1515
Annons

Nordenbörser: Nordea lyfte i Köpenhamn och Helsingfors

Börserna i Norden steg överlag på onsdagen, med undantag för Oslo-börsen som tyngdes något av ett fallande oljepris.

Klockan 17.30 noterades samlingsindexet Nordic VINX för en uppgång om 1,2 procent till nivån 913.

Norska OBX stängde nära oförändrat, med en marginell nedgång om 0,1 procent.

I botten av index återfanns oljeservicebolagen, sedan priset på råvaran tappat mark på onsdagen. DNO backade med 5,1 procent och Aker Solutions stängde på minus 3,2 procent.

Desto bättre gick det för laxbolagen, med Marine Harvest upp 1,3 procent och Leroy Seafood 1,6 procent högre.

Enligt Norges statistiska centralbyrå sjönk laxpriset med 0,8 procent under föregående vecka samtidigt som exporten av fisken ökade med nästan 15 procent, enligt TDN Finans.

I Danmark steg OMXC20CAP med 1,3 procent.

Nordea blev det främsta dragloket sedan banken presenterat en kvartalsrapport i linje med förväntningarna. Vd Casper von Koskull skrev vidare att banken ser en förbättrad trend i räntenettot inför det andra halvåret 2016, för första gången sedan 2012.

Även Danske Bank och Jyske Bank noterades för uppgångar, om 2,5 respektive 1,6 procent.

ISS-aktien steg samtidigt med 1,2 procent till 255 danska kronor sedan Nykredit meddelat att banken återupptar bevakningen av servicebolaget med rekommendationen köp till riktkursen 300 danska kronor.

I Helsingfors stängde OMXH25 efter en uppgång om 0,7 procent.

Även i det finska storbolagsindexet återfanns Nordea i toppen.

Wärtsilä blev däremot det sämst presterande bolaget. Verkstadsbolaget presenterade en rapport där resultatet var klart lägre än väntat. Aktien backade med 5,4 procent.


Soldaterna i Azovstal beordras ge upp

De sista soldaterna som befinner sig i stålverket i Mariupol har fått order om att lägga ned sina vapen för att rädda liv, säger Azovregementet enligt flera nyhetsbyråer.

Ödet för de som lämnat Azovstal och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert.

De flesta av soldaterna i Azovstal har lämnat stålverket, där den sista striden om Mariupol har utkämpats. Enligt ryska uppgifter har närmare runt 1.900 soldater gett upp av de runt 2.000 som uppgetts ha befunnit sig där.

Militärledningen har beordrat dem som är kvar att lägga ned vapnen för att ”rädda liv”, säger Azovregementets befälhavare i en video på sociala medier, enligt AFP. 

Internationella rödakorskommittén har samlat in information om hundratals personer som har varit i stålverket Azovstal i Mariupol och registrerat dem som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.

Rättighetsorganisationen Amnesty beskriver också de frihetsberövade som krigsfångar och skriver i ett Twitterinlägg att de inte får utsättas för tortyr eller behandlas illa.

Det finns en internationell oro över att fångarna ska behandlas som krigsförbrytare och ställas inför rätta i Ryssland. Ukraina hoppas å sin sida att de ska kunna vara en del i ett fångutbyte. 

Enligt Ryssland har 1.700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. Storbritanniens försvarsdepartement gör dock samma uppskattning

”Så många som 1.700 ukrainska soldater från Azovstal i Mariupol har sannolikt gett upp. Ett okänt antal ukrainska soldater är fortsatt kvar i fabriken”, skriver departementet i sin uppdatering.

”När Ryssland väl säkrat Mariupol, är det sannolikt att de kommer att flytta sina styrkor för att förstärka insatsen i Donbass”, skriver departementet vidare. 

En del av soldaterna har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.

Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”.

Svjatoslav Palamar, ställföreträdande befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, säger i ett videomeddelande att han och andra fortfarande är på plats i stålverket.

”En insats pågår, jag kommer inte att gå in på dess detaljer”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?