Annons

Kinapost hotar e-handel

Kraftigt subventionerade paketleveranser från Kina hotar den nordiska e-handeln.

Nu kräver bland andra Svensk Handel att det internationella portobiståndet upphör.

KRITISK. Karin Johansson, vd för Svensk Handel, vill att systemet med subventionerat porto görs om. ”Systemet har sina rötter från 1874, då utvecklingsländer skulle få hjälp att dra igång postal verksamhet”, säger hon.
KRITISK. Karin Johansson, vd för Svensk Handel, vill att systemet med subventionerat porto görs om. ”Systemet har sina rötter från 1874, då utvecklingsländer skulle få hjälp att dra igång postal verksamhet”, säger hon.Foto:Björn Mattisson

Den snabbt växande e-handeln från Kina och andra tillväxtmarknader oroar nordiska e-handlare eftersom portot är starkt subventionerat. En barnklocka kan i dag köpas från Kina för 19 kronor, inklusive frakt. Det skulle inte ens täcka frakten om klockan skickas från Sverige till Kina.

Ett annat exempel är att ett paket på 500 gram från Peking till Washington kostar drygt 100 kronor att skicka, medan det omvända kostar porto på drygt 400 kronor.

Enligt en kartläggning av konsultföretaget Copenhagen Economics finns det mängder av exempel på kinesiska e-handlare som erbjuder varor fraktfritt till Europa och USA. Bakgrunden är att det internationella postsystemet, som sköts av FN-organet Universal Postals Union.

”Det är ett galet system som snedvrider konkurrensen. I dag tvingas Postnord subventionera paketleveranser från Kina kraftigt. Det innebär att de tvingas höja priserna mot andra kunder, till exempel svenska e-handelsföretag”, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Nu har hon, tillsammans med cheferna för de nordiska handelsorganisationerna, skrivit ett brev till EU-kommissionen och ett antal kommissionärer samt den svenska handelsministern. Syftet är att politiker och näringsliv ska påverka FN-organet, som möts var fjärde år. I slutet av september påbörjas ett sådant möte i Istanbul.

”Systemet har sina rötter från 1874, då utvecklingsländer skulle få hjälp att dra igång postal verksamhet. Men i dag är Kina ett modernt land, som Sverige slutade ge bistånd till för länge sedan. Nu hoppas vi på en reformering av systemet”, säger Karin Johansson.

Den svenska e-handeln väntas i år växa med 16 procent och omsätta 58 miljarder kronor. Det är en fördubbling på fem år.

Enligt Postnords e-barometer för det första kvartalet är det 17 procent av svenska konsumenter som köper paketleveranser från utlandet. Storbritannien och Kina är de två vanligaste länderna som levererar till konsumenter i Sverige.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Michelin NordicAnnons

Expertrådet: Välj rätt däck från början och minska klimatavtrycket

Anders Lindgren är Michelins produktexpert för lastbilsdäck och hjälper åkerier att både maxa utväxlingen av sina däck och minska sin miljöpåverkan.
Anders Lindgren är Michelins produktexpert för lastbilsdäck och hjälper åkerier att både maxa utväxlingen av sina däck och minska sin miljöpåverkan.

Slitna däck behöver inte alls innebära något negativt, snarare tvärtom. Detta menar Michelin som förser åkerier världen över med hållbara däck – i ordets dubbla bemärkelse. ”Det vore oansvarigt att inte göra skillnad när tekniken finns på plats”, säger Anders Lindgren, Michelins produktexpert för lastbilsdäck

Med lättrullande däck reduceras bränsleförbrukningen, vilket i sin tur innebär lägre energiförbrukning och koldioxidutsläpp. Michelin har under många år arbetat med hållbara mobilitetslösningar, och vill hjälpa sina kunder att optimera sin däckanvändning. 

– Vi ser det som att vi säljer en tjänst till våra kunder snarare än en produkt. Våra däck bidrar i förlängningen till att kunderna kan utföra sitt arbete på ett bra sätt och tjäna pengar, och här kan vi hjälpa till att maxa lönsamheten och samtidigt minska miljöpåverkan, säger Anders Lindgren, Michelins produktexpert för lastbilsdäck. 

Michelin är det däckföretag i världen som lägger mest pengar på forskning och utveckling. Stort fokus ligger på att öka användningen av hållbara material i tillverkningen, men även att hitta metoder för att förlänga däckets livslängd. Michelins däck bygger på en stomme som kan återanvändas och rulla i en miljon kilometer. Däcken tillverkas i 3D-printade formar där däcken mönstergjuts, vilket resulterar i mönster som återskapar sig själv vid användning så att så mycket som möjligt av egenskaperna bibehålls när däcket slits.

”Oansvarigt att inte göra skillnad”

– Vi jobbar också aktivt med kompletterande mönsterskärning och regummering för att ytterligare förlänga däckens livslängd. Detta innebär att våra kunder kan köpa färre däck, vilket leder till en stor kostnadsbesparing men även en vinst för miljön. Vi vill hellre vara en del av lösningen än en del av problemet, och vi tycker att det skulle vara oansvarigt att inte göra skillnad när tekniken finns på plats, säger Anders Lindgren.

I dag väljer många att byta ut sina däck långt innan mönsterdjupet är nere vid den lagliga gränsen med hänsyn till säkerhetsaspekten. Men faktum är att slitna däck inte alls behöver innebära en försämring i väggrepp om de håller en god kvalitet, samtidigt som slitna däck rullar lättare och därmed minskar bränsleförbrukningen. 

Så maxar du utväxlingen på däcket

Michelin skiljer sig kanske från traditionella däcktillverkare genom att uppmana sina kunder att köpa färre däck, men det här är en naturlig del i Anders Lindgrens och hans kollegors arbete. Michelin ger också rådgivning kring vilka däck som passar bäst för specifika verksamheter. Tillsammans med kunden tar Michelins experter fram en skräddarsydd däckpolicy som ska leda till besparingar när det gäller ekonomi, klimatpåverkan och använda naturresurser.

– Steg nummer ett för att maxa utväxlingen av däcket är att välja rätt däck. Steg nummer två är att använda det på rätt sätt. Det handlar mycket om skötsel under hela däckets livslängd, och här kan vi bidra med expertråd. Vi räknar också ut hur mycket åkeriet minskat sitt koldioxidutsläpp genom att köpa färre däck och minska bränsleförbrukningen, och detta underlag kan visas upp för transportköparna, säger Christina Mannheimer, marknadschef för lastbil och fortsätter: 

– På det här sättet blir vi en viktig länk i våra kunders hållbarhetsarbete, och tillsammans bidrar vi till minskad klimatpåverkan. Vi är en stor aktör som verkar i en bransch som lämnar ett stort klimatavtryck, och därför vill vi göra allt vi kan.

Fakta om Michelin

Michelin är världsledande inom däcksektorn. Företaget utformar, tillverkar och distribuerar däck som passar kundernas behov. Med ett starkt hållbarhetsfokus som tar avstamp i de fyra R:en: Reduce, Reuse, Recycle och Renew, har Michelin åtagit sig att utveckla den cirkulära ekonomin i varje steg av däckets livscykel.

Är du nyfiken på hur du kan minska din miljöpåverkan genom att välja rätt däck? Läs mer här. 

 

Mer från Michelin Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Michelin Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?