1515
Annons

Stockholmsbörsen: Nordea och Billerud stödde uppgång

Stockholmsbörsen lyste med gröna siffror på onsdagen. Förpackningskoncernen Billerudkorsnäs rusade efter en stark rapport, men polymertillverkaren Hexpol rasade tungt.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index steg 1,0 procent medan storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,1 procent upp.

Utvecklingen var positiv på i stort sett alla breda europeiska index. Tyska DAX-index slog igen portarna på plus 1,6 procent och franska CAC 40-index med plus 1,2 procent.

Sektorsvis hörde telekom till dagens stora förlorare med ett tapp på 2,7 procent, medan IT-sektorn ökade 2,3 procent. 

Försäljning, rörelseresultat och positiva framtidsutsikter lyfte förpackningskoncernen Billerudkorsnäs, vars aktie rusade 7,2 procent. Det rapporterande bolaget meddelade samtidigt att de produktionsproblem som det plågats av under ett halvår nu är lösta.

Flera analytiker hade inför rapporten varnat just för att försäljningen kunde ha påverkats negativt av problemen.

"Vissa variationer får man alltid räkna med, men inget tyder på att den stabilitet vi uppnådde mot slutet av kvartalet är en tillfällighet. Vi har nog löst problemen", säger Billeruds vd Per Lindberg till nyhetsbyrån Direkt.

Gruvbolaget Lundin Mining Corporation steg 5,8 procent efter en överenskommelse om förlängning av förköpsrätten mellan Lundin Mining, Freeport McMoran och China Molybdenum gällande gruvan Tenke Fungurume i Demokratiska Republiken Kongo. Överenskommelsen kan förebåda en storaffär för det svenska gruvbolaget, vilket marknaden snappade upp.

Riskkapitalbolaget Investor hör också till dagens vinnare. Tisdagens rapport, som visade en totalavkastning under andra kvartalet som var bättre än jämförelseindex, följdes upp av en höjd köprekommendation från Handelsbanken på onsdagen. Det fick marknaden reagera och aktien gick upp 3,5 procent.

Bland Mid Cap-bolagen rusade T-shirt och presentbolaget New Wave med 18,6 procent efter att ha lämnat en positiv vinstvarning.

Efter att Redeye höjt sitt rimliga värde för Fingerprint Cards aktie i ett basscenario till 201 kronor per aktie, från tidigare 125 kronor, klättrade Fingerprint med 4,6 procent.

Efter en genomgång av analysuppdateringar inför stålgiganten SSAB:s halvårsrapport på fredag ångade aktien upp 3,88 procent.

Bankjätten Nordeas rapport gjorde investerarna muntra och aktien stängde 3,5 procent upp.

Dagens stora förlorare var polymertillverkaren Hexpol, som efter att ha lämnat en svag rapport för det andra kvartal sämre än analytikernas förväntningar, rasade med 11,9 procent.

Även Electrolux och Telia fick ett surt mottagande på sina rapportsläpp och backade 6,0 respektive 3,8 procent.


Securitas förlorar miljonkontrakt efter mutmisstankar

Misstankarna om korruption skadar Securitas ekonomiskt. Efter SVT:s avslöjande häver Malmö Stad ett avtal värt fem miljoner kronor årligen. Uppgifter om att Securitas mutat sig till avtalet aktualiserar nu frågan om skadestånd till drabbade konkurrenter.

”Vi kände direkt att det här inte gått rätt till”, säger Jonas Nordborg, ägare till GdR Security Group AB.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Johan Nilsson, Henrik Montgomery

Våren 2021 vände Malmö Stad sig till säkerhetsbranschen för att köpa bevakningstjänster till det brottsdrabbade området runt Möllevångstorget.

Två av branschens jättar, Avarn Security AB och Securitas Sverige AB, lämnade offert tillsammans med lokala GdR Security Group AB.

Vinnare blev Securitas. 

”Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet baserat på bästa förhållandet mellan pris och kvalitet”, löd kommunens motivering.

Men nu framkommer uppgifter om att upphandlingen ska ha varit riggad. Enligt SVT:s ”Uppdrag granskning” fick Securitas information under bordet inifrån kommunhuset. Följden ska ha blivit att Avarn och GdR var chanslösa redan från start.

Som tack för hjälpen bjöd Securitas, enligt SVT, två av Malmö Stads tjänstemän på en privat resa till London. Detta har, som Di tidigare berättat, lett till att såväl två av kommunens tjänstemän som två Securitas-chefer har tvingats lämnat sina tjänster. Dessutom har en brottsutredning dragits igång vid Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

Nu står det också klar att härvan kommer att kosta Securitas pengar. Malmö Stad avslutar sitt samarbete med bolaget och meddelar att man från och med i höst inte tänker köpa in fler bevakningstjänster.

”I den situation som uppstått utnyttjar vi vår möjlighet att inte förlänga avtalet. Det handlar om ett avtal på cirka fem miljoner kronor per år”, berättar Malmö Stads upphandlingschef Gabriella Manieri.

Enligt Securitas avbryts samarbetet på bolagets initiativ.

”Vi vill inte att det ska finnas några tveksamheter kring något avtal vi ingår och bad därför Malmö Stad att göra om upphandlingen. Om det innebär att vi förlorar den intäkten har det i sammanhanget mindre betydelse”, säger Carl Dahlén, vd, Securitas Sverige.

Skulle rättsväsendet komma fram till att Securitas vunnit upphandlingen med olagliga metoder kan Avarn och GdR eventuellt ha rätt till skadestånd. Lagen om offentlig upphandling, LOU, ger i vissa fall rätt till kompensation för utebliven vinst.

”Det är inget vi har tittat på än. I så fall måste vi ha mer information”, fortsätter Gabriella Manieri.

GdR:s ägare Jonas Nordborg säger till Di att han vill utreda möjligheterna att driva en skadeståndsprocess.

”Faktum är att vi klagade på upphandlingen redan när den gjordes. Vi kände direkt att det här inte gått rätt till.”

Anledningen ska ha varit att GdR lämnade ett markant lägre pris än Securitas, men att det sistnämnda bolaget fick tillgodoräkna sig ett betydande så kallat ”mervärdesavdrag”.

”Det var det som gjorde att de plötsligt blev billigast, inte att deras vakter hade en lägre timpeng. Dessutom visade det sig att Securitas inte heller behövde ha så stor personalstyrka på plats vid Möllevångstorget som det stod i avtalet. Men någon förklaring till detta har vi inte fått”, hävdar Jonas Nordborg.

Upphandlingschef Gabriella Manieri försvarar avtalet men hänvisar i övrigt till Malmö Stads säkerhetschef Ulf Nilsson. Di har sökt den sistnämnde utan resultat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?