlandsresa som brittisk premiärminister när hon på onsdagskvällen träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Förbundskanslern sade att det är naturligt att Storbritannien vill avvakta med att aktivera Artikel 50 som tar landet ur EU. Detta är i linje med vad hon tidigare sagt i frågan.

Pundet har stärkts mot dollarn sedan svensk onsdagsstängning.

Torsdagen bjuder på flera stora makrohändelser. Under förmiddagen presenteras statistik för detaljhandeln i Storbritannien. Försäljningen väntas ha minskat med 0,5 procent i juni, efter en starkare försäljning än väntat i maj. En ovanligt regnig junimånad kan ha hållit konsumenterna borta från affärerna tror bedömare.

Efter lunch kommer ECB:s räntebesked. Konsensus är att ECB lämnar räntan oförändrad i avvaktan på data över Brexit:s påverkan på den europeiska ekonomin. I stället väntas en större utvärdering av Brexit tidigast i september. Då spås ECB också utöka sina stimulanser - troligen i form av en förlängning av tillgångsköpen bortom mars 2017.

På torsdagseftermiddagen kommer Philadelphia Fed-index, som mäter aktiviteten i tillverkningsindustrin i Philadelphia-regionen. Index väntas stiga marginellt i juni till 4,8 från 4,7 i juni enligt Bloomberg:s enkät.

Torsdagseftermiddagen innehåller också statistik över försäljning av befintliga bostäder i USA i juni. Konsensus-prognosen ligger på en nedgång med 0,9 procent.

Torsdag 6.45 (onsdag kl. 16:15)
USD/SEK 8:5847 (8:6026) EUR/USD 1:1035 (1:1011)
EUR/SEK 9:4734 (9:4723) USD/JPY 107:07 (106:58)
Jp obl 2 -0,33 (-0,32) Jp obl 10 -0,24 (-0,23)
Ty obl 2 -0,63 (-0,63) Ty obl 10 -0,01 (-0,02)
US obl 2 0,71 (0,71) US obl 10 1,57 (1,59)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?